Συνέντευξη του Κώστα Πελετίδη στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ζητάτε τη ψήφο των δημοτών για την ανατροπή τις αντιλαϊκής πολιτικής, των μνημονίων και του ¨Καλλικράτη¨. Υπάρχει η δυνατότητα σε έναν δήμαρχο να αλλάξει την κυβερνητική πολιτική;

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη και επικίνδυνη περίοδο. Ο λαός είναι αντιμέτωπος με τις συνέπειες μιας βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και της άγριας και ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. στο εισόδημα και τις κατακτήσεις του. Θέλουν να προστατέψουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Σε πλατειά στρώματα του ελληνικού λαού έχει γίνει συνείδηση ότι τα συμφέροντα των μονοπωλίων είναι εχθρικά με τα λαϊκά συμφέροντα. Απορρίπτουν την πολιτική και τα ιδεολογήματα που απαιτούν την πτώχευση του λαού για την διάσωση της πλουτοκρατίας.

Αν στις τοπικές εκλογές υπερψηφιστεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» και αναδειχθεί σε Δημοτική Αρχή αυτό θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής και ιδεολογικής απεξάρτησης των λαϊκών στρωμάτων από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της Ε.Ε.. Θα έχει σημειωθεί ένα σημαντικό βήμα στην δημιουργία ενός πλατιού λαϊκού μετώπου όπου θα συμμετέχουν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις. Θα αξιοποιήσουμε την θέση του Δημάρχου στην οργάνωση του αγώνα και διεκδίκησης όλων όσων δικαιούται ο λαός. Μαζί με το λαϊκό κίνημα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κατακτήσεων ή ακύρωσης αντιλαϊκών επιδιώξεων. Δεν θα πάρουν καμιά ¨ανάσα¨ για να κυβερνήσουν! Δεν πάει άλλο!

Το σίγουρο είναι ότι μια Δημοτική Αρχή και ένας συνδυασμός που αντιπαλεύει τον ¨Καλλικράτη¨ μπορεί να διεκδικεί από καλύτερες θέσεις την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε αντίθεση απ’ αυτούς που είναι πειθαρχικοί και τον εφαρμόζουν.

Με τον ¨Καλλικράτη¨ και την οικονομική πολιτική της λιτότητας οι Δήμοι θα πρέπει να βρουν πόρους από άλλες πηγές και όχι από το κράτος. Εσείς εάν εκλεγείτε δήμαρχος, που θα απευθυνθείτε για την εξεύρεση πόρων;

Και τα λεφτά που συγκεντρώνονται από το κράτος να πηγαίνουν στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων; Όχι, εμείς δεν δεχόμαστε το παραπέρα ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων.

Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις θα εμπορευματοποιήσουν παραπέρα τις υπηρεσίες που προσφέρονται με το καθεστώς της «ανταποδοτικότητας» και «αντιληπτικότητας». Δηλαδή το πέρασμα της αντίληψης ότι κάθε υπηρεσία έχει κόστος και πρέπει να ξαναπληρώνεται ξεχωριστά και να σταματήσει ο λαός να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Αυτό το υλοποιούσαν ήδη, και θα το επεκτείνουν ακόμα περισσότερο. Άλλωστε ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ν.Δ., Δημαράς-ΣΥ.ΡΙΖ.Α μαζί ψήφισαν την αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, τα παρκόμετρα, το ωδείο κλπ.

Εμείς λέμε ότι πλούτος υπάρχει. Να μην πληρώσει ο λαός ούτε ένα ευρώ! Τα λεφτά που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο με το χαράτσωμα να επιστραφεί στο λαό και όχι να πηγαίνει στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων μέσω αναπτυξιακού νόμου, επιδοτήσεων κλπ. και στην συνέχεια στις τράπεζες του εξωτερικού.

Θα απαιτήσουμε αυτό που συμφέρει τα λαϊκά στρώματα. Αύξηση της φορολόγησης κατά 45% των επιχειρηματικών κερδών και της εκκλησιαστικής περιουσίας. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση όλων των οργάνων της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την λειτουργία των υπηρεσιών τους.

