«Το Πατρινό Καρναβάλι έκφραση πολιτιστικής δημιουργίας» – Άρθρο της Κουρή Ήρας υποψήφιας δημοτικής συμβούλου

«Το Πατρινό Καρναβάλι έκφραση πολιτιστικής δημιουργίας»

 

Άρθρο της Κουρή Ήρας,

Προέδρου ΔΣ της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, υποψήφιας δημοτικής συμβούλου

Αν ο πολιτισμός, όπως υποστηρίζουν οι σύγχρονοι θεωρητικοί, είναι ένας ιστός που υφαίνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι με βάση τις εμπειρίες τους και που καθοδηγεί τις δράσεις τους, τότε το Πατρινό Καρναβάλι, που αποτελεί για την πόλη μας κορυφαία και πηγαία έκφραση δημιουργίας, χαράς, ζωντάνιας, διασκέδασης, είναι σημαντικό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης μας. Για την Δημοτική Αρχή το Πατρινό Καρναβάλι είναι λαϊκή έκφραση και δημιουργία που διαμορφώνεται στο σήμερα και που κρατά ζωντανά τα χαρακτηριστικά της ανατροπής, της σάτιρας, της χαράς.

Τα δύο χρόνια απαγορεύσεων, λόγω της πανδημίας, δεν μας εμπόδισαν να σταθούμε με σεβασμό στον κορυφαίο θεσμό της πόλης, να χαράξουμε στρατηγικές για το μέλλον, έχοντας ως στόχο τη σύνθεση της παράδοσης του Πατρινού Καρναβαλιού με την τέχνη, σε ένα διαρκή δημιουργικό διάλογο, στην εκπαίδευση των παιδιών στις καρναβαλικές κατασκευές, στην καλλιέργεια καρναβαλικής παιδείας και στη διαμόρφωση ενός πολυδύναμου χώρου, τοπόσημου για το Καρναβάλι μας.

Στη διάρκεια της θητείας του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου, οργανώθηκαν δύο επιτυχημένα καρναβάλια, 2020 και 2023, απλώθηκαν οι δράσεις στις γειτονιές μας -κυρίως σε ό,τι αφορά τα παιδιά-, εμπλουτίστηκε ο καρναβαλικός διάκοσμος (νέος καρναβαλικός φωτισμός, νέοι μπάστακες). Μέσα σε δύσκολες εποχές, υποχρηματοδότησης και απαγόρευσης προσλήψεων, αυξήθηκε η παραγωγή καρναβαλικών στοιχείων και κατασκευών σε δημόσιο χώρο από το Καρναβαλικό Συνεργείο στο Πετρωτό,  οργανώθηκαν πλήθος θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, παραστατικών δρωμένων στις πλατείες και στους πεζοδρόμους, διοργανώθηκαν σεμινάρια, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, βιωματικά εργαστήρια. Ειδικά στη χρονιά του εγκλεισμού και παρά τις απαγορεύσεις, η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας διαμόρφωσε καρναβαλικό κλίμα με τον διάκοσμο του δημόσιου χώρου της Πάτρας, έκανε την παραγωγή  θεατρικών και μουσικών έργων, ντοκιμαντέρ, ταινιών μικρού μήκους,  παιδικών ταινιών  animation, εξέδωσε δύο τεύχη comics, θεσμοθέτησε τις Αρμάδες – καρναβαλικές ομάδες εφήβων, ενσωμάτωσε στις εκδηλώσεις της την τέχνη του Καραγκιόζη. Όλα αυτά αξιοποιήθηκαν για την τεκμηρίωση των προτάσεών μας που οδήγησαν στη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η ανάδειξη του χώρου των Παλαιών Σφαγείων σε ένα πολυδύναμο χώρο πολιτισμού με κέντρο το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, έδωσε άλλη δυναμική και στις δύο αυτές μορφές λαϊκού πολιτισμού και στάθηκε εφαλτήριο για την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού με το ποσό των 4.200.000 ευρώ, ενός έργου πνοής για την πόλη μας. Έχοντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση του οράματος πολλών γενεών καρναβαλιστών, ιδρύουμε το κέντρο μελέτης – μουσείο του Πατρινού Καρναβαλιού, εργαστήρια για επαγγελματίες (γλύπτες, μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές), συνεχίζουμε τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές (όπως λειτούργησαν με την καθοδήγηση των εργαζομένων στη Δομή προώθησης πολιτιστικής κληρονομιάς) και προωθούμε εποχιακά φεστιβάλ θεάτρου, μουσικής, εικαστικών και ποικίλων δρωμένων με θέματα εμπνευσμένα από το Πατρινό Καρναβάλι.

Παράλληλα, κατοχυρώθηκε το εμπορικό σήμα του Πατρινού Καρναβαλιού, σε σχέδιο που παραχώρησε ΔΩΡΕΑΝ ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος, αντικαταστάθηκε το επίσημο λάβαρο, κατατέθηκε ο φάκελος για την ένταξη του Καρναβαλιού στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, συμμετείχαμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με σύνθημά μας «ελάτε να σας φιλοξενήσουμε στην Πάτρα!», αξιοποιήσαμε τη σύγχρονη τεχνολογία (διαδικτυακός Μώμος, βιντεοσκόπηση παραστάσεων, διαδικτυακός Κρυμμένος Θησαυρός, 3dprinting, virtualreality), ιδρύσαμε Καρναβαλική βιβλιοθήκη, σταθήκαμε αρωγοί σε εκδηλώσεις συλλόγων για την υγεία και ΑμΕΑ (με ιδιαίτερη έμφαση στον καρναβαλικό χορό του Δημάρχου, που από το 2015 είναι αφιερωμένος στα παιδιά των ΚΔΑΠ ΑμΕΑ), στηρίξαμε μαθητικά φεστιβάλ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φιλοξενήσαμε ξένες αποστολές οργανώνοντας εργαστήρια για να γνωρίσουν το Πατρινό Καρναβάλι, οργανώσαμε τις καρναβαλικές ποδηλατάδες με πολλαπλά μηνύματα. Η συνεργασία μας με φορείς της πόλης ήταν πολύπλευρη και πολυεπίπεδη. 45 φορείς της πόλης συμμετείχαν στις δράσεις μας ενισχύοντας το θεσμό. Επίσης, από το 2014 ως σήμερα, ξεχρεώσαμε περίπου 5.500.000€ χρέη που κληρονομήσαμε ως καρναβαλικός οργανισμός από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και παραδίδουμε εξυγιασμένο οικονομικά τον καρναβαλικό οργανισμό.

Ανοίξαμε λοιπόν, νέους δρόμους στο Καρναβάλι με την αμέριστη βοήθεια των εργαζομένων και πολλών εθελοντών που με την ολοκλήρωση των έργων στα Παλαιά Σφαγεία θα δίνει όλο τον χρόνο το «παρών» στην πολιτιστική ζωή της Πάτρας.

Μπαίνει, λοιπόν, σε όλους μας το ερώτημα, αν θέλουμε Καρναβάλι για το λαό,  τη νεολαία του και τους πολλούς, κοιτίδα λαϊκής έκφρασης και δημιουργίας ή καρναβάλι των λίγων και εκλεκτών, της δράσης επιχειρηματικών ομίλων, με τη Δημοτική Αρχή και το Δήμο πλασιέ αυτών των συμφερόντων.