Εισήγηση αντ. Διον.Πλέσσα για τα ανταποδοτικά: «Διεκδικούμε τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών με χρηματοδότηση των Υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό»

 

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝ. ΠΛΕΣΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: 

«Διεκδικούμε τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών με χρηματοδότηση των Υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό»

Συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων,  που συνεδριάζει αυτή την ώρα, τα θέματα: Καθορισμός συντελεστών έτους 2022 για: α) Τέλη καθαριότητας και φωτισμού για την αντιμετώπιση των δαπανών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και άλλης δαπάνης από πάγια παρεχόμενες  δηµοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, β) Φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και γ) Τέλους ακίνητης περιουσίας και Τέλη Κοινοχρήστων Χώρων και Διαφημίσεων έτους 2022.

 

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας, ανέφερε τα εξής: 

«Συζητάμε τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού καθώς και τα τέλη κοινοχρήστων χώρων.

Γνωρίζουμε όλοι  την κατάσταση των οικονομικών του Δήμου, όπως την παρουσίασε ο Δήμαρχος  τόσο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, όσο και στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κινητοποίηση στην Αθήνα.

Γνωρίζετε την υποχρηματοδότηση σε σχέση με τα ποσά παίρνουν οι Δήμοι για να λειτουργήσουν και τους νόμους που έχουν θεσπιστεί από τις κυβερνήσεις.

Οι θεσμοθετημένοι πόροι -που πληρώνει ο λαός κάθε χρόνο- για τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης ανέρχονται περίπου στα 6 δις.

Είναι πηγές από τη φορολογία εισοδήματος, του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ που ως λαός πληρώνουμε και ποσοστό αυτών είναι για τη λειτουργία των  Δήμων .

Τι πήραν όμως οι Δήμοι το 2021 από τα περίπου  6 δις που έπρεπε να πάρουν για τη λειτουργία τους;  1 δις 914 εκατ. ευρώ. Ίδια κατάσταση και στα προηγούμενα μνημονιακά  χρόνια.

Παρακράτηση χρηματοδότησης δηλαδή πάνω από 65%,ενώ για το 2022 από τον κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε , παρακρατούν ακόμα περισσότερο από τους Δήμους 134 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό για το Δήμο μας; 65 εκατ. ευρώ λιγότερα κάθε χρόνο από τα μνημόνια και έπειτα μέχρι σήμερα και 455 εκατ. ευρώ τα τελευταία 7 χρόνια είναι τα παρακρατηθέντα από την κάθε κυβέρνηση  από το Δήμο Πατρέων.

Είναι γνωστό ότι η κυρίαρχη πολιτική είτε εκφράζεται από τη ΝΔ, είτε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είτε από το ΣΥΡΙΖΑ, θέλει τους Δήμους αποψιλωμένους  από οικονομικούς πόρους και από προσωπικό, προκειμένου τα «φιλέτα» των Υπηρεσιών τους να ιδιωτικοποιηθούν σε επιχειρηματικούς  ομίλους.  

Αυτός είναι ο λόγος που παρακρατούν τα  κονδύλια αυτά στα πλαίσια των πολιτικών της Ε.Ε., ενώ με εγκυκλίους για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων κάθε χρόνο, η κάθε κυβέρνηση δίνει   οδηγίες αύξησης των δημοτικών τελών για να ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός, γιατί από το κράτος ούτε ευρώ από αυτά που δικαιούνται οι Δήμοι.

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων βρίσκεται η Δημοτική μας Αρχή με πολιτικές και διεκδικήσεις για τον Πατραϊκό λαό που εκπροσωπούμε. 

 Όμως βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί, όχι μόνο να μην αυξήσουμε  τα ανταποδοτικά τέλη, αλλά και να τα μειώνουμε και να απαλλάσσουμε από αυτά σύμφωνα με τον πολιτικό μας προσανατολισμό,  λειτουργώντας παράλληλα τις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού.

Εξαρχής  έχουμε δηλώσει ότι ως Δ.Α. διεκδικούμε τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών με χρηματοδότηση των Υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διότι τα δημοτικά τέλη αυτά που πληρώνουν οι δημότες τα έχουν ήδη προπληρώσει πολλαπλάσια μέσω της ληστρικής φορολόγησης  κάθε μορφής.

Ως  Δημοτική Αρχή δίνουμε μάχες για να κρατάμε τις Υπηρεσίες μας όρθιες με αυτή την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις  προσωπικού, για να βελτιώνουμε τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα στην πόλη μας, προμηθεύοντας παράλληλα νέα μηχανολογικά μέσα, στον  στόλο  της καθαριότητας, χωρίς δάνεια όπως πριν.