Διεκδίκηση της πλήρους επιστροφής των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. Αφαιρούνται άμεσα ή έμμεσα από το εισόδημά τούς και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους.

Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, όπως του τέλους παρεπιδημούντων για τις μικρές επιχειρήσεις.

Οι επικριτές σας, ισχυρίζονται ότι η ψήφος σε έναν υποψήφιο δήμαρχο που στηρίζεται από το Κ.Κ.Ε. δεν αποτελεί το “μεγάλο βήμα”. Και αυτό διότι όπως λέγουν, όσοι δήμαρχοι έχουν εκλεγεί ανά τη χώρα που είναι του Κ.Κ.Ε., δεν έχουν ή δεν μπορούν να έχουν διαφορετική πολιτική από τους άλλους. Τι απαντάτε​;

Οι δήμαρχοι που έχουν στην ανάμνηση τους οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που στηρίχθηκαν από το Κ.Κ.Ε.. Κι αυτό γιατί διεκδικούσαν με το λαϊκό κίνημα, με όρους απειθαρχίας και σε αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ..

Είναι αλήθεια ότι μέσα στην κόλαση του καπιταλισμού, της διακυβέρνησης της χώρας από τα στηρίγματα της πλουτοκρατίας, δεν μπορεί να στηθεί «νησίδα παραδείσου», πόσο μάλλον τώρα, με την εφαρμογή του ¨Καλλικράτη¨ που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Εξ’ ίσου όμως αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι κάνουν ¨μεγάλο βήμα¨ επιλέγοντας τους συνδυασμούς που στηρίζει το Κ.Κ.Ε.. Είναι το πρώτο βήμα πολιτικής-ιδεολογικής απεξάρτησης τους από την επιρροή του συστήματος, που τον τσακίζει σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Όταν λέμε ότι επιτέλους η πόλη θα έχει δήμαρχο που θα αγωνίζεται για τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι κενή περιεχομένου. Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις δίπλα σου ένα δήμαρχο που θα αντιστρατεύεται, δεν θα υπακούει στα κελεύσματα της εκάστοτε αντιλαϊκής κυβέρνησης, από το να έχεις έναν υπάκουο δήμαρχο που δεν θα βγάζει μιλιά για την θύελλα που σαρώνει τους εργαζόμενους και κατά τα άλλα δήθεν θα νοικοκυρεύει την Πάτρα.

Έχουμε το πρόσφατο παράδειγμα του Δήμου Νίκαιας. Ένα δήμο που η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Κομμουνιστή δήμαρχο, έδωσε μάχες διεκδικώντας την κρατική χρηματοδότηση που της ανήκε. Έκανε έργα για την λύση των λαϊκών προβλημάτων χωρίς να κάνει την παραμικρή αύξηση στα δημοτικά τέλη για 8 χρόνια. Έδωσε μάχη και κέρδισε μαζί με τους εργαζόμενους την μονιμοποίηση 176 συμβασιούχων που τους κρατούσε ομήρους παλιότερα η δημοτική αρχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Γιατί κριτήριο ήταν η εξασφάλιση σταθερής εργασίας για όλους. Κι όλα αυτά σε δύσκολες συνθήκες αφού οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. δεν έδιναν τα κονδύλια που έπρεπε, δημιουργώντας προβλήματα ακόμα και στη μισθοδοσία.

