Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης ενάντια  στο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο.

Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης ενάντια  στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει για ψήφιση  το άθλιο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και φέρνει τις «ανατροπές του αιώνα»

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης χθες, Τετάρτη 28 Απριλίου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα που έφερε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενάντια στο αντεργατικό, άθλιο κυβερνητικό νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τον αγωνιστικό απεργιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς.  Μια Πρωτομαγιά που θα γιορταστεί μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες για τους εργάτες όλου του κόσμου που σήμερα βιώνουν τα αποτελέσματα της νέας κρίσης που βαθαίνει, της πανδημίας που αφήνει καθημερινά χιλιάδες νεκρούς, αλλά και την ένταση, προετοιμασία νέων πολεμικών συγκρούσεων. 

H Πρωτομαγιά, μέρα σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη, βαμμένη με το αίμα εκατομμυρίων εργατών, στο Σικάγο, στην Καισαριανή, σε χιλιάδες τόπους μαρτυρίου, όπου Γης, μας δείχνει το δρόμο. Απαιτεί σήμερα κοινό, μαζικό και οργανωμένο αγώνα για την υπεράσπιση κατακτήσεων απέναντι στις ορέξεις κεφαλαίου – Ε.Ε. – κυβερνήσεων, αλλά και πάλη για τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

 

Ιδιαίτερα σήμερα, που 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη  πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, μια κατάκτηση που για να κατοχυρωθεί χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληροί αγώνες των εργαζομένων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το καταργήσει. Φέρνει νόμο για την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών. 

Με την κατάθεση αυτού του Νομοσχεδίου, επιδιώκουν, οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι να αναγκάζονται να δουλεύουν 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη εργοδοτική δέσμευση την απόδοση λίγων ημερών άδειας στο ίδιο διάστημα. Επιδιώκουν να μετατρέψουν όλη την Ελλάδα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν από μισθούς των 200 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα.

Την ίδια στιγμή, θέλουν συνδικάτα απλούς παραστάτες στην παρέλαση των αντιλαϊκών νόμων που ξηλώνουν κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα. 

Γι’ αυτό και φέρνουν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Θέλουν να βάλουν τους εργατικούς αγώνες στο γύψο. Να προωθήσουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και να νομιμοποιήσουν την εργοδοτική τρομοκρατία. Να δώσουν αποφασιστικό χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα αφού επιβάλλεται εκτός από τον απαράδεκτο τρόπο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και η νόμιμη απεργοσπασία για τους περισσότερους κλάδους.

Η κυβέρνηση σήμερα ομολογεί με προκλητικό τρόπο, ότι η παραπάνω επίθεση στις κορυφαίες εργατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αποτελεί προαπαιτούμενο για να δώσει νέο πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να στηριχθούν οι τράπεζες και να συνεχίσουν το μακάβριο έργο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών της περιουσίας του λαού που υποφέρει. Και όλα αυτά χρυσοπληρωμένα από τον ιδρώτα των εργατών, συνολικά των λαών της Ε.Ε. 

 

Διεκδικούμε:

  • Άμεση ουσιαστική ενίσχυση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ στην περιοχή μας με ταυτόχρονη επίταξη του ιδιωτικού Θεραπευτηρίου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Μέτρα για την προστασία όλου του λαού και των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Άμεση διάθεση όλων των ασφαλών εμβολίων.
  • Να πληρώσει το κεφάλαιο τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίσης. Να πληρώσουν και το χρέος. Δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι! Όχι στο 10ωρο, σταθερή δουλειά για όλους με αυξήσεις στα μεροκάματα και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με μέτρα προστασίας για την υγεία μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων
  • Όχι στην καταστολή και τον αυταρχισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας! Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών. Να καταργηθούν όλοι οι κατασταλτικοί νόμοι και οι μηχανισμοί καταστολής, οι αύρες και οι αίαντες να γίνουν παλιοσίδερα. 
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Να γυρίσουν όλες οι ελληνικές αποστολές που βρίσκονται εκτός συνόρων. Καμία σκέψη για πυρηνικά στον Άραξο, να φύγουν οι Νατοϊκοί από τις βάσεις του Αράξου και της Ανδραβίδας. 

 

Τέλος, συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση, την Πέμπτη 6 Μάη, στις 10.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας.