Ιδιωτικοποιείται η χορήγηση υποκατάστατων

Την αντίθεσή του τόσο στη χορήγηση των προγραμμάτων με υποκατάστατα όσο και στην ιδιωτικοποίησή τους εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους

Tην εκχώρηση της διάθεσης των υποκατάστατων ουσιών για χρήστες σε ιδιώτες γιατρούς προωθεί η κυβέρνηση, όπως ενημέρωσε χτες την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς. Σύμφωνα με όσα είπε, ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση της ουσίας «βουπρενορφίνη» και από ιδιωτικά ιατρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ουσιοεξαρτημένων», που έχει εισηγηθεί ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Κατά την κυβέρνηση, η διαδικασία αυτή γίνεται για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο τις λίστας, το οποίο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά έντονο, με 4.500 εξαρτημένους να περιμένουν μια θέση θεραπείας. Δε φτάνει δηλαδή που η κυβέρνηση προωθεί μια ακόμα μορφή διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών, επιπλέον την ιδιωτικοποιεί κιόλας.

Ο υφυπουργός είπε ότι οι εξαρτημένοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό θα πρέπει προηγουμένως να έχουν ενταχθεί για ένα εξάμηνο σε Μονάδα του προγράμματος υποκατάστασης, ενώ οι ιδιώτες γιατροί που θα ασχοληθούν με το θέμα θα έχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση και θα υποβληθούν σε εξετάσεις. Οι χορηγούμενες δόσεις «βουπρενορφίνης» θα ελέγχονται από τον ΟΚΑΝΑ και θα διατίθενται από το ΕΣΥ ή τα φαρμακεία που θα θελήσουν να συνεργαστούν στο πρόγραμμα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση και εκφράζοντας τη διαφωνία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους τόνισε ότι στον τομέα της θεραπείας των εξαρτημένων από τα ναρκωτικά υπάρχουν δύο φιλοσοφίες. Από τη μία του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος προωθεί τα υποκατάστατα, και από την άλλη του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ, που προωθούν την ψυχοκοινωνική διαδικασία αποκατάστασης χωρίς τη χορήγηση υποκατάστατων. Γενικά στην ιατρική, είπε, η θεραπεία χωρίζεται σε ριζική, που αποσκοπεί στην ίαση, και σε παρηγορητική, που επιδιώκει την ανακούφιση του ασθενούς. Δε γίνεται να ονομάζεται θεραπεία η διαδικασία των υποκατάστατων, είπε, και κάλεσε τους αρμόδιους να παρουσιάσουν στοιχεία για την απεξάρτηση με τη διαδικασία της υποκατάστασης.

Θετικά αντιμετώπισαν τις προωθούμενες διατάξεις τα υπόλοιπα κόμματα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.