“Ο Δήμος Πατρέων είχε πάντα το νου του στο παιδί” – Άρθρο της Ασημίνας Ζανιά – Κεραμιδά, υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση

«Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΕΙΧΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΝΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ…»

Της Ασημίνας Ζανιά – Κεραμιδά, Ιατρού – πνευμονολόγου,

Υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

 

Παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα αποτελεί η κοινωνική πολιτική του Δήμου Πατρέων, ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά. Στόχος -ήταν και παραμένει-, τα παιδιά να μη βιώσουν τις συνέπειες της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, όπως τη βιώνουν, τουλάχιστον, οι μεγάλοι.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ελήφθησαν αποφάσεις, εφαρμόστηκαν προγράμματα και μέτρα που έδιναν διέξοδο στις λαϊκές οικογένειες. Από τη βρεφική ως την εφηβική ηλικία, η μέριμνα της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη ήταν σε όλα τα επίπεδα, παρά την οικονομική δυσπραγία του Δήμου και κινούνταν στους εξής άξονες:

  • Τα δωρεάν τροφεία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, για εισόδημα μέχρι 25.000€, που αποτελούν ανάσα για πάρα πολλές οικογένειες.

  • Οι 120 νέες -και με πιστοποίηση- παιδικές χαρές, όπου τα παιδιά απολαμβάνουν με ασφάλεια το παιχνίδι τους, ένα σημαντικό έργο.

  • Οι δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις σε Πλαζ και Ροϊτικα, όπου εκατοντάδες Πατρινόπουλα κάνουν ανέμελες διακοπές σε καταπληκτικό περιβάλλον, ένα εγχείρημα δύσκολο και πρωτόγνωρο! Σε κανέναν άλλο Δήμο της χώρας δεν λειτουργούν δημοτικές κατασκηνώσεις και μάλιστα εντελώς δωρεάν.

  • Η πλήρης ανακαίνιση σε 220 σχολεία (σε ακόμη 20 είναι σε εξέλιξη εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης), ώστε τα παιδιά μας να πηγαίνουν σε αξιοπρεπή και σύγχρονα σχολεία, ένα τεράστιο έργο που δεν έχει επιτευχθεί πουθενά αλλού.

  • Η διαμόρφωση αθλητικών εγκαταστάσεων στους αύλειους χώρους των σχολείων, που έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν δραστηριότητες στο δεύτερο σπίτι τους.

  • Η λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου, με πολλές επιτυχίες στην εισαγωγή μαθητών σε ΑΕΙ, που παρείχε τη δυνατότητα σε μαθητές οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών, να ελπίζουν στο όνειρο ζωής…

  • Το πρόγραμμα εκμάθησης ξένων γλωσσών, όπου σε συνεργασία του Δήμου με φροντιστήρια της πόλης, τα παιδιά διδάσκονται δωρεάν ξένες γλώσσες.

  • Το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων, όπου τα παιδιά μαθαίνουν πράγματα για την ανακύκλωση, την κυκλοφοριακή αγωγή και άλλες δεξιότητες, που αφορούν στις τέχνες και τον πολιτισμό.

  • Μέχρι τέλος του έτους, θα έχουν ολοκληρωθεί  οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου, που περιλαμβάνει Κέντρο Ημέρας και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα άτομα με Αυτισμό. Η δομή χτίζεται σε οικόπεδο του Σταθακοπουλείου Κληροδοτήματος, θα είναι διώροφη, με τμήμα υπογείου και κολυμβητική δεξαμενή, με χρήση κέντρου διημέρευσης, ημερήσιας φροντίδας και υποστηριζόμενης διαβίωσης, Ο Δήμαρχος Πατρέων είχε ενεργή παρέμβαση σαν πρόεδρος του Σταθακοπούλειου Κληροδοτήματος, που χρηματοδότησε τη μελέτη, βάσει του οποίου χρηματοδοτήθηκε το έργο από πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Το έργο το επιβλέπουν οι μηχανικοί του Δήμου και το κέντρο θα το λειτουργήσει το Σωματείο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό «ΜΙΤΟΣ», πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Θωμάς Γκορίλας που πρωτοστάτησε στη δημιουργία της συγκεκριμένης δομής.

  • Για την ψυχαγωγία των παιδιών μας, ο Δήμος έφτιαξε πάρκα, νέες σύγχρονες πλατείες με μηχανήματα γυμναστικής εξωτερικού χώρου, πολλές αθλητικές δομές, καθώς και δομές πολιτισμού με αναφορά στα παιδιά.

Όλα τα παραπάνω – και πολλά ακόμη – δεν είναι αυτονόητα για τους περισσότερους Δήμους, ακόμα και μεγαλύτερου μεγέθους από αυτόν της Πάτρας.

Κι επειδή τα παιδιά καταλαβαίνουν και εκτιμούν την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος, με τον τρόπο τους, λένε κάθε φορά το δικό τους «ευχαριστώ». Δεν είναι τυχαία η αγάπη που εισπράττει ο Δήμαρχος από τα παιδιά σε κάθε συνάντησή τους. Στο χέρι μας είναι να διατηρήσουμε όλες αυτές τις κατακτήσεις και να γίνουν ακόμα περισσότερα πράγματα. Θέλουμε το παιδί πρωταγωνιστή για το παρόν και το μέλλον.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»  αποτελεί τον μοναδικό  εγγυητή αυτών των κατακτήσεων. Γι΄ αυτό οι παρακάτω στίχοι του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου αποτελούν το φωτεινό φάρο ώστε να συνεχίσουμε αυτήν την πορεία:

Τούτη είναι η ζωή μας

τούτο το μεγάλο, τίποτ’ άλλο

γέλα κλάψε, πες ό,τι θες

Το παιδί ζωή: ζωή

Τίποτ’ άλλο