Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν τον αφήνει όταν παραχωρεί δημόσια περιουσία σε ιδιώτες

Στην εκδήλωση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Ώρα Πατρών» για την παραλιακή ζώνη, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Μπελαβίλας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.” (εταιρεία που ξεπουλάει τα δημόσια κτήρια της Αθήνας). Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Δεν μπορώ να φανταστώ την Πάτρα να ξηλώνει το ιστορικό της τοπίο και να το μετατρέπει σε πάρκο 3,5 χιλιομέτρων. Σοκαρίστηκα βλέποντας δεκάδες κτήρια, πανέμορφα, ρημαγμένα. Να, χώροι για επενδυτές. Δεν είναι ο Δήμαρχος παρατηρητής της αγοράς”. Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν τον αφήνει, όπου βλέπει δημόσια περιουσία κοιτάει πως θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που παραχώρησε τη λιμενική ζώνη του Πειραιά στην κινεζική Cosco, ενώ σειρά έχουν πάρει άλλα 12 λιμάνια, μεταξύ αυτών και της πόλης μας.

Θυμίζουμε στον υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου είναι αποτέλεσμα της αγωνιστικής διεκδίκησης του πατραϊκού λαού, στην οποία είχε σημαντική συμβολή η Δημοτική Αρχή, με αντίστοιχου περιεχομένου αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και οργάνωση κινητοποιήσεων, που είχε καταψηφίσει και είχε καταγγείλει η παράταξη ΡΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ), που μετονομάστηκε σε “Ώρα Πατρών”. Είναι αποτέλεσμα των de facto παρεμβάσεων της Δημοτικής Αρχής με την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων, σε τμήματα του θαλάσσιου μετώπου που αποδόθηκαν στο λαό για χρήση, όπως είναι το Νότιο Πάρκο, έναν σκουπιδότοπο μπροστά στις νότιες συνοικίες που μετατράπηκε σταδιακά σε βασικό πόλο αναψυχής για όλη την πόλη, με ποικιλία δραστηριοτήτων.

Θυμίζουμε επίσης ότι ολοκληρώθηκε ο δημόσιος διάλογος για τις κατευθύνσεις του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, που είναι η ριζική αναδιοργάνωση του παραλιακού περιβάλλοντος με σύνδεση του κεντρικού τμήματος της πόλης με το υγρό στοιχείο, η αισθητική και η λειτουργική αναβάθμισή του, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση υπαρχόντων υποδομών, η προσθήκη νέων. Για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για ελεύθερους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, με πάρκα, πράσινο, παιδότοπους, ψυχαγωγία, ναυταθλητισμό, αθλητισμό, πολιτισμό και μορφωτικές δραστηριότητες, η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας. Κατεύθυνση είναι οι χώροι να έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα και κοινωφελείς χρήσεις. Στις παραπάνω θεμελιώδεις κατευθύνσεις είναι προφανώς αντίθετη η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της παράταξης του στο Δήμο καθώς και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι προφανές ότι οι ιδιώτες «επενδυτές» δεν θα «υπακούσουν» σε τέτοιο σχεδιασμό που δεν θα τους αποφέρει το μέγιστο κέρδος, πράγμα που αφορά και στο τμήμα του Παλιού Λιμανιού που παρακρατά το Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο σχεδιασμός θα είναι αυτός που θα υποδείξουν τα συμφέροντα τους και όχι τα συμφέροντα του λαού της Πάτρας. Παλαιότερα οι Κυβερνήσεις στο Παραλιακό Μέτωπο θεσμοθέτησαν κτίρια εμβαδού 55.000 τ.μ. (καταστήματα, υπεραγορές, γραφείο κ.λ.π.), θεωρώντας το οικόπεδο «φιλέτο». Μήπως κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν μια τέτοιου χαρακτήρα πρόταση με «κάτι λιγότερο» από τέτοιες χρήσεις και ντρέπονται να το πουν δημόσια;

Η Λαϊκή Συσπείρωση, και ως αντιπολίτευση και ως Δημοτική Αρχή, υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης και όλων των ελεύθερων χώρων, όπως έμπρακτα έχει αποδείξει με το Νότιο Πάρκο, τις Παιδικές Κατασκηνώσεις της Πλαζ, το Πλατανόδασος, τον Κόκκινο Μύλο, και αλλού. Ο πατραϊκός λαός, και με την ψήφο του, να κόψει την όρεξη στα επιχειρηματικά συμφέροντα που βλέπουν τους χώρους αυτούς ως φιλέτα για τα κέρδη τους.