Ενημέρωση Δημάρχου Πατρέων στο Δημοτικό Συμβούλιο για ταμειακά διαθέσιμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, συζητά αυτή την ώρα το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων. Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδη, στην εισήγησή του ανέφερε τα εξής:

«Προτείνουμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Προτείνουμε να αξιοποιήσουμε και αυτό το μέσο, για να μην ισχύσει η απόφαση της Κυβέρνησης για την απόδοση των ταμειακών διαθεσίμων.

Η πρόσφατη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης της Κυβέρνησης, που εξαναγκάζει Δήμους και Περιφέρειες να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμα τους, δεν ξαφνιάζει κανέναν. Ήταν άλλωστε από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όταν ακόμη λεοντάριζε με τους λεγόμενους «δανειστές» και έσχιζε ακόμη τα μνημόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα της απόδοσης των ταμειακών διαθεσίμων, έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί σαν Δημοτικό Συμβούλιο και έχουμε προβεί σε μια σειρά από ενέργειες για να δυσκολέψουμε και να παρεμποδίσουμε την εφαρμογή του.

Πιο συγκεκριμένα, σε ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο στις 1-4-2015, υπογράμμιζε: “το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να μην μεταφερθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου μας στην Τράπεζα της Ελλάδος και στους δανειστές. Τα χρήματα του Δήμου είναι για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες και τους δανειστές.”

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 22-4-2015, αποφασίσαμε: “το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να μην μεταφερθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου μας στην Τράπεζα της Ελλάδος και στους δανειστές. Τα χρήματα του Δήμου είναι για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες και τους δανειστές.” Οργανώσαμε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, απαιτώντας την άμεση και οριστική απόσυρσή του.

Η κυβέρνηση επανήλθε τον Δεκέμβρη του 2016, με εξαιρετικά επείγον έγγραφο του τότε Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, καλώντας τον Δήμο μας όπως και τους υπόλοιπους Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, να αποστείλει άμεσα, οικονομικά στοιχεία, που περιλαμβάνουν τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ. Ήταν η ίδια τακτική που ακολούθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον Απρίλη του 2015, όταν με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έβαλε στο χέρι τα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης, μεταξύ αυτών, στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Η Δημοτική Αρχή, όπως και το 2015, δεν δέχτηκε τη δέσμευση των χρημάτων του Δήμου μας, γιατί αυτά πρέπει να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες και όχι το χρέος προς τους δανειστές και τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Μάλιστα με εντέλλεσθε του Δημάρχου προς τις οικονομικές υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, δεν αποστάλθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Πατρέων στον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Το Σεπτέμβρη του 2017, η κυβέρνηση επανέρχεται με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015 και αφορούσε την απόδοση των ταμειακών διαθέσιμων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο για όσους δεν συμμορφώθηκαν απειλείται η μη καταβολή μέρους ή ολόκληρης της ΚΑΠ. Επιμείναμε, με νέα Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη θέση μας να μην μεταφερθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου μας στην Τράπεζα της Ελλάδος και στους δανειστές.

Σήμερα, πια και αφού οι «δανειστές» εν μία νυκτί μετατράπηκαν σε «θεσμούς της χώρας», προχωράει ακάθεκτη, εκβιάζοντας τους Δήμους να συμμορφωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ). Στην πραγματικότητα ζητά να συνεισφέρουν οι Δήμοι, εκτός από το πλεόνασμα και στο μαξιλάρι ασφάλειας που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην χώρα, ώστε να διασφαλίσουν φτηνότερο δανεισμό στις μπίζνες που ετοιμάζουν.

Είναι γνωστό σε όλους και πρωτίστως στην κυβέρνηση, ότι τα όποια ταμειακά διαθέσιμα στους Δήμους είναι ανύπαρκτα και όπου αυτά καταγράφονται τα πληρώνουν κατά αποκλειστικότητα τα λαϊκά νοικοκυριά, με βάση τις αντιδραστικές ανατροπές που κλιμακώνει στους Δήμους χέρι – χέρι αντάμα με την ΝΔ , το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Γι’ αυτό και είναι ακόμη μεγαλύτερη η πρόκληση της Κυβέρνησης, που μιλά για μεγαλύτεραεπιτόκια, δεν παραπλανεί κανέναν. Η αγορά των ομόλογων και των repos δεν διασφαλίζει ούτε την ελάχιστη χρηματοδότηση των Δήμων, ούτε πολύ περισσότερο τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού μας, που θα έπρεπε να υπηρετεί η πλήρης από το κράτος χρηματοδότηση των Δήμων.

Το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων, επιβεβαιώνει ότι με απειθαρχεία στην αντιλαϊκή πολιτική, με τους αγώνες μπορούμε να παρεμποδίσουμε, να δυσκολέψουμε αντιλαϊκές εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι, ο λαός να συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση, να διεκδικήσουν οι πόροι να επιστρέψουν σαν έργα. Γι’ αυτό, προτείνουμε κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος».