Χώροι εποπτευόμενου θανάτου και διακίνησης ναρκωτικών από το κράτος; Αυτή είναι η προοδευτικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Πρόεδρος Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, Θ. Τουλγαρίδης

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΟΥ ΚΟΔΗΠ ΘΟΔ. ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗ

Χώροι εποπτευόμενου θανάτου και διακίνησης ναρκωτικών από το κράτος; Αυτή είναι η προοδευτικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Συζητείται αυτές τις ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Εκσυγχρονισμός και αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου ιδιωτικών κλινικών, σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις». Στις «λοιπές διατάξεις» (!) του νομοσχεδίου η κυβέρνηση περιέλαβε τη νομοθέτηση της δημιουργίας «Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης» (ΧΕΧ) ναρκωτικών ουσιών, τη δημιουργία προγραμμάτων απεξάρτησης από ιδιώτες, ΜΚΟ κ.ά. Οι ΧΕΧ εντάσσονται στην πολιτική «μείωσης της βλάβης», όπως απορρέει από την Ε.Ε. και αποτελεί ένα από τα πιο απάνθρωπα κι εγκληματικά μέτρα διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών.

Οικονομικά συμφέροντα ιδιωτών και ΜΚΟ εξυπηρετεί και το άρθρο του νομοσχεδίου με το οποίο «δίνεται νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας όπως με απόφασή του καθορίζονται οι βασικές αρχές και προδιαγραφές, οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά (…) για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας συμβουλευτικών σταθμών, κέντρων θεραπευτηρίων σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης ή άλλων σχετικών μονάδων…

Όσο για τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση, αντί για μόνιμο προσωπικό το νομοσχέδιο προβλέπει εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης (12μηνα), οι οποίοι θα πληρώνονται από τους ίδιους και ήδη οικονομικά επιβαρημένους Οργανισμούς.

Ολοκληρώνεται έτσι, ακόμη μια βρώμικη αποστολή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμφωνία των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που συζητείται εδώ και 15 χρόνια και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με το πρόσχημα της προφύλαξης των τοξικοεξαρτημένων από λοιμώξεις και την προστασία της δημόσιας υγείας, καταδικάζουν τους χρήστες στη δια βίου υποκατάσταση, μέσα σε εποπτευόμενους χώρους, μέχρι το θάνατό τους! Τους αποτρέπουν από τη διεκδίκηση μιας άλλης πορείας στη ζωή τους, οριστικής απεξάρτησης, απαλλαγής από τα ναρκωτικά! Το μόνο δρόμο για να σώσουν τη ζωή τους!

Αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα απεξάρτησης έχουν μόνο τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και μάλιστα με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 70%.

Αυτό όμως, για να μπορεί να γίνεται κατορθωτό απαιτούνται σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν δομές, με την απαιτούμενη στελέχωση και χρηματοδότηση. Πράγμα που αποτελεί κόστος για το αστικό κράτος, γι΄ αυτό η κυβέρνηση, με την οποία συμφωνούν και τα άλλα αστικά κόμματα, αποδίδει και την «τοξικοεξάρτηση» σε ιδιώτες και ΜΚΟ, ώστε να κερδίζουν με τις επενδύσεις τους και σε αυτόν τον τομέα!

Άλλωστε όπου δημιουργήθηκαν τέτοιοι χώροι αυξήθηκε σταθερά η χρήση της ηρωίνης και αποθαρρύνθηκαν οι χρήστες από την ένταξή τους σε πρόγραμμα θεραπείας. Συγχρόνως ενισχύθηκαν τοπικά οι «πιάτσες»!

Καταγγέλλουμε τους απάνθρωπους και εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για δημιουργία χώρων χρήσης ζωντανών νεκρών!

Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από όλα τα ναρκωτικά και όχι με νομιμοποιημένα τα ναρκωτικά υπό κρατική επίβλεψη και εποπτεία!

Διεκδικούμε ολάκερη ζωή για τη νεολαία μας, με ικανοποιημένες τις ανάγκες της και τα δικαιώματά της!

Διεκδικούμε ενίσχυση και επέκταση των δημόσιων δωρεάν κρατικών δομών, πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, για την τοξικοεξάρτηση, με κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Κινητοποιούμαστε και Διεκδικούμε για την πόλη μας, όπως διατρανώθηκε σε πρόσφατη μαζική σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο μας, κλειστό θεραπευτικό «στεγνό» πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ για τα ναρκωτικά. Επίσης συμβουλευτικό σταθμό του ΚΕΘΕΑ για τις εξαρτήσεις από αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο.