Συνεχίζουμε με τον λαό της Πάτρας τους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών! Επανεκλέγουμε δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη!

Συνεχίζουμε με τον λαό της Πάτρας τους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών! Επανεκλέγουμε δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη!

Τα τελευταία εννέα χρόνια, σε συνθήκες που ο θεσμός της Τοπικής Διοίκησης γίνεται όλο και πιο αντιδραστικός, με λειτουργίες που προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, η αγωνιστική δημοτική αρχή της Πάτρας έδρασε ως γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε ένα σύστημα εχθρικό προς τον λαό και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πάλης, μαζί με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το φιλειρηνικό κίνημα, στο πλάι των φοιτητών και των μαθητών, μπροστά στις διεκδικήσεις των λαϊκών φορέων της πόλης.

 

Ο δήμαρχος Πάτρας, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα Διαμερίσματα, στις Κοινότητες αλλά και στους Οργανισμούς του δήμου, μαζί με τον λαό της Πάτρας έδωσαν μάχες καθημερινές, αλλά και μεγαλύτερες, για να μπορεί η πόλη μας, οι Πατρινοί και τα παιδιά τους να κερδίζουν ανάσες ανακούφισης.

Η πόλη μας συζητήθηκε και συνεχίζει να αποτελεί θέμα συζήτησης για μια σειρά ζητήματα που οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία της Πάτρας έχουν κατακτημένα στην καθημερινότητά τους. Ζητήματα που τόσο η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και οι επίδοξοι δήμαρχοι όχι μόνο δεν έχουν ως προτεραιότητά τους, αλλά και προσπαθούν να τα υπονομεύσουν.

Στον δήμο Πατρέων έγινε η μεγαλύτερη μείωση ανταποδοτικών τελών σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο δήμο της χώρας. Μείωση κατά 60% των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων σε μικροεπαγγελματίες και αυταπασχολούμενους, ενώ είναι ο μοναδικός δήμος που διαμόρφωσε ξεχωριστό αυξημένο συντελεστή για τις επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας.

Η μείωση αυτή είναι χαρακτηριστικό ότι πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες πλήρους υποχρηματοδότησης των δήμων, με τις αρμοδιότητες που περνάνε στη δικαιοδοσία του δήμου να μεγαλώνουν και με τη δημοτική αρχή να αποπληρώνει εκατομμύρια χρεών (πάνω από 21 εκατ.) από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, 9 χρόνια πριν. Χρέη που δημιουργήθηκαν ακόμα και όταν οι χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερες, και που «κόβουν» από όλα αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν προς όφελος των Πατρινών.

 

Μια σειρά από έργα, παρεμβάσεις και δομές υλοποιήθηκαν, με μοναδικό κριτήριο τη βελτίωση της ζωής των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Η κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης που λειτουργεί από το 2015, με πάνω από 4.500 μαθητές λαϊκών οικογενειών να έχουν περάσει από τα θρανία του, πάνω από 1.500 εκπαιδευτικούς και δεκάδες εθελοντές να έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους, η δωρεάν πρόσβαση στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικές δράσεις που φτάνουν σε κάθε γειτονιά και χωριό του δήμου, οι θερινές κατασκηνώσεις σε Πλαζ και Ροΐτικα, τις οποίες απολαμβάνουν δωρεάν εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο.

 

Εχοντας ως αρχή, επίσης, ότι το νερό πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, καθώς και ότι πρέπει να παρέχεται σε επάρκεια και ποιοτικό, σημαντικό είναι και το έργο που παράγει η ΔΕΥΑΠ. Σήμερα παρέχει ποιοτικό και σε επάρκεια νερό (εξοικονομώντας το κιόλας), έχοντας το φτηνότερο τιμολόγιο πανελλαδικά, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, συνολικά, της δημοτικής αρχής.

Επιπλέον, προχωρά τα έργα που είναι απαραίτητα για αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης (ήδη έχουν αντικατασταθεί 140 χλμ. και βρίσκονται σε αντικατάσταση άλλα 143 χλμ. έως το τέλος του χρόνου), προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικότερα τέτοιου είδους ζητήματα, όταν άλλες δημοτικές αρχές έκαναν αντικαταστάσεις που «πολυδιαφημίζονταν» αλλά τα «έργα» τους είναι διάτρητα, ακόμα κι αν δεν έχουν περάσει ούτε 20 χρόνια απ’ αυτά. Παράλληλα, προχωρά σε μεγάλα έργα αποχέτευσης αλλά και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, αξιοποιώντας συνολικά και το τελευταίο ευρώ του πατραϊκού λαού προς όφελός του.

 

Οσο κι αν προσπαθούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και οι εκλεκτοί της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι δήθεν ανεξάρτητοι, απολίτικοι και αχρωμάτιστοι – όπως δηλώνουν – να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται για τον πατραϊκό λαό, δεν κρύβεται ούτε η ταύτισή τους με την κυρίαρχη πολιτική που υλοποιείται, ούτε η κοινή τους στόχευση να ξεμπερδέψουν από τη δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που τους «χαλάει τη σούπα», αφού στο κρίσιμο δίλημμα «για τις ανάγκες των πολλών ή για τα κέρδη των λίγων» έχει επιλέξει τον δρόμο της διεκδίκησης και την υλοποίηση έργων για τις ανάγκες των πολλών.

