“Ο αθλητισμός στην Πάτρα και στις άλλες Ελληνικές πόλεις” – Άρθρο του Γιάννη Παυλάκη, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου

 

“Ο αθλητισμός στην Πάτρα και στις άλλες Ελληνικές πόλεις”

Άρθρο του Γιάννη Παυλάκη,

Καθηγητή Φυσικής Αγωγής – Προπονητή Ποδοσφαίρου, MsC Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.), μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (ΕΓΟ), Προέδρου της Αθλητικής Ένωσης Συλλόγων Γυμναστικής Δυτικής Ελλάδας (ΑΕΣΓΔΕ) – ΕΓΟ και Προέδρου της Δ.Ε. των Δημοτικών Γηπέδων Ποδοσφαίρου, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου.

Η σαραντάχρονη διαδρομή μου στον αθλητισμό, με τις ιδιότητες του γυμναστή και προπονητή ποδοσφαίρου σε ανώτερο επαγγελματικό επίπεδο και σε οργανωμένες ακαδημίες ποδοσφαίρου, του δασκάλου του αθλητισμού στη δημόσια μέση εκπαίδευση και του διοικητικού στελέχους της δημόσιας διοίκησης και πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων φορέων του αθλητισμού, μου επιτρέπει να έχω μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα της διαχρονικής εξέλιξης του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου και της γυμναστικής στην πόλη μας.

Παράλληλα, ως προπονητής, παρακολουθούσα στενά το αθλητικό γίγνεσθαι των άλλων μεγάλων Ελληνικών πόλεων και συνεχίζω να το παρακολουθώ ως διοικητικό στέλεχος του αθλητισμού, έχοντας έτσι αντικειμενικά τη δυνατότητα να συγκρίνω το status quo του Πατραϊκού αθλητισμού με το αντίστοιχο των άλλων πόλεων της χώρας μας.

Ο Δήμος της Πάτρας, από το 2015 μέχρι σήμερα, παραχωρεί στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της πόλης με μια απλή αίτησή τους, ΔΩΡΕΑΝ τη χρήση για προπονήσεις και αγώνες των 8 δημοτικών γηπέδων ποδοσφαίρου. Φέτος, τα γήπεδα παραχωρήθηκαν στα 45 από τα 49 σωματεία που θα συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας (Ε.Π.Σ.Α.), τη στιγμή που στους υπόλοιπους Δήμους στην Ελλάδα, πληρώνουν αντίτιμο για τη χρήση των δημοτικών γηπέδων.

Σε μια εποχή που η οικονομική στήριξη των σωματείων από την πολιτεία είναι ανύπαρκτη και το κόστος μίας προπόνησης σε ένα ιδιωτικό γήπεδο ποδοσφαίρου φτάνει τα 30€ (απαιτούνται τουλάχιστον 3 προπονήσεις εβδομαδιαίως, δηλαδή κόστος ανά σεζόν γύρω στα 3.000€), χωρίς την υποστήριξη αυτή θα υπήρχαν το πολύ 10-15 ομάδες στην πόλη μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τοπικό ποδόσφαιρο και την  άθληση των νέων μας.

Πρέπει επιπρόσθετα να ειπωθεί, ότι τα δημοτικά γήπεδα εκσυγχρονίστηκαν με νέους πλαστικούς χλοοτάπητες τελευταίας γενιάς (Σαραβάλι, Ροΐτικα), έγινε η δημοπρασία για την αντικατάσταση των χλοοταπήτων (Βραχνεϊκων, Ρίου και Ζαρουχλεΐκων) και αρχίζει οσονούπω η επισκευή του Πετρωτού.

Οι παρεμβάσεις δεν σταματούν όμως εδώ. Επίκειται η ποιοτική αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού όλων των δημοτικών γηπέδων ποδοσφαίρου, ώστε να διευκολύνονται οι βραδινές προπονήσεις και να γίνονται νυχτερινοί αγώνες, ο εκσυγχρονισμός των αποδυτηρίων των χώρων πάρκινγκ, περιφράξεων, κερκίδων κλπ.