Παράλληλα έχουμε μειώσει τους συντελεστές ανταποδοτικών τελών κατά 45% από το 2014 που αναλάβαμε την Διοίκηση του Δήμου και έχουμε απαλλάξει 100% ή μειώσει κατά 50% τα δημοτικά τέλη σε 12 κατηγορίες συνδημοτών μας όπως είναι άνεργοι, άποροι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, δικαιούχοι  του Κ.Ε.Α. κ.τ.λ.  (Επισυνάπτεται πίνακας).

Αυτή τη στιγμή με τις μειώσεις που έχουμε κάνει ,έχουμε φτάσει τον οικιακό συντελεστή στο 1,08€/τ.μ. από 1,95€/τ.μ. που τον παραλάβαμε το 2014 δηλαδή  μείωση 45% και 0,73€/τ.μ.τον χαμηλότερο.

Τον επαγγελματικό συντελεστή από 3,60€/τ.μ. που τον παραλάβαμε τον έχουμε πάει μειούμενο στο 3,06€/τ.μ.

Από την αρχή της θητείας μας εντάξαμε τους βοηθητικούς χώρους χρήσης κατοικιών (αποθήκες, γκαράζ, πυλωτές κ.τ.λ. σε χαμηλό συντελεστή 0,90€/τ.μ.και στη συνέχεια 0,73€/τ.μ. ενώ μέχρι το 2014 οι δημότες πλήρωναν και τους βοηθητικούς αυτούς χώρους με συντελεστή 1,95€/τ.μ. δηλαδή όσο και για τους κύριους χώρους.

Παράλληλα το ίδιο κάναμε και για τους επαγγελματικούς συντελεστές για τους βοηθητικούς χώρους όπως πατάρια μαγαζιών, υπόγεια κ.τ.λ. που μέχρι το 2015  πλήρωναν όσο ο επαγγελματικός συντελεστής δηλαδή 3,60€/τ.μ. και τον πήγαμε στο 0,90€/τ.μ. και μετά στο 0,81€/τ.μ. θέλοντας να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, δηλαδή 4 φορές κάτω.

Στους κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς Συλλόγους και Ιδρύματα όπως Μέριμνα, Κιβωτός της Αγάπης, Άσυλο Ανιάτων, Κωνσταντοπούλειο, Αγία Σκέπη κ.τ.λ. και τώρα τους «Μαχητές», καθώς επίσης  Πολιτιστικούς Συλλόγους, Εργατικό  Κέντρο, Εμπορικός Σύλλογος, δημιουργήσαμε ξεχωριστό μειωμένο συντελεστή 0,90€/τ.μ.και μετά στο 0,81€/τ.μ. δηλαδή 4 φορές κάτω.

Πριν από εμάς δεν υπήρχε τέτοιος συντελεστής και οι Σύλλογοι αυτοί πλήρωναν τέλη με τον επαγγελματικό συντελεστή 3,60€/τ.μ.,λες και ήταν επαγγελματίες και όχι κοινωφελείς Σύλλογοι.

Ακόμη,  σε μικροεπαγγελματίες στα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων όπως είναι παραγωγοί και έμποροι λαϊκών αγορών, μικροκαταστήματα, αλλά  και καταστήματα εστίασης  και ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων  έχουμε κάνει μειώσεις που φτάνουν μέχρι 60% πλέον ,ενώ είναι γνωστό επίσης και το πακέτο οικονομικών ελαφρύνσεων που κάναμε λόγω της πανδημίας.

Πρόκειται για πρωτόγνωρες μειώσεις και απαλλαγές  σε όλη την Ελλάδα στα δημοτικά τέλη που ως Δημοτική Αρχή έχουμε κάνει.

Η πανδημία όμως δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην υγεία μας, αλλά και στη  δυνατότητα αποπληρωμής  οφειλών προς τους Δήμους.

Εκτός αυτού είναι λογικό από τις  μεγάλες μειώσεις των τελών που έχουμε κάνει και απαλλαγές να έχουν μειωθεί και τα έσοδα του Δήμου.

Το γνωρίζαμε αυτό. Γνωρίζαμε την κρισιμότητα των οικονομικών του Δήμου, αλλά γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι τα οικονομικά του λαού που εκπροσωπούμε  και των επαγγελματιών, είναι επίσης σε κρίσιμη και απελπιστική κατάσταση. Για όλους αυτούς τους λόγους έχουμε μείωση των εισπράξεων από ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στο 2021 κατά 3.472.349€από το 2020, καθώς επίσης και μείωση εισπράξεων το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά 924.738€ δηλαδή σύνολο μόνο από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού -4.397.087€.

