Άρθρο του Χρήστου Πατούχα, Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Πατρέων, για την παρέμβαση της “Κοινο_Τοπίας” σχετικά με τη Μαρίνα

ΑΡΘΡΟ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Για την παρέμβαση της “Κοινο_Τοπίας” σχετικά με τη Μαρίνα

 

Του Χρήστου Πατούχα, Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Πατρέων

Πάτρα 29 Φεβρουαρίου 2024

 

Προς τους αγαπητούς φίλους της Κοινο_Τοπίας.

 

Διάβασα πρόσφατη ανακοίνωση σας της 20/2/2024, που τιτλοφορείται:

«Τι να κάνουμε με το παλαιό λιμάνι: απαιτούνται συνθέσεις όχι λογικές μηδενικού αθροίσματος !»

Εξαρχής θα σας πω, ότι η ανακοίνωση σας είναι άστοχη, με λάθος αποδέκτες, λανθασμένη στην ουσία της και εκτός θέματος. Γνωρίζετε την μακροχρόνια διεκδίκηση του Πατραϊκού λαού, γνωρίζετε τους αγώνες του, γνωρίζετε και τα αποτελέσματα των αγώνων , όσα ήρθαν και όσα δεν ήρθαν. Αλλά οφείλετε να γνωρίζετε το αυτονόητο. Το οποίο ούτε καν προσπαθείτε να λάβετε υπόψη σας. Ποιο είναι το αυτονόητο; Ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1980, με συναίνεση της πόλης χωροθετήθηκε και κατασκευάστηκε Νέο Λιμάνι. Γιατί; Επειδή το υπάρχον ήταν ανεπαρκές;

Όχι! Αλλά για να δοθεί η δυνατότητα απελευθέρωσης του κεντρικού Μετώπου της πόλης στην θάλασσα της!

Τούτου δοθέντος, αυτό που έπρεπε να συζητάμε σήμερα, αυτό που έπρεπε να απασχολεί τους κοινωνικούς φορείς και κάθε καλόπιστο συμπολίτη μας, είναι η ασυνέπεια και η ενοχή των Κυβερνήσεων απέναντι στην πόλη μας. Όχι αν θα θέσουμε την υποταγή μας σε διάλογο!

Ναι! Πολλοί και από εσάς, μετείχατε ή παρακολουθήσατε από κοντά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των τελευταίων τουλάχιστον χρόνων. Γνωρίζετε ότι υπάρχει δέσμευση παραχώρησης και του τμήματος βόρεια της Αγίου Νικολάου μόλις ολοκληρωθεί το Εμπορικό τμήμα στο Νέο Λιμάνι. Για το οποίο υπάρχουν έτοιμες μελέτες πριν από το 2012. Άρα ήταν θέμα ανοχής δύο-τριών ετών.

Γιατί δεν έγινε; Ποιο σχέδιο υπηρετεί το ότι δεν έγινε; Σας πέρασε από το μυαλό ότι ό σημερινός «διάλογος» που προτείνετε, είναι μέρος αυτού του δόλιου σχεδίου;

Πολλοί από εσάς στηρίξατε τα μνημόνια και τις πολιτικές επιλογές της τελευταίας 15ετίας. Άλλοι μπορεί να αντιταχθήκατε με τον ένα ή άλλον τρόπο. Αλλά σήμερα με ποιους μας καλείτε να διαπραγματευτούμε; Με το ΤΑΙΠΕΔ και τους υπαλλήλους του, δηλαδή με τους δανειστές και εσαεί δυνάστες της χώρας; Που η μόνη πολιτική τους είναι η υπεράσπιση κάθε αθέμιτου ιδιωτικού συμφέροντος, πρωτίστως η διαρκής απομύζηση των λαϊκών στρωμάτων και η καταπάτηση κάθε κοινωνικού δικαιώματος. Αναλογιστείτε την «διαπραγματευτική» ικανότητα των τοπικών εκπροσώπων που ενώ συναίνεσαν στην διέλευση του ποδηλατόδρομου, με εντολή των αφεντικών, αδιαμαρτύρητα το πήραν πίσω!

 

Αγαπητοί φίλοι

Στις μέρες μας και στις συνθήκες που ζούμε, με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς και τους διακηρυγμένους στόχους, δεν υπάρχει «δημιουργική ουδετερότητα» Να είσαι λίγο με τον έναν και λίγο με τον άλλον. Ή βρίσκεσαι στην όχθη των λαϊκών αγώνων και της αντίστασης στην ισοπέδωση ή είσαι με τους ελάχιστους πανίσχυρους. Ιδιοκτήτες ή μη mega-yacht. Σκεφτείτε πόσο δημοκρατικό είναι, ο Δήμος Πατρέων να μην έχει καμία αποφασιστική αρμοδιότητα για το τι θα γίνει μπροστά στο ιστορικό κέντρο του, αλλά μόνο την άνευ αντικρίσματος γνωμοδοτική αρμοδιότητα, όπως πολλές φορές αλαζονικά και επιτιμητικά αναφέρεται στην μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ.

Η προστασία του δημόσιου χώρου, οφείλει να είναι για την οργάνωση σας μοναδική και αδιαπραγμάτευτη αρχή! Ο αγώνας για να αποφασίζουν οι συμπολίτες μας για κάθε τι που τους αφορά, για κάθε τι που καθορίζει την φυσιογνωμία της πόλης μας για τους επόμενους αιώνες, είναι ευθύνη όλων. Και ο σεβασμός της λαϊκής θέλησης είναι δημοκρατική υποχρέωση!