“Kυβέρνηση , ΕΕ και προγράμματα ΕΣΠΑ αφήνουν χιλιάδες παιδιά εκτός σταθμών, ο Δήμος μας αντιδρά και αντιστέκεται σε αυτή την κατάσταση” – Άρθρο του Τουλγαρίδη Θεόδωρου, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου

 

«ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΕ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΣΤΑΘΜΩΝ, Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

Άρθρο του Τουλγαρίδη Θεόδωρου,

Προέδρου του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ),

υποψήφιου δημοτικού συμβούλου

Σεπτέμβριος, ο μήνας της μεγάλης αγωνίας και για αρκετούς από τους νέους γονείς της μεγάλης χίμαιρας, σχετικά με την εγγραφή των παιδιών τους σε κάποια κοινωνική δομή, εκπαίδευσης, απασχόλησης, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ΚΔΑΠ και τα  ΚΔΑΠΑμεΑ.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός αυτών των κοινωνικών δομών. Αυτό οφείλεται από τη μία, στη μη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) και από την άλλη, στην μη ύπαρξη των αναγκαίων θέσεων, ώστε να καλύπτονται όλα τα παιδιά. Έτσι 63.000 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, ενώ πληρούσαν τους όρους του προγράμματος, δεν έλαβαν το voucher για την εγγραφή τους σε ΚΔΑΠ, επειδή δεν επαρκούσαν τα ποσά του προγράμματος. Ενώ χιλιάδες βρέφη κυρίως και νήπια, έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, γιατί δεν υπάρχουν οι ανάλογες θέσεις. Μάλιστα, χιλιάδες γονείς θα μείνουν με το voucher στο χέρι, ψάχνοντας μάταια μία θέση, πράγμα που το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων, η διαχειριστική αρχή, το υπουργείο και η κυβέρνηση.

Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια και με διαφορετικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α.), το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων του προγράμματος, πηγαίνουν στους ιδιωτικούς φορείς και όχι στους δημοτικούς. Επίσης, «πριμοδοτούνται» οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, με νόμους που τους επιτρέπουν να απασχολούν λιγότερους παιδαγωγούς ανά τμήμα, συγκριτικά με τους δημοτικούς, πράγμα, βέβαια, που λειτουργεί εις βάρος της ασφάλειας και της εκπαίδευσης των παιδιών. Αυτό έχει σαν συνέπεια να συρρικνώνονται ή να κλείνουν δημοτικές δομές και να αυξάνονται, να αναπτύσσονται οι ιδιωτικές. Έτσι, έκλεισαν εκατοντάδες δημοτικές δομές πανελλαδικά και χάθηκαν χιλιάδες θέσεις, επειδή αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, αφού η βασική χρηματοδότησή τους, είναι η χρηματοδότηση μέσω των voucher,  τα οποία λυμαίνονται κυρίως οι ιδιωτικοί φορείς. Οι κυβερνήσεις σφυρίζουν αδιάφορα και δεν χρηματοδοτούν αυτές τις δημοτικές κοινωνικές δομές, από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως όφειλαν, γιατί είναι στην πολιτική τους το πέρασμα και αυτών των υπηρεσιών στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η πρακτική αυτή των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις ανάλογες κατευθύνσεις της ΕΕ, έχει σαν συνέπεια την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής και φροντίδας, της δημιουργικής απασχόλησης, ενώ θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν από το κράτος σε όλα τα παιδιά. Γι’ αυτό κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι γονείς πληρώνουν, όσοι έχουν τη δυνατότητα, περισσότερα λεφτά από την τσέπη τους, προκειμένου να εγγράψουν τα παιδιά τους σε κάποια δομή, ενώ πολλά παιδιά μένουν εκτός δομών, αφού οι γονείς τους δεν έχουν.

Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην περιοχή μας, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στο συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα, προ 8 ετών, δεν υπήρχε κανένα ιδιωτικό ΚΔΑΠ, ούτε ΚΔΑΠΑμεΑ. Τώρα, λειτουργούν 40 ΚΔΑΠ και 5 ΚΔΑΠΑμεΑ, ενώ διπλασιάστηκαν περίπου οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί. Γενικά, ο ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που υποθάλπεται από την πολιτική των κυβερνήσεων, είναι άνισος και αθέμιτος, υπέρ του δεύτερου, με κυβερνητική ευθύνη διαχρονικά.

