Η βάρβαρη επιχείρηση σε βάρος των προσφύγων στον καταυλισμό της Αγυιάς

Η πυρκαϊά αφήνει πίσω της τα λείψανα των προσφυγικών καταλυμάτων. Περισσότερα για την φωτογραφία στο Flickr.

Η Δ.Α.Σ. «ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» σε ανακοίνωσή της στις 13 του Ιούλη καταγγέλλει την βάρβαρη επιχείρηση σε βάρος εκατοντάδων προσφύγων στον καταυλισμό της Αγυιάς. Η έφοδος με εκατοντάδες αστυνομικούς στο εν λόγω προσφυγικό καταυλισμό δεν έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως ισχυρίζεται η εξουσία. Έγινε στα πλαίσια της αντιπροσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τους πρόσφυγες γενικά.

Πριν από την πυρπόληση του προσφυγικού καταυλισμού ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν κατακλύσει την περιοχή. Πηγή: Ριζοσπάστης
Πριν από την πυρπόληση του προσφυγικού καταυλισμού ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν κατακλύσει την περιοχή. Πηγή: Ριζοσπάστης

Η συγκεκριμένη επιχείρηση της κυβέρνησης οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, αφού είχε ήδη προετοιμασθεί η κοινή γνώμη με τους κλασικούς επικοινωνιακούς τρόπους. Την άδεια κατεδάφισης την εξέδωσε ο κ. Νομάρχης. Ο κ. Δήμαρχος, απόλυτα σύμφωνος με την «επιχείρηση», έστειλε φορτηγό, για να μαζέψει τα γκαζάκια από τα προσφυγικά παραπήγματα, και στην συνέχεια τις υδροφόρες, για να συνδράμουν στο σβήσιμο της φωτιάς, που είχε ξεσπάσει στο μεταξύ. Κυριακή πρωί, την στιγμή που οι καμπάνες χτυπούσαν, καλώντας τους πιστούς στις εκκλησίες οι «θεοσεβούμενοι» κυβερνώντες προχώρησαν στην επιχείρησή τους, κάθε άλλο παρά ευχάριστη σε όσους πιστεύουν στην ανάγκη της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων.

Λύση ωστόσο στο πρόβλημα υπήρχε και υπάρχει από χρόνια προς όφελος των προσφύγων και του λαού της Πάτρας. Μπορούσαν (και μπορούν) οι αρχές να δώσουν άδεια παραμονής, ταξιδιωτικά έγγραφα, άσυλο. Μέχρι να ολοκληρωθεί δε αυτή η διαδικασία, μπορούσαν (και μπορούν) να έχουν εξασφαλίσει χώρο φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Μια τέτοια άλλωστε πολιτική δίνει περιεχόμενο στην έννοια του ανθρώπου και ουσία στις αξίες της αλληλεγγύης και του πολιτισμού. Για τις πολιτικές δυνάμεις όμως, που ασκούν την εξουσία, αυτές οι αξίες είναι άγνωστες.

Μετά την πυρπόληση έρχονται οι μπουλντόζες, που έστειλε η Δημοτική αρχή της Πάτρας. Περισσότερα για την φωτογραφία στο Flickr.
Μετά την πυρπόληση έρχονται οι μπουλντόζες, που έστειλε η Δημοτική αρχή της Πάτρας.

Οι εν λόγω δυνάμεις αποδεικνύουν στην πράξη, πόσο απάνθρωπη είναι η πολιτική τους. Όσοι σήμερα υπερηφανεύονται για το επίτευγμά τους να τσακίσουν τους αδύναμους εκείνους ανθρώπους, που κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας, πρέπει να γνωρίζουν, ότι δικαίωση για την στάση τους δεν θα βρουν ποτέ, ούτε από τον εαυτό τους.

Ο πατραϊκός λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Σήμερα χτύπησαν τους πρόσφυγες, που ήσαν οι πιο αδύναμοι. Αύριο θα είναι η σειρά των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων. Ο αγώνας τους για καλύτερη ζωή θα βρει απέναντί του τον ίδιο μηχανισμό καταστολής, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των πολιτικών στηριγμάτων της.

Η γενικότερη επίθεση, που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη ενάντια στους πρόσφυγες, είναι προπομπός αρνητικών εξελίξεων για τον λαό μας. Τούτο άλλωστε το επικυρώνουν τα λόγια του πάστορα Martin Niemoller, που επέζησε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Νταχάου και του Σάτσενχαουζεν – λόγια βγαλμένα από την ίδια την σκληρή εμπειρία του στη ναζιστική Γερμανία:

«Πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές, αλλά δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Μετά ήρθαν για τους εβραίους, αλλά δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν εβραίος. Μετά ήρθαν για τους συνδικαλιστές, αλλά δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής. Μετά ήρθαν για τους καθολικούς, αλλά δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί ήμουν προτεστάντης. Μετά ήρθαν για μένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να διαμαρτυρηθεί».