Η ΔΕΗ Α.Ε. επεκτείνεται στο Μαυροβούνιο

Με αξιώσεις διεκδικεί η ΔΕΗ ένα σημαντικό ποσοστό της κρατικής ηλεκτρικής εταιρείας του Μαυροβουνίου, το οποίο βγαίνει στο σφυρί από την κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να συμμορφωθεί με τις πολιτικές επιταγές της Ε.Ε., έτσι όπως έχουν τεθεί και στις εκτός Κοινότητας χώρες, μέσω των διεργασιών για τη δημιουργία ενιαίας εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία της με την «GoldenEnergy One Holdings Ltd» – εταιρεία του Ομίλου Ρέστη – υπέβαλε χτες την καλύτερη οικονομική προσφορά στο διαγωνισμό για την εξαγορά έως και 45% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας «Electroprivreda Crne Gore AD Niksic» (EPCG). Στο διαγωνισμό του Μαυροβουνίου, μετά την αποχώρηση ορισμένων εταιρειών, είχαν απομείνει η κοινοπραξία της ΔΕΗ και η ιταλική εταιρεία Α2Α.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, έχοντας την πλήρη υποστήριξη, αλλά και παρότρυνση της κυβέρνησης, επιδιώκει να επεκταθεί στα Βαλκάνια, με αποκλειστικό γνώμονα την αύξηση των κερδών των μεγαλομετόχων της, καθώς οι επενδύσεις της εκτός Ελλάδας δεν έχουν καμία σχέση με την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠΔΕΗ η διοίκηση της Επιχείρησης με εισήγηση του επικεφαλής της Τ. Αθανασόπουλου, προωθεί την ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου 800 MW στη Μεγαλόπολη, με αιτιολογικό τη μη έγκαιρη κατασκευή του αγωγού τροφοδοσίας του από τη ΔΕΣΦΑ. Η ΓΕΝΟΠΔΕΗ κάνει λόγο για «άνευ όρων παράδοση» του τομέα της παραγωγής στα ιδιωτικά συμφέροντα και θεωρεί όσους συναινέσουν στην ακύρωση του διαγωνισμού υπόλογους και στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ όχι μόνο δεν αντιπαλεύει την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά ασκεί κριτική και στη βάση της ορθότερης επιχειρηματικής λογικής. Γι’ αυτό, αν και υπάρχουν σημαντικά αποθέματα λιγνίτη στην περιοχή, η ΓΕΝΟΠ τάσσεται υπέρ του φυσικού αερίου κι ας «βουρκώνει» για την απαξίωση του λιγνίτη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.