«Κοινωνική πολιτική και έργο του Κοινωνικού Οργανισμού (ΚΟΔΗΠ) και του Δήμου Πατρέων» – Του Θεόδωρου Τουλγαρίδη, Προέδρου του ΚΟΔΗΠ, δημοτικού συμβούλου

«Κοινωνική πολιτική και έργο του Κοινωνικού Οργανισμού (ΚΟΔΗΠ) και του Δήμου Πατρέων» –

Του Θεόδωρου Τουλγαρίδη, Προέδρου του ΚΟΔΗΠ, δημοτικού συμβούλου
 
Στον πυρήνα της πολιτικής μας βρίσκεται η στήριξη του πατραϊκού λαού, ιδιαίτερα η έμπρακτη βοήθεια στα νέα ζευγάρια και τ α παιδιά τους, τα νήπια, τα βρέφη, τη νεολαία, τις ευπαθείς ομάδες, τα ΑΜΕΑ, τους ηλικιωμένους, τους ανήμπορους, όσους έχουν χτυπηθεί από την αντιλαϊκή πολιτική των Κυβερνήσεων. Η στήριξη σε όσους χρειάζονται βοήθεια, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται, με ευθύνη του συστήματος και της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που το εξυπηρετούν.
 
Προσπαθούμε να τους στηρίξουμε υλικά και αγωνιστικά, ώστε να «σηκωθούν» και να διεκδικήσουν, να χαράξουν τη ζωή που τους αξίζει. Να σταθούμε κοντά τους, για να διεκδικήσουμε μαζί τα δίκια τους, τα δίκια μας, χωρίς σακούλες και καλάθια βοήθειας, επιδοτήσεις, pass και voucher, αλλά μόνιμη εργασία για όλους, με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση της φοροληστείας, του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, των τελών στην ενέργεια και στα καύσιμα. Να δοθούν λεφτά για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, τους Δήμους και όχι για τους νατοϊκούς εξοπλισμούς και πολέμους. Για να πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που κατέχουν τον πλούτο και όχι ο λαός.
 
Αυτό ακριβώς μας διαφοροποιεί από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και τους επίδοξους μνηστήρες του Δήμου, ότι εμείς τους θεωρούμε αγωνιστές της ζωής με δικαιώματα και όχι επαίτες, που για μια ζωή θα ζητούν βοήθεια από ένα σύστημα, που σκοπό έχει να τους κρατά άβουλους, «σκυφτούς» και πειθήνιους.
 
Οι στόχοι μας αυτοί, βρίσκουν αφάνταστες δυσκολίες, λόγω της απαγόρευσης μόνιμων προσλήψεων στους Δήμους, προκειμένου να διευκολυνθεί το πέρασμα υπηρεσιών από τους Δήμους στους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι΄ αυτό δεν μας επιτρέπουν να καλύψουμε τις μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Επιπλέον, υπάρχουν πρόσθετες δυσκολίες, από την υποχρηματοδότηση των Δήμων και την αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους και των κυβερνήσεών του προς τους ΟΤΑ.
 
Παρόλα αυτά, μέσω των διεκδικήσεών μας και της υλοποίησης προγραμμάτων, προσλάβαμε τα τελευταία χρόνια στον ΚΟΔΗΠ (Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων), περισσότερους από 170 συμβασιούχους εργαζόμενους (ΙΔΟΧ), που παραμένουν για χρόνια στην υπηρεσία και συμβάλαμε στην «ανάπτυξη» υπέρ του πατραϊκού λαού, δημιουργώντας κοινωνικές δομές, παρέχοντας κοινωνικές υπηρεσίες, που δεν υπήρχαν πριν, βρεφονηπιακά τμήματα, νέους παιδικούς σταθμούς, νέα ΚΔΑΠ, κέντρο αστέγων, κέντρο κοινότητας, παράρτημα Ρομά, κ.α., χωρίς τη μεσολάβηση ΜΚΟ ή εταιρειών, εξασφαλίζοντας και τα εργασιακά δικαιώματα όσων εργάζονται σε αυτές!
 
