Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ»

Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ»

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης χθες, Τετάρτη 28 Απριλίου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα που έφερε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ΚΕΘΕΑ.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να αλλάξει το χαρακτήρα της ίδιας της θεραπευτικής διαδικασίας του ΚΕΘΕΑ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται ως φυσική συνέχεια της προηγούμενης πράξης νομοθετικού περιεχομένου (Π.Ν.Π.) της ίδιας κυβέρνησης τον Σεπτέμβρη του 2019, που επέβαλε την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ για να υπηρετήσει τη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ για «μείωση της βλάβης», μια πολιτική που πριμοδότησε και εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες οι προηγούμενες. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τον ν. 4139/2013, που αποποινικοποίησε τη χρήση κάνναβης (άρθρο 29), νομιμοποίησε τη δράση ιδιωτών στην Πρόληψη, στην Απεξάρτηση, στην Κοινωνική Επανένταξη (άρθρο 53 και 55). Όπως επίσης και ότι αποτελεί συνέχεια του «Στρατηγικού Σχεδιασμού» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη κατεύθυνση δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα “χυλού”, συρρικνωμένου ως προς τα μοντέλα, τις υπηρεσίες κ.λπ. με σκοπό την ώθηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του, μετατρέπει συγχρόνως τη θεραπευτική κοινότητα, το θεμέλιο λίθο του ΚΕΘΕΑ, σε ένα μόρφωμα που ονομάζει «Διεύθυνση Κλινικών Εφαρμογών», μέσω του οποίου καταργούνται ή συγχωνεύονται αυτοτελείς μονάδες, που ήταν εξιδεικευμένες σε ειδικούς πληθυσμούς ή είδη εξάρτησης. Παράλληλα, αναπαράγει την αναχρονιστική «ιατρικοποίηση» του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης, ενώ θέτει τις βάσεις για τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό μεταξύ «λειτουργικού και μη λειτουργικού χρήστη».

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης συγχωνεύει και κλείνει μονάδες εμβαθύνοντας τις λογικές κόστους-οφέλους μέσα στη θεραπεία. Το κάθε Δ.Σ. θα παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το οικονομικό «κόστος» και όχι την θεραπευτική αποτελεσματικότητα.

Πρόκειται για χτύπημα στον ίδιο το χαρακτήρα του φορέα που βάση του αποτελεί η Θεραπευτική κοινότητα ως μοντέλο θεραπείας και πλέον εντάσσεται στους στόχους του ΚΕΘΕΑ η “μείωση της βλάβης”. Πολιτική που εφαρμόζεται ως βασική πολιτική της ΕΕ στο κομμάτι των εξαρτήσεων με τραγικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στους νέους.

 

Η “περισσότερη δημοκρατία” που κορόιδευαν ότι θα έφερναν στο ΚΕΘΕΑ φαίνεται και από τον αποκλεισμό της συμμετοχής των ελαστικά εργαζόμενων στη διαβούλευση, αλλά και στις μελλοντικές ΓΣ. Ενώ ο υπέρ συγκεντρωτισμός εξουσιών σε ένα διορισμένο ΔΣ, που θα υλοποιεί τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές και η κατάργηση της συμμετοχικότητας στη λήψη αποφάσεων, των εργαζόμενων, των χρηστών και των μελών της οικογένειάς τους, που τόσα χρόνια ήταν βασικός άξονας της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Επομένως δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού, από τον οποίο έχουν αποφοιτήσει και ενταχθεί «καθαροί» στην κοινωνία χιλιάδες πρώην χρήστες, στα 38 χρόνια λειτουργίας του. Και όλα αυτά παρά την οικονομική θηλιά που του έχουν βάλει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις πετσοκόβοντας τον κρατικό προϋπολογισμό του, μειώνοντας κατά 21% το προσωπικό του τα τελευταία χρόνια και απαγορεύοντας να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ορθώνοντας εμπόδια στην ανάγκη να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν νέες μονάδες του ΚΕΘΕΑ.

Αλλά αποτελεί κατά τη γνώμη μας το επόμενο βήμα σ’ ένα προαναγγελθέν έγκλημα που πριονίζει τα θεμέλια της απεξάρτησης, με θύματα χιλιάδες χρήστες, που τους στερεί το δικαίωμα να αλλάξουν τη ζωή τους, αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενους του Οργανισμού που βιώνουν την αβεβαιότητα.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και το λαό της πόλης να δώσει τη μάχη για να ενισχυθεί ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ και της «στεγνής θεραπευτικής» πρότασής του.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση απόσυρση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.
  • Την άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2019 που επιβάλλει διορισμό του Δ.Σ του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση και όχι από εκλογές.
  • Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Να γίνει στην Πάτρα θεραπευτική κοινότητα στεγνού προγράμματος
  • Να δημιουργηθούν 2 συμβουλευτικά κέντρα.