Η σύγχρονη τέχνη παντού και προσβάσιμη Ο σύγχρονος πολιτισμός της πόλης μας ως πηγή γνώσης και ψυχαγωγίας για τους συμπολίτες μας και κίνητρο προσέλκυσης επισκεπτών» – Άρθρο της Αθηνάς Καλλιμάνη – Γεωργιτσοπούλου, υποψήφιας δημοτικής συμβούλου

«Η σύγχρονη τέχνη παντού και προσβάσιμη

Ο σύγχρονος πολιτισμός της πόλης μας ως πηγή γνώσης και ψυχαγωγίας για τους συμπολίτες μας και κίνητρο προσέλκυσης επισκεπτών»

 

Άρθρο της Αθηνάς Καλλιμάνη – Γεωργιτσοπούλου,

εκπαιδευτικού, διευθύντριας Θεατρικού Εργαστηρίου Πολυφωνικής,

υποψήφιας δημοτικής συμβούλου

 

Ως άνθρωπος του θεάτρου, είπα να γράψω δυο λόγια και έγραψα εκατό. Συμπολίτες μου, που αναπνέουμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, πλάι στα ίδια κύματα, πρώτα από όλα χρειάζεται να συστηθώ, γιατί -πέρα από τους φίλους καρδιάς, τους εξαιρετικούς συνεργάτες και τους αγαπημένους μου μαθητές μέσα στα τόσα χρόνια (ήμουνα νια και …)- σίγουρα αρκετοί μπορεί να μην με γνωρίζετε και να αναρωτιέστε “από πού μας προέκυψε αυτή η περίπτωση;”

Είμαι η Αθηνά Καλλιμάνη – Γεωργιτσοπούλου. Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Πάτρα, την πόλη μας. Είμαι καθηγήτρια (μαθηματικός και πληροφορικής) στο 8ο Γυμνάσιο Πάτρας από το 1997 και από το 1998 υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του 8ου Γυμνασίου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και αξιόλογων συναδέλφων, που πιστεύω ότι έχουμε αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα προσφοράς. Από το 2010 έχω αναλάβει τη Διεύθυνση του Θεατρικού Εργαστηρίου Πολυφωνικής, ενός οργανισμού που δεν χρειάζεται συστάσεις. Είμαι περήφανη για τα μέλη (παλιά και νέα) και το έργο αυτής της θεατρικής ομάδας και ευτυχής για τους συνεργάτες των τόσων χρόνων, που έχουν εξελιχθεί σε οικογένεια. Ασχολούμαι με τη σκηνοθεσία, τη διασκευή θεατρικών έργων, τη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδιά  και για τον λαϊκό μας ήρωα, τον Καραγκιόζη. Ανάμεσα σε όλα αυτά και ποίηση για τη “σωτηρία” της ψυχής. Όλα αυτά συνέβησαν και συμβαίνουν στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς οικονομικές απολαβές.

Στα 60 μου χρόνια, αποφασίζω να στηρίξω, ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος, τη Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Κώστα Πελετίδη. Είναι μεγάλη μου τιμή που είμαι ανάμεσα σε τόσο εκλεκτούς συνυποψήφιους. Οι λόγοι είναι πολλοί:

Αρχικά, πιστεύω στο όραμα Πελετίδη, που το έχει υποστηρίξει όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια, εργατικότητα και πρωτόγνωρη για τους Δημότες της πόλης μας, τιμιότητα.

Με έχει προβληματίσει και με λυπεί η συκοφαντία, η διαστρέβλωση, η παραπληροφόρηση προθέσεων και προτάσεων και η αλλοίωση της πραγματικότητας, όσον αφορά στο οφθαλμοφανές έργο που έχει συντελεστεί αυτά τα 9 χρόνια.

Επιπλέον, θεωρώ ότι η Δημοτική Αρχή του Κώστα Πελετίδη έχει λειτουργήσει ως ανάχωμα, σταθερό και ακλόνητο, απέναντι σε συμφέροντα που εποφθαλμιούν τη Δημοτική Περιουσία που ανήκει στον καθένα από εμάς. Έχει (ενδεικτικά αναφέρω) αποτρέψει:

  • Το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ξερόλακκα.
  • Να ανεγερθούν τα κτίρια: α) διοίκησης της Περιφέρειας στον χώρο του φυτοπαθολογικού, στην Αμερικής και β) διοίκησης της Νομαρχίας στο χώρο της μηχανικής καλλιέργειας – Κοτρώνι. Παρέμειναν χώροι πρασίνου.
  • Το γκρέμισμα των κτιρίων της Πλαζ και την ανέγερση τεραστίων όγκων προς χρήση ιδιωτών. Και τώρα, με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που η Κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει στους ολίγους τα τουριστικά φιλέτα της χώρας μας, όπως είναι και η Πλαζ, η Δημοτική Αρχή Πελετίδη αποτελεί τη μοναδική εγγύηση παραμονής της χρήσης της Πλαζ σε όλους τους Πατρινούς και διατήρησης αυτής της φυσικής ομορφιάς ως τουριστικό στολίδι στην πόλη μας.
  • Τη στυγνή εκμετάλλευση του Έλους.
  • Το κτίσιμο παραθεριστικών οικιών στο Πλατανόδασος.
  • Την  τοποθέτηση κεραιών κοντά σε σχολεία και κατοικίες.
  • Τον εγκιβωτισμό και  την κάλυψη του Μείλιχου, διαφυλάσσοντας ένα παρόχθιο Πλατανόδασος.