Παρόλα αυτά, ως Δημοτική Αρχή της Πάτρας, δεν κλείσαμε δομές, όπως έκλεισαν σε άλλους Δήμους, πχ παιδικοί σταθμοί στην Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πύργο και αλλού. Αντίθετα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε απ’ τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική, δημιουργήσαμε δύο καινούργιους σταθμούς και νέα βρεφικά τμήματα, σε προϋπάρχοντες σταθμούς, αυξάνοντας τις θέσεις για βρέφη κατά 300. Συγχρόνως, δημιουργήσαμε 130 επιπλέον θέσεις στα δημοτικά μας ΚΔΑΠ, φτάνοντας τελικά στις 330 θέσεις. Με αυτό τον τρόπο, λιγότερα βρέφη έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, συγκριτικά με παλαιότερα. Αυτό μάλιστα, το πετύχαμε με την ταυτόχρονη απαλλαγή από τα τροφεία, των νέων ζευγαριών, για ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Παράλληλα, εξοπλίσαμε, αναβαθμίσαμε όλες τις δομές μας, ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες και ασφάλεια σε όλα τα παιδιά. Τρομερό πρόβλημα αποτελεί η συνεχιζόμενη απαγόρευση των μόνιμων προσλήψεων, πέρα από την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης, που το αντιμετωπίζουμε προσλαμβάνοντας προσωπικό, μόνο όταν τα κονδύλια που καταφέρνουμε να λάβουμε από το πρόγραμμα επαρκούν και για την κάλυψη της μισθοδοσίας του νέου προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Όσον αφορά στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠΑμεΑ, συνεχώς μειώνονται τα voucher και επομένως η χρηματοδότηση, που λαμβάνουμε. Όμως, έχοντας συνολικά διαφορετική φιλοσοφία από άλλες Δημοτικές Αρχές και από όσους σήμερα μας εγκαλούν, εγγράφουμε δωρεάν παιδιά στις δομές μας, όσο ακόμη αντέχουμε, με το προσωπικό μας, διεκδικώντας παράλληλα έκτακτη χρηματοδότηση, πράγμα που κάποιες φορές το πετύχαμε. Φέτος εγγράφουμε στα ΚΔΑΠ 132 παιδιά και στα ΚΔΑΠΑμΕΑ 6, δωρεάν, χωρίς voucher, επιπλέον από τα παιδιά, που ήδη φιλοξενούμε και έχουν λάβει το voucher.

Διαφέρουμε από άλλους Δήμους, αλλά και από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, γιατί θεωρούμε την προσχολική αγωγή και την απασχόληση, την εκπαίδευση του κάθε παιδιού, δικαίωμα, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν. Γιατί προτεραιότητά μας είναι το παιδί και οι ανάγκες του.

Στόχος μας είναι, κανένα παιδί εκτός κοινωνικών δομών, κάλυψη όλων των αναγκών δωρεάν, χωρίς αγωνίες και δοκιμασίες των νέων ζευγαριών. Είμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση όλων των απαραίτητων κοινωνικών δομών για το παιδί.

Διεκδικούμε τη δημιουργία όλων των απαραίτητων σταθμών και δομών για το παιδί, με κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό, με κρατική χρηματοδότηση και τη δυνατότητα μόνιμων προσλήψεων, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ειδικών παιδαγωγών κλπ. Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων ορισμένου χρόνου.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια που διεξάγουμε, στους αγώνες και τι διεκδικήσεις μας, όχι μόνο οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν ήταν παρούσες, αλλά επί της ουσίας σιγόνταραν διαχρονικά την πολιτική των κομμάτων τους, που βάζει εμπόδια στην πρόσβαση των παιδιών στην δωρεάν προσχολική αγωγή.

Ο πατραϊκός λαός, τα νέα ζευγάρια, έχουν κάθε λόγο να επανεκλέξουν τη Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη, καθώς και να ενισχύσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με επικεφαλής τον Σωτήρη Παρίση.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου μας και τον πατραϊκό λαό,  για τη δημιουργία όλων των  αναγκαίων έργων, που θα απολαμβάνει η νεολαία μας, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και του συστήματος, που εμπορευματοποιεί τα πάντα, για να αναπτύσσονται και να κερδίζουν οι λίγοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Μέχρι την μέρα που κάθε παιδί θα έχει ότι δικαιούται και θα απολαμβάνει τη ζωή, που του αξίζει.