Σύμβαση παραχώρησης – λειτουργίας της «Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων»

ΠΡΟΣ ΤΗΝ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία «ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» σας παρακαλεί να φέρετε στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα: «Της σύμβασης παραχώρησης – λειτουργίας της «Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων».

Η ΤΕΔΚ Αχαΐας και ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Φούρας, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα, προχωρούν πλέον ακάθεκτοι στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσω της σύμβασης παραχώρησης λειτουργίας της «Μονάδας επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων». Πρόκειται για μια εξέλιξη που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια για την λαϊκή οικογένεια που θα υποχρεωθεί να πληρώνει ακόμα πιο ακριβά ανταποδοτικά τέλη. Τα νέα ανταποδοτικά τέλη θα είναι υπερτριπλάσια. Μ’ αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρα τα κέρδη για ορισμένους επιχειρηματίες που συνωστίζονται στο γραφείο της κας Μπιρμπιλή, για να μοιράσουν την «πίτα» και όλα αυτά στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος!

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινείται χρόνια τώρα η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Ε.Ε., που κάνει κοινοτικές οδηγίες – πλαίσια για τα απόβλητα, τις επιθυμίες των μονοπωλίων αυτού του τομέα. Αυτοί που παράγουν την τεχνολογία των μονάδων επεξεργασίας, δεν το κάνουν μόνο για την χώρα τους αλλά να την προωθήσουν σ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε. και σ’ αυτόν τον δρόμο διαμορφώνουν την πολιτική της.

Η λύση κατασκευής και λειτουργίας που προωθούν έχει εξαιρετικά υψηλό κόστος (μέχρι και τρεις φορές υψηλότερο από μια ολοκληρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) με το οποίο επιβαρύνεται απευθείας ο δημότης.

Οδηγούν σε πλήρη εξάρτηση από την πολυεθνική εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας, δηλαδή προκαλούν την ευθεία ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Εμπειρία από έργα αυτοχρηματοδότησης, ΣΔΙΤ κλπ έχει πλούσια πλέον ο Πατραϊκός – Αχαϊκός λαός, τα πληρώνει στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και στους κατ’ όνομα εθνικούς δρόμους και όπου αλλού έχουν βάλει τα συμφέροντά τους (ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ).

Η Παράταξή μας για άλλη μια φορά επαναλαμβάνει ότι :

1)    Αντιτίθεται σε κάθε μορφή ιδωτικοποιησεων, μέρους ή του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης. Η διαχείριση να ασκείται, μόνο από τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. και όχι από το κεφάλαιο που κάνει «μπίζνες» και σ’ αυτό τον τομέα. Κάλυψη των δαπανών για την διαχείριση των απορριμμάτων, πλην των εμποροβιομηχανικών, από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση και των ανταποδοτικών τελών που αποτελούν μια δεύτερη πρόσθετη φορολογία του λαού.

2)    Βασική μέθοδος διαχείρισης να αναδειχτεί στην πράξη η Διαλογή στην πηγή. Σήμερα οδηγούνται στην ανακύκλωση μόνο το 2,5% των απορριμμάτων ενώ σε άλλες χώρες υπερ δεκαπενταπλάσιο ποσοστό. Αυτό προϋποθέτει ενημέρωση, ενεργοποίηση των δημοτών και επενδύσεις σε κάδους, μηχανήματα, φορτηγά κλπ.

3)    Να ρυθμιστεί η διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων, των ελαστικών των αδρανών κ.α.

4)    Ο ΧΥΤΑ στου ΦΛΟΚΑ να δεχτεί όλα τα απορρίμματα των Δήμων πλην Αιγιαλείας, ώστε να μην υπάρχει πίεση χρόνου που να «αξιοποιείται» από τους «επενδυτές»!

5)    Να κατασκευαστούν σταθμοί μεταφόρτωσης αφού χωροθετηθούν κατάλληλα.

6)    Να ληφθούν μέτρα εξισορρόπησης των δυσμενών επιπτώσεων στου ΦΛΟΚΑ μέτρα ενίσχυσης των υποδομών στον Δήμο Ωλενίας και ο Δήμος αυτός να έχει βασικό λόγο στην προστασία του περιβάλλοντος.

7)    Να κλείσει η Ξερόλακα. Από τώρα να ληφθούν ριζικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και δικαίωσης των αιτημάτων των κατοίκων που αγωνίζονται.

8)    Μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει στου ΦΛΟΚΑ εργοστάσιο λιπασματοποίησης όχι σύμμεικτων απορριμμάτων αλλά των οργανικών που θα ΄ναι διαλεγμένα στην πηγή, για το οποίο απαιτείται απλή τεχνολογία και εύκολα ελέγξιμη. Παράλληλα να παρακολουθούνται όλες οι εξελίξεις της τεχνολογίας.

Εμείς καταγγέλλουμε ανοιχτά την ταυτόσημη πολιτική Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ  –  ΝΔ  – Δημοτικών Αρχών που οδηγούν στην παραπέρα αφαίμαξη των εργαζομένων του Ν. Αχαΐας, για λογαριασμό εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή – λειτουργία ενός εν πολλοίς άχρηστου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στου ΦΛΟΚΑ. Σημειωτέον ότι είναι άγνωστο το που και πώς θα διατίθενται τα προϊόντα επεξεργασίας αυτού του εργοστασίου.

Λύση υπάρχει, θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί χθες. Αυτό όμως απαιτεί πάλη για ριζικές αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο που οδηγεί σε σύγκρουση με τα οικονομικά συμφέροντα. Οδηγεί στην ανάγκη αλλαγής συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Κυβέρνηση.

Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία «ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» ζητά να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να γνωστοποιηθούν η επιλογή τεχνολογίας, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τα τεύχη δημοπράτησης και όλα όσα επιμελώς προσπαθεί ο κ. Φούρας να αποκρύψει από τον Πατραϊκό λαό.

Πάτρα 07/04/2010

Δ.Α.Σ.

«ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.