Σε λίγες ημέρες επίσης, δημοπρατείται το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου Ψαθοπύργου με πλαστικό χλοοτάπητα τελευταίας γενιάς, ενώ έχουν κατασκευαστεί τα γήπεδα ποδοσφαίρου 7Χ7 Άνω Καστριτσίου και Λεύκας και ανακατασκευάστηκαν τα γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 του Παμπελοποννησιακού Σταδίου για την αθλητική αναψυχή των νέων και των εργαζομένων.

Στο Παμπελοποννησιακό, όπως είναι γνωστό, πέρα των ηλεκτρονικών και ηλεκτρομηχανολογικών εκσυγχρονισμών, αντικαταστάθηκαν και οι φυσικοί χλοοτάπητες του κεντρικού και του βοηθητικού γηπέδου ποδοσφαίρου. Είναι γνωστό επίσης, ότι ο Δήμος Πατρέων συνέβαλε καθοριστικά και στην ανακατασκευή του ιστορικού γηπέδου ποδοσφαίρου Προσφυγικών από την ΕΠΣΑ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούσαν σχέδιο και όραμα για την ώθηση του ποδοσφαίρου της πόλης και κυρίως του ερασιτεχνικού, την προσέλκυση μεγάλων διεθνών διοργανώσεων ποδοσφαίρου και την αθλητική αναψυχή, το οποίο πήρε σάρκα και οστά, είναι ορατό από όλους και η υλοποίησή του εξελίσσεται ασταμάτητα.

Στη Γυμναστική, επίσης, ο Δήμος εφαρμόζει την ίδια πολιτική της ΔΩΡΕΑΝ παραχώρησης  αίθουσας στο Δημοτικό Γυμναστήριο Λαδόπουλου στην Ε.Γ.Ο και στα σωματεία της Α.Ε.Σ.Γ.Δ.Ε. – Ε.Γ.Ο. Η δωρεάν παραχώρηση του γυμναστηρίου «Λαδόπουλου» στην ΕΓΟ και τα αθλητικά σωματεία γυμναστικής, δεν αποτελεί κανόνα για την υπόλοιπη Ελλάδα, γιατί στο Εθνικό Γυμναστήριο της Μίκρας όπου προπονούνται και αθλητές-τριες των εθνικών μας ομάδων καταβάλλεται ποσόν 1000€ το μήνα (!) και για τους ξενώνες στον Άγιο Κοσμά όπου έμεναν η εθνική ομάδα της Ενόργανης Γυμναστικής (Πετρούνιας, Ηλιόπουλος κλπ), οι Εθνικές ομάδες Ρυθμικής Γυμναστικής (Γυναικών και Νεανίδων) και η Εθνική ομάδα Τραμπολίνο, πλήρωνε 3.500€ το μήνα.

Σε ιστορικό αθλητικό σωματείο γυμναστικής και μπάσκετ γειτονικού μας νομού, ο εκεί Δήμος, του ζήτησε 5.000€ το χρόνο για χρήση αίθουσας για γυμναστική που έχει διαστάσεις το 1/5 του γυμναστηρίου Λαδόπουλου.

Δεν προσφέρει μόνο αυτά στη Γυμναστική ο Δήμος της Πάτρας. Στο γυμναστήριο «Λαδόπουλου», κάνοντας και σημαντικές παρεμβάσεις ανανέωσης των αθλητικών οργάνων (αγορά ταπί ρυθμικής, γέμισμα με 80 κυβικά αφρολέξ στις τάφρους προσγείωσης των αθλητών-τριών, αντικατάσταση στο δίχτυ και τα ελατήρια τραμπολίνο, και σε εξέλιξη είναι ό διαγωνισμός για την προμήθεια και εξοπλισμό του γυμναστηρίου με διπλό μίνι τραμπολίνο). Η εν λόγω ανανέωση του αθλητικού εξοπλισμού του γυμναστηρίου αποτελεί Πανελλήνια μοναδικότητα για Δήμο, μιας και κανένας άλλος Δήμος της χώρας δεν έχει αγοράσει για τα αθλητικά σωματεία γυμναστικής και την Ε.Γ.Ο. όργανα, τα 4 τουλάχιστον τελευταία χρόνια που έχω άμεση εποπτεία σε όλη την Ελλάδα.

