Διακήρυξη και Ψηφοδέλτιο Λαϊκής Συσπείρωσης για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ.

 

Διακήρυξη Λαϊκής Συσπείρωσης στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Μπροστά στις εκλογές για ανάδειξη των οργάνων της ΚΕΔΕ, θέλουμε να ανταλλάξουμε μαζί σας ορισμένες σκέψεις γύρω από τις ανάγκες των συνδημοτών μας και την ανταπόκριση των Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, χθεσινών, σημερινών, αυριανών.

Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν υφίσταται ουσιαστικά Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά μια κρατική υπηρεσία, την οποία διαχειριζόμαστε. Στερούμαστε όλα εκείνα τα εργαλεία που θα μας επέτρεπαν να είμαστε αποτελεσματικοί, προς όφελος των δημοτών μας. Έχουμε γίνει ένα «αμορτισέρ», ώστε να απορροφούμε τους κραδασμούς, μιας αντιλαϊκής πολιτικής που μας θέλει να προωθούμε σε τοπικό επίπεδο τις κεντρικές κατευθύνσεις και ταυτόχρονα να αποτελούμε τον «σάκο του μποξ», για να μένουν στο απυρόβλητο οι κυβερνώντες και τα οικονομικά συμφέροντα που ικανοποιούνται.

Δυστυχώς, μέρος του προβλήματος δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις, που ενώ αυτοαποκαλούνται αυτοδιοικητικές και υποστηρίζουν ότι έχουν αφήσει την κομματική τους ταυτότητα έξω από τους Δήμους, στην πραγματικότητα στηρίζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική, εξειδικεύοντάς την στους Δήμους. Αναγκάζονται να περιγράφουν αυτά που ζούμε -γιατί έτσι κι αλλιώς δεν κρύβονται-, αλλά όταν έρχεται η ώρα να παρθούν μέτρα που θα δυσκολέψουν την Κυβέρνηση της ΝΔ, που θα αποκαλύψουν τις συνέπειες που έχει για τους δημότες η πολιτική της, που θα δείξουν ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν, συμβιβάζονται και βιώνουμε πλέον τα γνωστά αποτελέσματα.

Παρακολουθούμε, για παράδειγμα, τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Λ. Κυρίζογλου, να λέει ότι την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ και συγκεκριμένα την τριετία 2020 – 2022, οι Δήμοι εισέπραξαν περισσότερα χρήματα (6,95 δις ευρώ), έναντι 5,3 δις ευρώ την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ (2017 – 2019), αποκρύπτοντας ότι με βάση τα στοιχεία της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ για το 2024 «εάν εφαρμοζόταν ο Νόμος 3852/2010 χωρίς παρεκκλίσεις και μνημονιακές διατάξεις, οι συνολικοί ΚΑΠ των Δήμων, με βάση τις προβλεπόμενες αποδόσεις των τριών φόρων, θα έπρεπε να είναι 7,5 δις €. Όπως είναι γνωστό οι ΚΑΠ χρηματοδοτούνται αναλογικά από τα έσοδα των ΦΠΑ, Φόρου Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ». Δηλαδή, για την τριετία που αναφέρεται, η συνολική χρηματοδότηση θα έπρεπε να φτάνει τα 22,5 δις ευρώ!

Το ίδιο κάνει και ο κ. Χ. Δούκας του ΠΑΣΟΚ. Περιγράφει τα προβλήματα, εγκωμιάζει την ΕΕ που δήθεν νοιάζεται για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, κρύβοντας επιμελώς ότι αυτή είναι (η ΕΕ) που συνεργάζεται με τις Κυβερνήσεις και από κοινού επιβάλλουν μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, εποπτεία, μειώσεις χρηματοδοτήσεων, περικοπή προσλήψεων, τέλος ταφής απορριμμάτων και έναν ατελείωτο κατάλογο αντίστοιχων μέτρων. Δεν λέει κουβέντα για το πού πάνε τα χρήματα που δεν δίνονται στους Δήμους, όχι τυχαία, γιατί το μόνο που τον απασχολεί είναι να αποδώσει ευθύνες στην Κυβέρνηση της ΝΔ, λες και δεν τα εφάρμοσε πρώτα το ΠΑΣΟΚ όταν είχε κυβερνητική ευθύνη και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος από μας δεν καταλαβαίνει ότι χωρίς εργαζόμενους και χρήματα δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας; Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι εφόσον δεν θα έχουμε προσωπικό – και οι προσλήψεις που θα γίνονται με το σταγονόμετρο θα αφορούν αποκλειστικά επιστήμονες – μας προορίζουν για έναν ελεγκτικό μηχανισμό διαχείρισης των συμφερόντων των οικονομικών ομίλων; Θα πρέπει δηλαδή, να «παρακαλάμε» τη δουλειά να την αναλάβει ο “καλός εργολάβος” (!) κι αλίμονό μας αν πέσουμε (όπως τις περισσότερες φορές συμβαίνει) σε έναν κακό. Ποιος από μας δεν καταλαβαίνει ότι απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός, με κανόνες, ώστε να πληρούνται οι συνθήκες για να ικανοποιούνται οι ανάγκες των δημοτών μας;

