Κυκλοφόρησε το Επιτραπέζιο Ημερολόγιο του 2011 της “Λαϊκής Συσπείρωσης Πάτρας”

Κυκλοφόρησε το Επιτραπέζιο Ημερολόγιο του 2011 της δημοτικής κίνησης «Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας», με κείμενα και επιμέλεια του ιστορικού Βασ. Κ. Λάζαρη και τυπογραφική φροντίδα του Αντ. Κ. Παπαντωνόπουλου. Είναι το έβδομο κατά σειρά Ημερολόγιο της δημοτικής μας κίνησης και έχει ως βασικό θέμα του την Αχαΐα στα χρόνια του Καποδίστρια και του Όθωνα. Αναφέρεται δηλαδή στην εποχή της συγκρότησης του Ελληνικού κράτους μέσα από τους ανταγωνισμούς των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων για τον έλεγχό του και τις έμμεσες αντιπαλότητες της νεαρής εγχώριας αστικής τάξης, που επιζητούσε να κυριαρχήσει στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου, και του παρωχημένου φεουδαρχικού κόσμου, που επεδίωξε να διατηρήσει την εξουσία του.

Στο Ημερολόγιο, εμπλουτισμένο με ένα πλήθος γραπτών ντοκουμέντων, γίνεται λόγος, εκτός πολλών άλλων, για το ξαναζωντάνεμα της Πάτρας, που υπήρξε συνέπεια της έστω μερικής υλοποίησης του γενικότερου αναγεννησιακού προγράμματος του Καποδίστρια, φλογερού πατριώτη και εχθρού του φαναριώτικου σκοταδισμού και της κοτζαμπάσικης οικονομικής ολιγαρχίας. Γίνεται επίσης λόγος για τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, κατά τα οποία η Πάτρα και η υπόλοιπη Ελλάδα γνώρισαν μεγάλη οικονομική, πολιτική και κοινωνική οπισθοδρόμηση, αλλά και μια σειρά από λαϊκές αντιστάσεις επαναστατικής κυρίως μορφής.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.