«Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, στήριγμα του μαζικού, λαϊκού αθλητισμού»
Άρθρο του Λεωνίδα Κυβελίδη,
Πρώην επαγγελματία ποδοσφαιριστή Α’ και Β’ Εθνικής, διεθνή ποδοσφαιριστή με την Εθνική Ελπίδων, νυν διπλωματούχου προπονητή Uefa Β,
υποψήφιου δημοτικού συμβούλου
Η έννοια του αθλητισμού δεν περιλαμβάνει απλά τη σωματική άσκηση, αλλά το άτομο παράλληλα μαθαίνει να ακολουθεί κάποιους κανόνες, να σέβεται συμπαίκτες και ανταγωνιστές. Στην αρχαιότητα, μάλιστα, ο αθλητισμός ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαίδευσης των νέων, μιας και -εκτός από τη σωματική ευεξία- αποσκοπούσε και στην καλλιέργεια του πνεύματος.
Μέσα από την προσωπική εμπειρία που βίωσα για πολλά χρόνια, ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, μπορώ να πω ότι τα οφέλη του αθλητισμού είναι πολλά, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία του ανθρώπου.
Κοινωνικοποίηση: Με τον αθλητισμό, ο άνθρωπος συνδέεται με συμπαίκτες και φίλους σε ένα πιο ψυχαγωγικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα όταν είναι σε μια ομάδα, αυτόματα κοινωνικοποιείται, δραστηριοποιείται και αλλάζει όλη του η ψυχολογία.
Βελτίωση διάθεσης: Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του αθλητισμού είναι η βελτίωση της διάθεσης. Η απελευθέρωση των ενδορφινών μετά την άσκηση, δρα ευεργετικά στον οργανισμό, αυξάνοντας την διάθεση και μειώνοντας την κατάθλιψη.
Αύξηση αυτοπεποίθησης: Με την άσκηση, το άτομο συνειδητοποιεί τις δυνάμεις του και γίνεται ανεξάρτητο, βελτιώνοντας την εικόνα του εαυτού του και έτσι αυξάνεται και η αυτοπεποίθησή του.
Μείωση του άγχους: Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση έχει σημαντική επίδραση στη μείωση του στρες, βοηθώντας σε ψυχολογική και νοητική ευεξία. Βραχυπρόθεσμα, βελτιώνονται συμπτώματα, όπως οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις, η νευρικότητα και το καθημερινό στρες.
Αυτά είναι κάποια από τα πολλά οφέλη που έχει ο αθλητισμός σε ένα άτομο.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στα οφέλη του αθλητισμού στα παιδιά. Η αθλητική δραστηριότητα σε μικρές ηλικίες, ωφελεί τα παιδιά σε πολλούς τομείς.
Η ενασχόληση με τον αθλητισμό ή την άσκηση εδραιώνεται. Όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε αθλήματα από νεαρή ηλικία, συνήθως παραμένουν ενεργά και αργότερα, αποκομίζοντας όλα τα παραπάνω οφέλη.
Κοινωνικοποίηση. Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα οδηγεί στη βελτίωση των κοινωνικών, αλλά και των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων.
Απομάκρυνση από εθισμούς. Από τα μεγαλύτερα οφέλη που μπορεί να έχει ο αθλητισμός στα παιδιά και ιδιαίτερα στους εφήβους, είναι τα πολύ χαμηλά ποσοστά κακών και συχνά καταστροφικών συνηθειών σε όσους ασχολούνται ενεργά με τον αθλητισμό, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, διάφορες ουσίες κ.τ.λ.
Συνεπώς, η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι καλό να είναι μέρος της ζωής μας και να τη βλέπουμε σαν κάτι χρήσιμο και διασκεδαστικό.
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, γνωρίζοντας τη σημασία του αθλητισμού και σύμφωνα πάντα με τα μέσα που διαθέτει, έχει δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα, ώστε να ωθήσει τα παιδιά στον αθλητισμό, πραγματοποιώντας αξιοσημείωτα έργα, σε αντίθεση με το κράτος, που ούτε γήπεδα φτιάχνει, αλλά μάλιστα ζητάει ενοίκια, τόσο από τις ερασιτεχνικές ομάδες όσο και από απλούς πολίτες που θέλουν να αθληθούν.
Ο Δήμος Πατρέων, παρόλο που το γήπεδο των Προσφυγικών είναι στην ευθύνη του κράτους, βοήθησε καθοριστικά την ΕΠΣ Αχαΐας στην ανακατασκευή του ιστορικού γηπέδου των Προσφυγικών. Προχώρησε, επίσης, σε μια σειρά άλλα έργα και σε προμήθειες αθλητικού υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προς όφελος του ερασιτεχνικού αγωνιστικού και του μαζικού λαϊκού αθλητισμού.
Η “Λαϊκή Συσπείρωση” βοηθάει τον ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό, ώστε να έχουν όλοι ισότιμη πρόσβαση σ’ αυτόν.
Γι’ αυτό, πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να επανεκλέξουμε τη Δημοτική Αρχή, με Δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη! Ταυτόχρονα, επειδή πολλά αθλητικά ζητήματα, περνούν από την Περιφέρεια, χρειάζεται να ενισχυθεί και το Περιφερειακό ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, με επικεφαλής τον Σωτήρη Παρίση.
Και στον τομέα του αθλητισμού, η Δημοτική Αρχή, μαζί με τον πατραϊκό λαό, έχει κατακτήσει πολλά και μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε ακόμα περισσότερα!