Στο δε Αθλητικό – Πολιτιστικό κέντρο που δημιουργείται στις αποθήκες του Α.Σ.Ο. στη Λεύκα, θα παραχωρηθεί στα αθλητικά σωματεία γυμναστικής της πόλης μας, αίθουσα 400 τετραγωνικών μέτρων για τις ανάγκες των αθλητών μας.

Στην Πάτρα, τα τελευταία 9 χρόνια, διοργανώθηκαν δεκάδες αγώνες Ρυθμικής και Τραμπολίνο, 3 φεστιβάλ γυμναστικής και φέτος τον Ιούλιο το Κύπελλο Ελλάδος Ρυθμικής Γυμναστικής. Η διοργάνωση των αγώνων αυτών, προϋποθέτει ένα σημαντικό οικονομικό μπάτζετ, το οποίο καλύπτει κατά ένα μεγάλο ποσοστό ο Δήμος, προσφέροντας αντί χρημάτων, τα φορτηγά του για τη μεταφορά των οργάνων, υπηρεσίες εργαζομένων, δωρεάν τα κλειστά γυμναστήρια για την πραγματοποίηση των αγώνων, είδη καθαριότητας και έπαθλα – βραβεία.

Οι υπηρεσίες αυτές, δεν αποτελούν κανόνα για άλλους Δήμους της χώρας, αλλά εξαίρεση. Για παράδειγμα, φέτος η Ε.Γ.Ο. διοργάνωσε στην Πάτρα τον περιφερειακό αγώνα Τραμπολίνο και της παραχωρήθηκε ΔΩΡΕΑΝ, 3 ημέρες, η χρήση του κλειστού γυμναστηρίου Ροϊτίκων. Ζητώντας από δήμαρχο η Ε.Γ.Ο. να διοργανώσει τον αντίστοιχο αγώνα στην Περιφέρεια της Κρήτης, της ζήτησε αντίτιμο για την παραχώρηση του γυμναστηρίου 600€ την ημέρα, δηλαδή συνολικό κόστος 1.800€.

Παρατηρούμε, λοιπόν, μια διαμετρικά αντίθετη κοινωνικοπολιτική προσέγγιση του αθλητισμού από το  Δήμο της Πάτρας, σε σχέση με τους άλλους Δήμους της χώρας. Η αθλητική πολιτική του Δήμου της Πάτρας έχει ως επίκεντρο την κάλυψη των αναγκών άθλησης των νέων και των εργαζομένων, ενώ η αντίστοιχη πολιτική των υπόλοιπων Δήμων της χώρας έχει στόχο τη διασφάλιση εσόδων από τον αθλητισμό για τα ταμεία τους. Αυτό άλλωστε, αντικειμενικά επιβεβαιώνεται με τη διακηρυγμένη τους άποψη, ότι κύριος στόχος τους στον τομέα αυτό είναι ο θεματικός αθλητικός τουρισμός και όχι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες άθλησης των νέων. Αντιλαμβάνονται τον αθλητισμό ως ένα νέο πεδίο κερδοφορίας λαμπρό.

Και στην Πάτρα, οι δημοτικές παρατάξεις της σημερινής ενωμένης αντιπολίτευσης αυτό δηλώνουν και θέλουν στον αθλητισμό. Ο στόχος τους είναι να αλλάξει και στην Πάτρα η δημοτική πολιτική στον αθλητισμό και ο κύριος στόχος να μην είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά τα έσοδα από οποιαδήποτε αθλητική εκδήλωση που θα γίνεται στην Πάτρα και η επιχειρηματικότητα.

Οι πατρινοί λοιπόν, βρίσκονται και στον τομέα του αθλητισμού μπροστά σε μία κρίσιμη απόφαση στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Να επιλέξουν Δήμαρχο τον Πελετίδη, που έχει αποδεδειγμένα τον αθλητισμό βασικό πυλώνα της πολιτικής του Δήμου για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών άθλησης ΔΩΡΕΑΝ ή να παραδώσουν και το κάστρο του αθλητισμού στους Κιουταχήδες και τους Μπραήμηδες των επιχειρηματικών συμφερόντων και να βλέπουν τις δημοτικές εγκαταστάσεις με το κιάλι, επειδή θα κοστίζει πανάκριβα η χρήση τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη, στηρίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.