Σημαντική επίσης μείωση εσόδων έχουμε στην ομάδα 1 των ιδίων πόρων  κατά 1.368.230€ δηλαδή συνολική μείωση εισπράξεων 5.765.317€ από τις απαλλαγές, μειώσεις και μέτρα υπέρ των δημοτών που πήραμε λόγω πανδημίας, μόνο τα δύο τελευταία χρόνια. Από την άλλη μεριά οι εισπράξεις μέσω των αδήλωτων τ.μ. είναι μικρές σε σχέση με τις μειώσεις που έχουμε κάνει, αφού  ο κύριος όγκος αυτός καταλαμβάνει τον οικιακό συντελεστή 1,08€/τ.μ. και 0,73€/τ.μ. και κατά κύριο λόγο είναι διορθώσεις ημιυπαίθριων χώρων, υπογείων κατοικιών ή επεκτάσεις  αυθαιρέτων κατοικιών.

Παρόλα αυτά μέσα στην κατάσταση αυτή που βιώνουν οι συνδημότες μας ,όχι μόνο κρατάμε αυτούς τους χαμηλούς συντελεστές για το έτος 2022 αλλά και εισηγούμαστε  περαιτέρω τη μείωση του οικιακού συντελεστή από το 1,08€/τ.μ. που τον έχουμε πάει με τις προηγούμενες μειώσεις, στο 1€/τ.μ. νέα μείωση δηλαδή 8% περίπου  και επίσης τον επαγγελματικό  συντελεστή στο 2,90€/τ.μ. από το 3,06€/τ.μ.νέα μείωση δηλαδή 6% περίπου, θέλοντας να συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο όσο μπορούμε στην κατεύθυνση οικονομικών ελαφρύνσεων των δημοτών μας και των επαγγελματιών της πόλης μας.

Όμως γνωρίζουμε ότι καλούμαστε να πληρώσουμε  σημαντικά περισσότερες δαπάνες για το 2022 λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή του ρεύματος, στο δημοτικό φωτισμό, στα καύσιμα, για το τέλος ταφής  ( το πρόστιμο δηλαδή ) για το οποίο  επιμένει η κυβέρνηση παρά του ότι για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ανακύκλωσης φέρει η κάθε κυβέρνηση την αποκλειστική ευθύνη.

Έχουμε επίσης τις δαπάνες για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων της Ξερόλακκας, αγορά οικοπέδων και γενικότερα για το σχεδιασμό μας στη διαχείριση απορριμμάτων που ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ασπράγκαθος έχει ενημερώσει το Δ.Σ. αναλυτικά, όπως επίσης και ο κ. Κορδάς ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος σε σχέση με τον Ηλεκτροφωτισμό για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα αλλά και τους στόχους μας για το 2022,που εμποδίζονται ακόμα περισσότερο με τις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια από τα ιδιωτικά μονοπώλια παραγωγής και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος.  

 Γνωρίζουμε επίσης ότι  η δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος από τους δημότες και κατ’ επέκταση των τελών για το Δήμο θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας που θα έχουν εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων, στην τιμή της ενέργειας. 

Βλέπετε κομμένα ρεύματα, αλλά και πληρωμές έναντι των λογαριασμών ΔΕΗ.

Προϋπολογίζουμε βέβαια με βάση τα δεδομένα των τ.μ. όπως αυτά αποτυπώνονται διότι έτσι καταρτίζεται ο προϋπολογισμός, αλλά όπως και η υπηρεσιακή εισήγηση αναφέρει «η ετήσια πρόβλεψη των εσόδων αποδίδεται ενδεικτικά μιας και αποτελεί μεταβλητό παράγοντα» ενώ πέραν αυτού ισχύει και η δυνατότητα  ή μη της  εισπραξιμότητας  που ανέφερα.

Για το έτος 2022 εισηγούμαστε ακόμη, τον συντελεστή της μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχουμε δημιουργήσει όπως είναι οι τράπεζες, οι βιομηχανίες, οι αλυσίδες S/M, ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ΔΕΗ, κ.τ.λ.. από 4,5€/τ.μ. που είναι τώρα, να τον πάμε στα 6€/τ.μ.

Να θυμίσουμε ότι πριν  αναλάβουμε τη Διοίκηση του Δήμου οι μεγάλοι αυτοί όμιλοι, οι τράπεζες π.χ. Ιδιωτικά Κέντα Υγείας, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ΔΕΗ, κ.τ.λ. πλήρωναν με επαγγελματικό συντελεστή όμοιο με αυτόν τον οποίο  πλήρωνε ένας αυτοαπασχολούμενους με ένα κατάστημα που αγκομαχούσε για να τα βγάλει πέρα.