Πολλοί κατηγορούν το Κ.Κ.Ε. για το γεγονός ότι η Αριστερά δεν είναι ενωμένη, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, ούτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έχει βάση αυτή η κριτική;

Την «ενότητα» ή «συνεργασία» πρέπει να τη θέλουν όλες οι μεριές. Το Κ.Κ.Ε. έχει πρόταση: την Λαϊκή Συμμαχία για τη Λαϊκή Εξουσία. Σε κάθε περίπτωση η βάση της πρέπει να είναι σε κοινωνικό επίπεδο, το μέτωπο της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και τις φτωχο–μεσαίας αγροτιάς. Να συγκρούεται με τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Να διαχωρίζεται και να αντιπαλεύει τα κόμματα που υπηρετούν την πλουτοκρατία και τον ευρωμονόδρομο. Εμείς ενότητα εννοούμε αυτή που εκφράζεται από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Αλλά ποια ενότητα εννοούν; Σήμερα η συμμαχία έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις από το να φτιάξεις ένα κοινό ψηφοδέλτιο ή ένα κοινό ψήφισμα σε έναν απεργιακό αγώνα. Σήμερα μπαίνουν αυτό που λέμε οι δύο δρόμοι ανάπτυξης και ποιας εξουσίας.

Τι σχέση έχει το Κ.Κ.Ε. με τον ΣΥΝ/ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο οποίος με τυχοδιωκτισμούς και ακροβασίες επιδιώκει συνεργασίες με τμήματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είτε στις εκλογές είτε στο λαϊκό κίνημα προωθώντας μάλιστα μια άλλη μορφή διαχείρισης, στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης; Έχουν συμβάλει να προχωρήσει ο ευρωμονόδρομος σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε το τι εννοούν «ενότητα» φαίνεται από το σκορποχώρι και τη μάχη της καρέκλας που έχουν καταντήσει.

Οι ίδιοι άλλωστε απαντούν με την τακτική τους. Στην Πάτρα στηρίζουν τον ανεπίσημο συνδυασμό του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του Δημαρά, που κινείται στα όρια του ¨Καλλικράτη¨ μαζί με στελέχη της Ν.Δ.. Συνδυασμός που είναι «παγίδα» για να μην εκφραστεί η λαϊκοί δυσαρέσκεια. Παρόμοια είναι η στάση τους στην Αττική. Το αποκορύφωμα είναι ο Δήμος Ικαρίας που συγκρότησαν αντι-Κ.Κ.Ε. συνδυασμό από κοινού ΣΥΝ – Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΛΑ.Ο.Σ..

Τους συνυποψήφιους σας πώς τους σχολιάζετε;

Βάζουν το λιθαράκι τους για να κτιστεί το αντιλαϊκό οικοδόμημα. Είναι μέρος του προβλήματος. Υπερασπίζονται την πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ.. Ο λαός πληρώνει το αποτέλεσμα της πολιτικής δράσης τους.

Ο κ. Κατσικόπουλος;

Είναι ο επίσημος συνδυασμός του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Υπηρετεί και θα υπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει την ζωή χιλιάδων εργαζομένων, μικρομεσαίων, νεολαίας.

Ο κ. Χριστόπουλος;

Η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος, εκφράζει την Ν.Δ.. Έβαζε και θα βάζει πλάτη για την προώθηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Ο κ. Δημαράς;

Είναι η «παγίδα» για να εγκλωβιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια. Προσφέρει σημαντικότατες υπηρεσίες για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής του συστήματος, ¨επιβραβεύεται¨ γι’ αυτήν την προσφορά του.

Ο κ. Πατούχας;

Τι να πούμε; Μίλησε γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια ο σημερινός Δήμαρχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Η «καλή» αριστερά όπως είπε κάποτε ο νομάρχης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ.Κατσικόπουλος για τον συνδυασμό της Κ.Ο.Ε. (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) με τους οποίους συμμαχεί. Θα τους συναντήσεις κάτω από τα πανό των Γ.Σ.Ε.Ε-Α.Δ.Ε.Δ.Υ. που κυριολεκτικά εγκλημάτησαν σε βάρος της Εργατικής Τάξης.

Ποιος είναι ο στόχος σας σε αυτές τις εκλογές;

Να βγει ενισχυμένος ο πατραϊκός λαός ξεμπερδεύοντας μ’ όλους αυτούς που κάνουν την ζωή του κόλαση. Είναι η ώρα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να ανοίξει ο δρόμος της Λαϊκής Εξουσίας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.