Να διακοπεί οριστικά η λειτουργία της ανεξέλεγκτης χωματερής της Ξερόλακκας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κατολίσθηση τμήματος του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας  και τα προβλήματα στοιχειώδους πλέον διαχείρισης των απορριμμάτων επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες μας εδώ και ένα χρόνο ότι η Ξερόλακκα πρέπει να κλείσει.

Αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή.

Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για αναμονή. Κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση χειροτερεύει. Η ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για τα σκουπίδια της Πάτρας έχει σημάνει.

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Κυβέρνησης, του Νομάρχη, του Δημάρχου όπως και των παρατάξεων της ΝΔ που τους σιγοντάρουν.

Η κατάσταση έφτασε ως εδώ με συνειδητή και πολιτικά υστερόβουλη καθυστέρηση γιατί έπρεπε να μην μπει σε κίνδυνο η κατασκευή εργοστασίου στο ΧΥΤΑ του Φλόκα από τον ιδιώτη επιχειρηματία. Τα λεφτά είναι πολλά (71 εκατ. ευρώ επιδότηση από τους μισθούς, τα δώρα, τις συντάξεις και την φορολογία των εργαζομένων) στο μονοπώλιο και τα κέρδη τους πολλαπλά από τη ληστεια του πατραϊκού λαού με την αύξηση των τελών καθαριότητας.

Συνειδητά καθυστέρησαν την κατασκευή δρόμου για τον ΧΥΤΑ του Φλόκα, όπως και της χωροθέτησης και της κατασκευής σταθμών μεταφόρτωσης.

Στη ίδια πολιτική της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων κινείται και η νέα δημοτική αρχή που στηρίζεται από τον  ΣΥΝ και την Δημοκρατική Αριστερά.

Ένθερμοι υποστηριχτές του ομίλου που θα αναλάβει με τα χρήματα των λαϊκών στρωμάτων την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου.

Πριν τις εκλογές κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των κατοίκων δεσμεύονταν για άμεσο κλείσιμο της Ξερόλακκας, τώρα με την  εκλογή τους ζητούν πίστωση χρόνου και συνιστούν υπομονή.

Για μια ακόμη φορά η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει στο Λαό ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των ΣΥΝ ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά και τοπικά οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με αποτέλεσμα δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα και την ζωή του λαού συνολικά.

Ο Λαός της Πάτρας δεν πρέπει να αποδεχθεί και να υποκύψει στον εκβιασμό και τα διλήμματα του τύπου και τώρα τι κάνουμε; Όλα γίνονται για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που θέλουν να κερδίσουν από τις πράσινες μπίζνες.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων μπορεί ολοκληρωμένα να αντιμετωπισθεί μέσα από ένα εθνικό σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων που θα εκπονείται από ενιαίο κρατικό φορέα με βάθρο το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης και με δημόσιους πόρους.

Με προτεραιότητες: την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την επιλογή μίγματος σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας χαμηλού και αποτελεσματικού τεχνολογικού κόστους με την λιγότερη δυνατή τεχνολογική εξάρτηση με γνώμονα τελικά την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών να γίνεται από κρατικό φορέα κατασκευής που θα υλοποιεί όλα τα απαραίτητα δημόσια έργα.

Μπροστά στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που διαμόρφωσαν Κυβέρνηση, Δημόσιο, Περιφέρεια προηγείται η ανάγκη οριστικής διακοπής της λειτουργίας της ανεξέλεχτης χωματερής της Ξερόλακκας για την προστασία της υγείας των κατοίκων.

ΠΑΤΡΑ  30/12/10