Τα 7,5 δις ετησίως ποιος μπορεί να τα διεκδικήσει; Μόνο μια ΚΕΔΕ που υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των λίγων, γιατί εκεί πηγαίνουν αυτά που δεν εισπράττουν οι Δήμοι. Ποιος μπορεί να «στριμώξει» τις Κυβερνήσεις; Μόνο μια ΚΕΔΕ που έχει ως υποχρέωση να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των συνδημοτών μας και όχι την «εικόνα» του κόμματος που κυβερνά, της ΝΔ σήμερα.

Συνάδελφε,

Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά δεν έχουμε χάσει τον «κοινό νου» μας. Καλούμε όλους όσους συντάσσονται με την καρδιά και το μυαλό τους, με το σκοπό εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, να σταθούν δίπλα μας, να ενισχύσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση. Να δημιουργήσουμε τον πραγματικό «άλλο πόλο», των εργατικών – λαϊκών αναγκών, που δεν θα περιγράφει απλώς, που δεν θα γίνει «αμορτισέρ», που θα συγκρούεται με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις.

Η ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ο μόνος τρόπος, για να έχει η Κυβέρνηση απέναντί της  μια ΚΕΔΕ που θα αποκαλύπτει την εφαρμοζόμενη πολιτική, που θα απαιτεί όσα έχουν ανάγκη οι Δήμοι.

Τα παραδείγματα που δείχνουν ότι οι Δήμοι που έχουν σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών τους βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο» είναι αμέτρητα.

Γι΄ αυτό διεκδικούμε:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων.
  • Να αποδοθούν στους Δήμους τα παρακρατηθέντα, που τους οφείλονται από τις Κυβερνήσεις.
  • Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού και των ΔΕΥΑ.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που δουλεύουν με συνεχόμενες συμβάσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με κρατική χρηματοδότηση.
  • Κατάργηση της αντιδραστικής διάταξης Βορίδη που υποχρεώνει του Δήμους να προσβάλλουν σε ανώτερο δικαστικό βαθμό τις όποιες θετικές δικαστικές αποφάσεις κερδίζουν οι εργαζόμενοι.
  • Ολοκληρωμένη αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία. Να σταματήσουν οι Δήμοι να χρηματοδοτούνται με λιγότερο από το 30% των χρημάτων που δαπανούν για την Πολιτική Προστασία.
  • Κατάργηση του άδικου τέλους ταφής απορριμμάτων. Οι Κυβερνήσεις είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνες για την κατάρρευση του ιδιωτικοποιημένου συστήματος ανακύκλωσης.
  • Χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών στο ύψος των αναγκών τους και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχολικής στέγης με ευθύνη του κράτους. Η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών είναι κάθε χρόνο και μικρότερη και δεν επαρκεί να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών μας, ούτε καν για την καθαριότητα.
  • Να σταματήσει το πέρασμα αρμοδιοτήτων στους Δήμους, χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση και επαρκές προσωπικό, πράγμα που οδηγεί στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση σειράς υπηρεσιών και την μετακύλιση του κόστους στους δημότες, μέσω της διπλής και τριπλής φορολόγησής τους.

 

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΙ 

ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

ΣΕΛΕΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

ΣΙΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΤΑΜΕΛΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΤΣΙΚΡΙΤΣΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛ (ΠΑΤΡΑ)

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ (ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ)

ΓΚΙΤΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ)

ΚΑΤΗΦΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΙΚΑΙΑ – ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗΣ)

ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ  ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ)

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙΜΟΛΕΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ)

ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  (ΑΘΗΝΑ)

ΤΣΟΥΜΑΝΗ ΟΛΓΑ (ΟΛΥ) (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (ΓΑΛΑΤΣΙ)