Γνωρίζουμε ότι ο Πατραϊκός λαός δικαιούται πολύ περισσότερα , όπως και όλος ο Ελληνικός λαός .

Γιατί αφού πλήρωσε την προηγούμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση με απολύσεις, ανεργία, δραματικές περικοπές μισθών, συντάξεων και φοροληστεία αφού πλήρωσε και  πληρώνει τις επιπτώσεις από την πανδημία, που έβαλαν την υγεία του στο ζύγι «κόστους – οφέλους», τώρα η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις, οι νόμοι που θωρακίζουν παραπέρα την εκμετάλλευση και την κερδοφορία του κεφαλαίου έρχονται να προσθέσουν καινούργια βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.

Γι’ αυτό  αγωνιζόμαστε για έναν άλλο δρόμο που στο επίκεντρό του θα είναι ο άνθρωπος  και οι ανάγκες του  και όχι ο πλούτος και τα κέρδη των λίγων, αλλά και επίσης να κερδίζουμε μάχες με διεκδικήσεις  σε όσα μας στερούν.  

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με πείσμα για τα κονδύλια που παρακρατούνται από την κάθε κυβέρνηση  αλλά και όσα  απαιτούνται, διότι είναι υποχρέωση του κράτους  και όχι  των Δήμων και των δημοτών να πληρώνουν τις Υπηρεσίες αυτές, με θέσεις μας ενάντια στις συμπληγάδες της ανταποδοτικότητας που θέλει την κρίσιμη εξάρτηση των Υπηρεσιών από τα δημοτικά τέλη,  δηλαδή  από την εισπραξιμότητα από το λαό. 

 

Διεκδικούμε:

  • Την κατάργηση των ανταποδοτικών  τελών με πλήρη Χρηματοδότηση των Δημοτικών Υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς «επενδυτικό» τοπίο για επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Την επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών. 
  • Να αποδίδεται κατ’ έτος  το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση. 
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των Υπηρεσιών των Δήμων με βάση την κείμενη νομοθεσία
  • Κατάργηση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα καύσιμα.
  • Κατάργηση του προστίμου /τέλους ταφής των απορριμμάτων.
  • Ο Δημοτικός Φωτισμός να μην περιλαμβάνει ΦΠΑ.
  • Να εντάσσεται στο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών και όχι στο οικιακό τιμολόγιο όπως είναι σήμερα.
  • Προσλήψεις Προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στα Νοσοκομεία με ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό και απαιτούμενο προσωπικό, στις Μονάδες Υγείας και σε κάθε Δημόσια Υπηρεσία με παράλληλη κατάργηση της κάθε πράξης  Υπουργικού Συμβουλίου κατ’ έτος για αναστολή-ουσιαστικά απαγόρευση- των προσλήψεων .

Η οργάνωση του λαϊκού κινήματος και η δυναμική του είναι οι κρίσιμοι παράγοντες, προκειμένου όχι μόνο να μην πληρώνει  ξανά ο λαός, αλλά για να έχουμε και θετικές εξελίξεις στην πόλη μας και στη χώρα μας.

Γιατί όπως ήταν και το κεντρικό μας σύνθημα στην πρόσφατη κινητοποίηση στο Σύνταγμα, διεκδικώντας παράλληλα ολόκληρο το πλαίσιο που θέσαμε: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ! ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΙ!!!

 

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟΣ  ΠΙΝΑΚΑΣ

Δικαιούχοι
Άποροι Πλήρης απαλλαγή.
Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 €. Πλήρης απαλλαγή.
Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000 €. Απαλλαγή κατά το 50%.
Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 € .

Πλήρης απαλλαγή.

Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 25.001 έως 30.000 € .

Απαλλαγή κατά το 50%.

Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67%, και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000€ .

Πλήρης απαλλαγή.

 

Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000€.

Απαλλαγή κατά το 50%.

Χήρος-Χήρα που δεν έχει τελέσει άλλο γάμο,  με  1 ή 2 προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημa έως 20.000€.

Πλήρης απαλλαγή.

Μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου –ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€.

Πλήρης απαλλαγή.

Μακροχρόνια Άνεργοι( πάνω από 1 έτος) οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ,  δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ  για τον χώρο  κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000€.

Απαλλαγή κατά το 50%.

Μακροχρόνια Άνεργα Ζευγάρια ( πάνω από 1 έτος ) οι οποίοι  είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ,  δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000€. Πλήρης απαλλαγή.
Δικαιούχοι ΚΕΑ που δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ για τον χώρο κύριας χρήσης. Απαλλαγή κατά το 50%.