«Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης Δήμου Πατρέων … εννέα χρόνια και συνεχίζουμε!» – Άρθρο της Γωγώς Γαλυφοπούλου, υποψήφιας δημοτικής συμβούλου

 

«Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης Δήμου Πατρέων … εννέα χρόνια και συνεχίζουμε!»

 

Άρθρο της Γωγώς Γαλυφοπούλου,

Υπεύθυνης των Λαϊκών Φροντιστηρίων Αλληλεγγύης του Δήμου Πατρέων,

υποψήφιας δημοτικής συμβούλου

 

Για 9η συνεχόμενη χρονιά το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης (Λ.Φ.Α.) του Δήμου της Πάτρας,  συνεχίζει την προσπάθειά του, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές και μαθήτριες να παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Είναι αφετηριακό ζήτημα για μας, να σταθούμε δίπλα στη λαϊκή οικογένεια στο ζήτημα της μόρφωσης των παιδιών της. Κάθε λαϊκή οικογένεια αισθάνεται την ανάγκη τα παιδιά της να αποκτήσουν ουσιαστική μόρφωση. Να έχουν γνώσεις, να έχουν κριτήρια για τη ζωή, να είναι καλλιεργημένα, να έχουν εφόδια, να είναι προσανατολισμένα και ικανά να σταδιοδρομήσουν, να ζήσουν σε καλλίτερες συνθήκες απ’ ό,τι οι γονείς τους.

Οι ανάγκες αυτές είναι βασικές, είναι πραγματικές, απορρέουν από τις σύγχρονες εξελίξεις και μπορούν να ικανοποιηθούν πλήρως. Κι όμως, σήμερα οι ανάγκες αυτές δεν ικανοποιούνται. Αντίθετα, τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα. Κάθε οικογένεια ξοδεύει τεράστια ποσά και το άγχος και η ανασφάλεια για το μέλλον έχουν φωλιάσει σε κάθε σπίτι. Αυτές ακριβώς τις ανάγκες έρχεται να καλύψει το Λ.Φ.Α., προκειμένου να ανακουφίσει την κάθε λαϊκή οικογένεια του δήμου μας αλλά και των όμορων δήμων, φέτος από ακόμα πιο μακριά.

Η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, έχοντας συγκεκριμένο προσανατολισμό να στηρίξει τα παιδιά της πόλης μας, δημιούργησε δομές όπως το Λ.Φ.Α και οι παιδικές κατασκηνώσεις και επέκτεινε ήδη υπάρχουσες, όπως οι εκατοντάδες νέες θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Ο ίδιος ο κομμουνιστής Δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, ανέλαβε προσωπικά τη δημιουργία και ανάπτυξη του Λ.Φ.Α σε κάθε άκρη της πόλης.

Κάθε οικογένεια θέλει -και είναι για αυτήν ζωτικό πρόβλημα-, τα παιδιά της να έχουν μόλις τελειώσουν τις σπουδές τους, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και δυνατότητες ολόπλευρης ανάπτυξης. Οι μαθητές μας, μας εμπιστεύονται, ακουμπούν πάνω μας, κάνουν όνειρα για το αύριο. Οι σχέσεις που κτίζονται έχουν βάσεις γερές.

Ας σκεφτούμε πόσες φορές όλες οι αστικές κυβερνήσεις έχουν κάνει διάλογο για την παιδεία, με σκοπό να προωθήσουν στο επόμενο διάστημα, σε συνάρτηση φυσικά και με τις γενικότερες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, μία σειρά από εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Με όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει η μόρφωση σταμάτησε να είναι εμπόρευμα, να καθορίζεται η πρόσβαση σε αυτήν ανάλογα με την τσέπη της κάθε οικογένειας;

Μήπως έχουν επιλυθεί τα χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα που αφορούν τη σχολική καθημερινότητα;

Ένα παιδί, ένας νέος, πρέπει να διευρύνει τις παραστάσεις του, τα ερεθίσματά του, γιατί κάθε άνθρωπος δεν έχει μόνο μία ικανότητα, αλλά πολλές. Η προσωπικότητα του ανθρώπου αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο, δεν κατακερματίζεται, για να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά. Κάθε άνθρωπος μπορεί να συμβάλλει από πολλούς δρόμους στην οικοδόμηση της κοινωνίας, ανεξάρτητα από την επαγγελματική επιλογή που θα κάνει. Σε αυτή τη βάση, αντιμαχόμαστε αντιδραστικές αντιλήψεις που συγκλίνουν στο ότι «κάποιοι δεν παίρνουν τα γράμματα».

Σκύβουμε πάνω από το κεφάλι των μαθητών μας, προσπαθώντας να κάνουμε το καλλίτερο για τους ίδιους. Δική μας χαρά είναι τα χαμόγελά τους, η επιτυχία τους, η πρόοδός τους και η ζεστή, η πολύ ζεστή αγκαλιά τους.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 5.000 μαθητές και μαθήτριες, στηρίχθηκαν στο Λ.Φ.Α. και οι περισσότεροι από αυτούς είδαν το όνειρο τους να πραγματοποιείται, με την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Φέτος, ο αριθμός των αιτήσεων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Από πολύ νωρίς έχουν ξεκινήσει εγγραφές μαθητών όλων των βαθμίδων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ήδη έχουν συμπληρωθεί τέσσερα (4) τμήματα Β΄ ΓΕΛ, ενώ το δελτίο τύπου βγήκε χθες.

Με την ανεργία να καλπάζει και την φτώχεια να εντείνεται χρόνο με το χρόνο, οι λαϊκές οικογένειες αναζητούν στο Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του Δήμου Πατρέων βοήθεια και υποστήριξη για την βελτίωση της επίδοσής τους στα μαθήματα.

Ένα παράδειγμα είναι ικανό να δείξει την όλη κατάσταση που βιώνει κάθε λαϊκή οικογένεια: Φέτος γράφτηκε σε μας, μαθητής από τη Λιβαδειά. Η οικογένεια αναζητούσε λύση για τα μαθήματα του παιδιού της και αφού έχει άλλο παιδί που σπουδάζει στην πόλη μας, σκέφτηκε και έφερε το δεύτερο παιδί της να μείνει στην Πάτρα, προκειμένου να κάνει δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα, για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Ψυχή του Λαϊκού Φροντιστηρίου είναι οι εκατοντάδες καθηγητές και οι φύλακες, που όλα αυτά τα χρόνια μάς στηρίζουν και προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους. Μαζί γινόμαστε η ζωντανή απόδειξη, πως με την αλληλεγγύη και τη συνεργασία ο λαός μπορεί να υπερνικήσει κάθε εμπόδιο και δυσκολία.

Κανένα παιδί χωρίς πρόσβαση σε βοήθεια και παιδεία. Κανένας μαθητής χωρίς ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους και τα όνειρά του. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά με την χαρά και την ενέργεια που μας δίνουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους.

Δυναμώνουμε την φωνή της λαϊκής αντιπολίτευσης. Στηρίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο και Περιφέρεια, με τον πρωτοπόρο αγωνιστή και εκ νέου υποψήφιο Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον Σωτήρη Παρίση.