Ανοχύρωτη αποδείχθη η Πάτρα στον τελευταίο σεισμό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ*

Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός αποκάλυψε με τραγικό τρόπο ότι η πόλη μας, ο νομός μας και η περιοχή συνολικά παραμένουν «ανοχύρωτες», επιβεβαίωσε τις καταγγελίες και τις εκτιμήσεις μας για την έλλειψη στοιχειωδών έργων αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

Αναδείχθηκαν μέσα από τις καταστρεπτικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες οι πελώριες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των εκπροσώπων τους σε Δήμους και Νομαρχίες.

Η Καπιταλιστική ανάπτυξη που υπηρετούν, η ισχυρή Ελλάδα των προκλητικών κερδών δεν μπορεί και δεν θέλει έργα και υποδομές για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων γιατί οι λαϊκές ανάγκες είναι εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα.

Τώρα πάνω στα ερείπια και στην καταστροφή οι υπεύθυνοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και ταυτόχρονα χρησιμοποιούν την δύσκολη κατάσταση του λαού που σηκώνει το βάρος των συνεπειών, για να δοθούν από τις λαϊκές τσέπες χοντρές επιδοτήσεις, δάνεια, φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα προνόμια στους επιχειρηματίες των δύο νομών.

Εκεί στοχεύουν οι «διεκδικήσεις» των Νομαρχών και των Δημάρχων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., των φορέων, των επιχειρηματιών.

Καλούμε το λαό της περιοχής να οργανωθεί με επιτροπές αγώνα. Να συντονίσει την δράση του με τους λαϊκούς φορείς για την άμεση, πλήρη και δωρεάν αποκατάσταση όλων των ζημιών από το Κράτος. Τον άμεσο έλεγχο των κτιρίων και κατοικιών με προτεραιότητα τα Δημόσια κτίρια, χώρους εργασίας, σχολεία, φροντιστήρια, χώρους μαζικής συνάθροισης.

Είναι μύθος ότι άντεξε η περιοχή στο σεισμό. Οι ζημιές είναι μεγάλες και οι συνέπειες ταξικές. Την πλήρωσε ακριβά η φτωχολογιά. Τώρα μέσα στο καλοκαίρι να τελειώσουν και οι τρεις φάσεις ελέγχου των σχολείων ώστε τέλος Αυγούστου να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Άμεσος έλεγχος των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων.

Ιδιαίτερη εγκληματική ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις γιατί γνώριζαν την κατάσταση του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» και δεν πήραν μέτρα ενίσχυσης του κτιρίου.

Τώρα σε συνθήκες πανικού η λύση που δίνουν δεν διασφαλίζει την αντισεισμική θωράκισή του.

Η επαναφορά του κτιρίου στην πρότερη κατάσταση σημαίνει ότι θα παραμείνει ακατάλληλο και επικίνδυνο.

Πρέπει άμεσα με ευθύνη του Τ.Ε.Ε. να πραγματοποιηθεί έλεγχος και μελέτη αντισεισμικής θωράκισης και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες.

Μόνο όταν προκύψει ανάγκη μεταφοράς από τον έλεγχο του Τ.Ε.Ε. να πραγματοποιηθεί όχι για να λύσει το Υπουργείο Υγείας το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα Νοσοκομεία αλλά για την προστασία της ζωής των ασθενών και των εργαζομένων στο ίδρυμα.

Καλούμε τους μαζικούς λαϊκούς φορείς, όλους όσους έχουν υποστεί ζημιές στην σύσκεψη που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων την Τρίτη 17 Ιουνίου 2008 και 8:00μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων.

* Η συνέντευξη τύπου δόθηκε από τους: Κεραμιδά Στάθη, Πελετίδη Κώστα και Αντωνόπουλο Ανδρέα

Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (Ν.Α.Σ.)

&

Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) «Πάτρα Μπροστά»

Πάτρα 12 / 06 / 2008

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.