Το θέμα των προβλημάτων που δημιουργούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο από την Δ.Α.Σ «ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Η Δ.Α.Σ. «ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και εισηγήθηκε τα παρακάτω σχετικά με την επίλυση του προβλήματος των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας:

«Είναι σε όλους γνωστό, ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εγκαθιστούν παράνομα και καμουφλαρισμένα πλήθος κεραιών στην πόλη μας. Εξαιτίας δε αυτής της παράνομης, ασύδοτης εγκατάστασης έχουμε βλάβες στην υγεία του πατραϊκού λαού και ιδιαίτερα εκείνων, που ζουν σε μικρή απόσταση από αυτές τις κεραίες. Οι βλάβες της υγείας των ανθρώπων από τις ακτινοβολίες είναι απόλυτα επιβεβαιωμένες επιστημονικά.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός, ότι ο νευραλγικός χώρος των τηλεπικοινωνιών έχει απελευθερωθεί, με αποτέλεσμα πλήθος εταιριών να επιδιώκει την ανάπτυξη και την κερδοφορία τους. Συμπαράσταση δε στις επιδιώξεις τους έχουν βρει στις κυβερνήσεις, που γνωρίσαμε. Αυτές τους εξασφάλισαν θεσμική ασυδοσία – και όπου δεν έγινε αυτό κατορθωτό, διασφαλίστηκε με την ανοχή των ιδίων πολιτικών δυνάμεων στο επίπεδο της Περιφέρειας, της Νομαρχίας ή του Δήμου.

Εξαιτίας της εν λόγω πολιτικής εγκαθιστούν οι πιο πάνω εταιρίες απρόσκλητα, όπου θέλουν, κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στο ίδιο τετράγωνο μπορεί να έχουν εγκαταστήσει όλες οι εταιρίες την κεραία τους, με πολλαπλή αύξηση των κινδύνων για την δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχει πουθενά προειδοποιητικό σήμα ύπαρξης κεραίας κινητής τηλεφωνίας – κάτι, που θα έδινε την δυνατότητα στους περίοικους να προστατευθούν και ιδιαίτερα στις γυναίκες, όταν βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, στα παιδιά κ.τ.λ.

Άμεσα μέτρα, που μπορούν να παρθούν, είναι:

  1. Να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να επανασχεδιασθεί το δίκτυο κεραιών βάσει μελέτης, στην σύνταξη της οποίας θα συμμετέχουν και ειδικοί στις βιολογικές επιπτώσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, με στόχο πάντα το μηδέν. Μέχρι να επιτευχθεί δε αυτό, να τηρηθεί όριο ελάχιστης οριζόντιας απόστασης 300 μέτρα από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία κ.τ.λ.
  2. Να υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να καθορίζεται το σημείο κορεσμού κεραιών για κάθε περιοχή κ.τ.λ.
  3. Να ζητηθεί και να τεθεί υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου το αρχείο όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, για τις οποίες έχει δοθεί άδεια μέχρι σήμερα από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
  4. Να ζητηθεί και να τεθεί αμέσως υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου το αρχείο όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, για τις οποίες έχει ή δεν έχει εκδώσει μέχρι σήμερα άδεια εγκατάστασης η Πολεοδομία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
  5. Όσες κεραίες είναι παράνομες ή έχουν εξασφαλίσει τυπική νομιμότητα, αλλά ουσιαστικά προκαλούν προβλήματα, να απομακρυνθούν.
  6. Η Διεύθυνση της ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
  7. Να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που επιτρέπουν την εγκατάσταση παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην ιδιοκτησία τους.
  8. Να υπάρχει σήμανση σε όλες τις πολυκατοικίες, που βρίσκεται κεραία κινητής τηλεφωνίας.
  9. Εφόσον δεν τηρηθεί άμεσα το χρονοδιάγραμμα κατεδάφισης των εντελώς ή μερικώς παράνομων κεραιών, η Δημοτική Αρχή με πρωτοβουλία της να αναλάβει το έργο αυτό, όπως συνέβη σε άλλους Δήμους της χώρας.

Οριστική λύση του προβλήματος των κεραιών κινητής τηλεφωνίας θα υπάρξει, όταν θα δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις, που θα εντάξουν τις τηλεπικοινωνίες σε ένα πραγματικό δημόσιο τομέα, που θα ανήκει ολοκληρωτικά στο κράτος – όχι φυσικά κράτος των καπιταλιστών και των «μάνατζμεντ», αλλά στο κράτος του ελληνικού λαού».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.