Σίγουρα, υπάρχουν αρκετοί τομείς με προβλήματα και θέματα που ζητούν άμεσα λύση. Αλλά ποιον άλλον θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε, για τη συνέχεια; Φυσικά  αυτόν που αποτελεί σπάνια περίπτωση ήθους και που έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δεν μένει στα “ΘΑ”.

Η Πάτρα λοιπόν, η πόλη μας, με Δήμαρχο τον αγωνιστή Κώστα Πελετίδη, προχωράει προς ένα μέλλον πολλά υποσχόμενο. Αντίθετα, οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, σε πολύ καλύτερες συνθήκες, με το χρήμα να ρέει και πολλούς παραπάνω εργαζόμενους, όχι μόνο  δεν έκαναν τα αυτονόητα, αλλά χρέωναν τον Πατραϊκό λαό χωρίς ίχνος αιδούς.

Αυτή η ίδια πόλη, η Πάτρα μας, διαθέτει ένα φοβερό ανθρώπινο δυναμικό επαγγελματιών και ερασιτεχνών δημιουργών στον χώρο του Σύγχρονου Πολιτισμού. Αυτό το δυναμικό υποστηρίχτηκε και υποστηρίζεται από την Δημοτική μας Αρχή, σε μέγιστο βαθμό, μέσα από το πολυσχιδές έργο του Πολιτιστικού Οργανισμού, του Καρναβαλικού Οργανισμού και του ΔΗΠΕΘΕ. Όμως, αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, που εξελίσσεται με αυτοοργανωτικό τρόπο, με πολλή και προσωπική δουλειά, μπορεί να αξιοποιηθεί, να προωθηθεί ακόμη παραπέρα και το καλλιτεχνικό του έργο να λειτουργήσει ως κίνητρο προσέλκυσης επισκεπτών, ώστε η πόλη μας με σταθερό βηματισμό, να συμπεριληφθεί στους πολυδιάστατους τουριστικούς προορισμούς.

Πώς;

  1. Πλήρης αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χώρων (κλειστών και υπαίθριων του Δήμου μας  που ανήκουν στην ιδιοκτησία του, στο Πανεπιστήμιο, σε ξενοδοχειακές μονάδες,  σε πλοία), που θα φιλοξενούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκδηλώσεις παραστατικών τεχνών (μουσική, χορό, θέατρο, θέατρο σκιών, όπερα, τέχνες του τσίρκου), αλλά και πλαστικών τεχνών και λογοτεχνίας. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρχει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων – παραστάσεων μέσα στον χρόνο, σταθερές μέρες και ώρες, για όλους εμάς που ζούμε στον συγκεκριμένο Δήμο, αλλά και να γνωρίζει ο επισκέπτης ότι ερχόμενος στην Πάτρα, πέρα από τις παραλίες, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία, το καλό φαγητό και τη βραδινή διασκέδαση, υπάρχουν εκδηλώσεις σε σταθερή βάση, που προσφέρονται είτε με προσιτό αντίτιμο είτε δωρεάν για όλες τις ηλικίες. Το αντίτιμο θα αφορά στους επαγγελματίες καλλιτέχνες – δημιουργούς, ώστε να αμείβονται για να ζουν με αξιοπρέπεια και να μπορούν να συνεχίζουν το δημιουργικό τους έργο σε ατομικό, συλλογικό και συνεργατικό επίπεδο. Διαθέσιμοι λοιπόν χώροι στους καλλιτέχνες δημιουργούς,  σε κάθε σημείο της πόλης.
  2. Διοργάνωση και υλοποίηση φεστιβάλ παιδικού θεάτρου – παιδικής σκηνής (Με συμμετοχή επαγγελματικών και ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων και για πρώτη φορά στη χώρα μας).Το συγκεκριμένο φεστιβάλ μπορεί να πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο: την εβδομάδα που προηγείται της καρναβαλικής παρέλασης των μικρών και δύο εβδομάδες στις αρχές Ιουλίου, ώστε ο Δήμος της Πάτρας να καθιερωθεί ως τουριστικός πόλος έλξης για οικογένειες.
  3. Λειτουργία, σε διάφορες γειτονιές του Δήμου μας, καλλιτεχνικών εργαστηρίων επανάχρησης – ανακύκλωσης άχρηστων υλικών με αξιοποίηση διαθέσιμων χώρων, υλικών ανακύκλωσης με τη συμμετοχή και τη συνεργασία με το Πανεπιστημιακό δυναμικό, με τα καρναβαλικά πληρώματα, με πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και με συλλογικούς φορείς που διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία. Έτσι, όλοι οι πολίτες, μέσα από δημιουργικότητα και παιχνίδι, βιωματικά θα μπορούν να εκπαιδευτούν στην διαχείριση και την ανακύκλωση άχρηστων υλικών, που χρησιμοποιούμε στην υπερκαταναλωτική μας καθημερινότητα. Τα εργαστήρια θα λειτουργούν σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση. Επικεντρωνόμαστε, λοιπόν, στον πολιτισμό της καθημερινότητας και παράλληλα στοχεύουμε το Πανεπιστήμιο να γίνει η Πόλη μας και η Πόλη μας ενεργό Πανεπιστήμιο.
  4. Σχολικό Δίκτυο σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή, ώστε τα σχολεία να γίνουν χώροι φιλοξενίας εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και θεματικές, με την εποπτεία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Μέλημά μας για όλα όσα θα οργανώνονται, να υπάρχει μέριμνα προσβασιμότητας όλων, ανεξαρτήτως ιδιαιτεροτήτων, κινητικών και άλλων, αλλά και ασφάλεια μέσα από το εκάστοτε και ανά περίπτωση νομικό πλαίσιο.