Το θέμα της εγκατάστασης πυλώνων υψηλής τάσης και εναέριων δικτύων στην Πάτρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο από την Δ.Α.Σ «ПАТРА МПРОΣΤΑ»

Σας είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ επιχείρησε να εγκαταστήσει πυλώνες υψηλής τάσης και εναέρια δίκτυα στις περιοχές Χαράδρου, Βελβιτσίου, Δραγώνας, Βούντενης και Μπάλα του Δήμου μας.

Τα εναέρια δίκτυα με βάση τον σχεδιασμό της ΔΕΗ περνούν ανάμεσα σε σπίτια ή πολύ κοντά σε αυτά. Μετά από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, η ΔΕΗ έκανε μερική τροποποίηση του σχεδιασμού της και τα συνεργεία της χωρίς άδεια από το Δασαρχείο έκοψαν δέντρα και θάμνους στο δάσος πάνω από τον οικισμό Μπάλα για να περάσουν και από εκεί.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν με την σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής.

Είναι αλήθεια ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22/7/08 πάρθηκε απόφαση να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος Πατρέων:

  1. Να υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με την ΔΕΗ, που έλυνε μια σειρά προβλήματα από την ύπαρξη πυλώνων και εναέριων δικτύων.
  2. Να διευθετήσει επιμέρους περιπτώσεις οι οποίες δεν ικανοποιούνται από την συγκεκριμένη πρόταση.

Όλα αυτά που υλοποιούνται τώρα από την ΔΕΗ είναι σε βάρος των συμπολιτών μας που κατοικούν στις περιοχές που προανέφερα. Μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία τους, καταστρέφεται το περιβάλλον.

Η συμφωνία της Δημοτικής Αρχής με την ΔΕΗ δεν κινείται στα πλαίσια των επανειλημμένων αποφάσεων που έχουν παρθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο για απομάκρυνση ή υπογειοποίηση των πυλώνων και εναέριων δικτύων που περνούν μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Η παράταξή μας καθορίζει την στάση της απέναντι στην ΔΕΗ με βάση τις ακόλουθες αρχές:

  1. Eπιθυμούμε να αγωνιζόμαστε να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια, κάλυψη όλων των αναγκών της χώρας μας.
  2. Η τιμή του ρεύματος να είναι φθηνή για τον ελληνικό λαό.
  3. Η παραγωγή και η μεταφορά του ρεύματος να μην επηρεάζει την Δημόσιο υγεία ούτε να καταστρέφει το περιβάλλον.
  4. Η επιστήμη και η τεχνική μπορεί να εξασφαλίσει τα παραπάνω αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Με βάση τα παραπάνω και με αποδεδειγμένο ότι οι πυλώνες υψηλής τάσης και τα εναέρια δίκτυα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων προτείνουμε την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ και σε αυτές τις περιοχές. Η υπογειοποίηση είναι ένα έργο υποδομής που έγινε εφικτό χάρη των θετικών εξελίξεων στην επιστήμη και την τεχνική. Είμαστε στο 2009 και τις υποδομές πρέπει να τις βλέπουμε με ορίζοντα το μέλλον. Ταυτόχρονα πρέπει να καταργηθεί και το εναέριο δίκτυο στην Βούντενη και να ενωθεί με το δίκτυο των άλλων περιοχών υπογειοποιημένο.

Η ΔΕΗ έχει την υποχρέωση εξασφάλισης όλων των υποδομών δίχως να επιβαρύνει επιπλέον του ελληνικό λαό με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Στην πράξη φαίνεται και ποιον ωφελεί η μετατροπή της ΔΕΗ σε Α.Ε. Μία δημόσια ΔΕΗ που θα έχει ως στόχο το κοινωνικό όφελος, όλα αυτά θα τα υλοποιούσε γιατί αυτός θα ήταν ο λόγος ύπαρξής της.

Οι αντιδράσεις της ΔΕΗ, η επίκληση του κόστους, τα λιγότερα κέρδη που θα έχει, δεν πρέπει να μας προβληματίζουν.

Στο δίλημμα διασφάλιση των κερδών της ΔΕΗ Α.Ε. ή διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος της υγείας των συμπολιτών μας και του περιβάλλοντος, εμείς επιλέγουμε το δεύτερο.

Αυτό πρέπει να κάνει και το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτή την επιλογή με την συμπαράσταση των κατοίκων της πόλης μπορούμε να την επιβάλλουμε.