 

Η σύμπλευσή τους στην Τοπική Διοίκηση βγάζει μάτι, όχι μόνο στην Πάτρα. Διαχρονικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμπράττουν κατά περίπτωση, ενίοτε με τη συμμετοχή και της ΝΔ, και οι εκλογές στις 8 Οκτώβρη δεν αποτελούν εξαίρεση.

Οι «κορόνες» τους για τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που χάνει η πόλη με αυτήν τη δημοτική αρχή συνδυάζονται με τη στόχευση που έχουν για τη διοχέτευση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων με μοναδικό κριτήριο την ενίσχυση της κερδοφορίας μεγαλοεπιχειρηματιών. Οι επενδύσεις που το μεγάλο κεφάλαιο έχει προγραμματίσει για την περιοχή μας, και τις οποίες στηρίζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, περνώντας η μία στην άλλη τη σκυτάλη, σε χώρους που είναι κρατική ευθύνη, είναι σε εξέλιξη, υλοποιώντας επί της ουσίας τον στρατηγικό σχεδιασμό της αστικής τάξης για μια σειρά τομείς της οικονομίας (υποδομές, εμπόριο, διαμετακόμιση) και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις πραγματικές ανάγκες του λαού.

Στον αντίποδα, η δημοτική αρχή της Πάτρας έχει επιλέξει τη στόχευση έργων που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του λαού μας. Εργα αναπλάσεων στις γειτονιές της Πάτρας, δημιουργία χώρων αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης για να απολαμβάνουν οι Πατρινοί και τα παιδιά τους δωρεάν. Στόχος, η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου ώστε να υλοποιούνται έργα που αφορούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αφού ούτως ή άλλως όλες οι χρηματοδοτήσεις έχουν προκύψει από τη φοροαφαίμαξη του λαού μας, είναι δικά του χρήματα και τις δικές του ανάγκες πρέπει να εξυπηρετούν.

 

Οι υποψήφιοι για τον δημαρχιακό «θώκο» της Πάτρας, έχοντας ή όχι επίσημο χρίσμα από τα αστικά κόμματα, είναι γνωστοί στην πόλη για τη στάση τους και την πολιτική τους, πιστοί χειροκροτητές των επιλογών του αστικού πολιτικού συστήματος και των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παλεύουν όλοι τους να πάρουν τα διαπιστευτήρια των αστικών κομμάτων. Ενα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που κατεβαίνει με την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα στέλεχος της ΝΔ χωρίς την επίσημη στήριξή της, αλλά με τη στήριξη των τοπικών στελεχών, και ένας που έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου για να πάρει στήριξη, ενώ δηλώνει πλήρως «αχρωμάτιστος».

 

Τα προγράμματά τους είναι γεμάτα με τη λέξη «επενδύσεις» σε όλες τις πτώσεις. Με «πύρινους» λόγους ενάντια στη δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τους κομμουνιστές, χωρίς να ψελλίζουν ούτε μια λέξη για όλα όσα πρέπει να διεκδικεί και να μπορεί να έχει ο λαός. Δεν ακούγεται μία λέξη για τα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής θωράκισης που είναι απαραίτητα για την πόλη μας και αποτελούν ευθύνη του κράτους, για τα παρακρατηθέντα των δήμων και τη χρηματοδότηση που συνεχώς μειώνεται.

Την ίδια στάση κρατούν και σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν άμεσα τον πατραϊκό λαό, όχι κάποιον άλλο. Για τις αποθήκες LNG που θέλουν να τοποθετήσουν στο λιμάνι της Πάτρας, για τους χώρους υποδοχής πυρηνικών στη βάση του Αραξου, για τα νοσοκομεία μας που βουλιάζουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, δεν ακούγεται μισή λέξη, αντίθετα υποβαθμίζονται, με το πρόσχημα ότι δεν αφορούν τον δήμο, την ώρα που όχι απλά τον αφορούν αλλά είναι ζωτικής σημασίας για όλους.

Οι εξαρτήσεις τους όμως με το αστικό πολιτικό σύστημα και τα συμφέροντα που θέλουν να εξυπηρετήσουν δεν επιτρέπουν τέτοιες «παρεκτροπές», κι αν καμιά φορά ψελλίζουν δυο – τρεις λέξεις, είναι αποτέλεσμα της πίεσης και των διεκδικήσεων του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

 

Η δημοτική αρχή της Πάτρας, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» βρέθηκαν και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης, θα συνεχίσουν τους αγώνες σε σύγκρουση με το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και το αστικό κράτος που όλοι τους υπηρετούν.

 

Σε αυτόν τον αγώνα οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» απευθύνουν κάλεσμα συμπόρευσης προς τον πατραϊκό λαό για να δυναμώσουν οι αγώνες του. Μαζί με τους υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Πάτρας, με επανεκλογή του Κώστα Πελετίδη ως δημάρχου Πατρέων, για να χαμογελάμε περισσότερο στις 9 Οκτώβρη.


Του
Διονύση ΚΛΑΔΗ*
*Ο Δ. Κλάδης είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