Συνεχίσαμε τις κοινωνικές δράσεις, δομές, που βρήκαμε και δημιουργήσαμε νέες όπως οι παρακάτω:
 
– Φτιάξαμε νέους παιδικούς σταθμούς (τον Δ΄ Παιδικό Σταθμό στη Μανιακίου στην παλιά εμπορική σχολή και νέο σταθμό κάτω από το κάστρο) και τμήματα (στους Α΄, Β΄, Γ΄, Στ΄, Ζ΄, Η΄, Θ΄ και Ι΄ Παιδικούς Σταθμούς), με αποτέλεσμα να αυξήσουμε τις θέσεις των βρεφών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και το Δημοτικό Βρεφοκομείο κατά 300. Θέσεις που δεν υπήρχαν πριν στο Δήμο μας. Έτσι, καλύπτουμε αρκετές από τις αυξημένες ανάγκες των βρεφών στην περιοχή μας. Ενώ άλλοι Δήμοι κλείνουν τμήματα και καταργούν θέσεις σε Παιδικούς Σταθμούς, εμείς δημιουργούμε νέες, καταργώντας μάλιστα τα τροφεία, για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Στόχος μας είναι καλυφθούν όλες οι ανάγκες των παιδιών, χωρίς να πληρώνουν, με κρατική χρηματοδότηση, γιατί η προσχολική αγωγή για μας είναι δικαίωμα του παιδιού και υποχρέωση του κράτους.
 
– Θεσπίσαμε τις Ημερήσιες Παιδικές Κατασκηνώσεις, μοναδικές, πρωτότυπες και δωρεάν, που δεν υπάρχουν όμοιες σε όλη την χώρα. Κάθε χρόνο 1.200 περίπου παιδιά, κυρίως οικονομικά αδύναμων οικογενειών, φιλοξενούνται στην Πλαζ της Αγυιάς και στην Παιδική Εξοχή στα Ροϊτικα, περιοχές που τόσα χρόνια ήταν κλειστές, εγκαταλειμμένες, τις οποίες αναπλάσαμε και τις καταστήσαμε ιδανικές για ψυχαγωγία, άθληση, ανοιχτές στον πατραϊκό λαό και την νεολαία μας. Εκεί χαίρονται το παιχνίδι, απασχολούνται δημιουργικά, διαπαιδαγωγούνται, σιτίζονται. Το κάνουμε γιατί θεωρούμε την ψυχαγωγία και τις διακοπές δικαίωμα του κάθε παιδιού, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν από την πολιτεία. Καλύπτουμε εμείς το κόστος αυτής της κοινωνικής παροχής, που ανέρχεται ετησίως σε 150-200 χιλιάδες ευρώ, αφού ακόμη δεν μας το χορηγεί το υπουργείο και η κυβέρνηση.
 
– Δημιουργήσαμε 130 νέες θέσεις σε ΚΔΑΠ, για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και φτάσαμε συνολικά τις 330. Επειδή τα voucher του προγράμματος ΕΣΠΑ, δεν καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών και δίνονται κυρίως σε ιδιωτικά ΚΔΑΠ και όχι σε δημοτικά, παίρνουμε κάθε χρόνο 100 περίπου παιδιά, χωρίς voucher, χωρίς να πληρώνουν.
 
– Στήσαμε και λειτουργήσαμε το μαγειρείο στην Πλαζ της Αγυιάς, που δεν υπήρχε πριν στο Δήμο μας. Διανέμουμε καθημερινά μαγειρεμένο φαγητό, μέσω της δομής συσσιτίων, σε 200 περίπου άπορους, ανήμπορους και κατά καιρούς σε 50-80 πρόσφυγες ή μετανάστες. Παράλληλα, λειτουργούμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, όπου μοιράζουμε τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε 2000-2500 συμπολίτες μας, με έξοδα του Δήμου. Δαπανούμε συνολικά ετησίως για αγορά τροφίμων 500-600 χιλιάδες ευρώ, ενώ άλλοι Δήμοι διανέμουν τρόφιμα περιστασιακά, μόνο όταν έχουν χορηγίες. Αυτά τα λεφτά οφείλει η εκάστοτε κυβέρνηση να μας τα χορηγεί, αφού άλλωστε αυτή ευθύνεται που με την αντιλαϊκή πολιτική της γεννά την φτώχεια και την εξαθλίωση.
 
– Διεκδικήσαμε και λειτουργούμε μέσω προγραμμάτων το Κέντρο Κοινότητας, που εξυπηρετεί αιτήματα ευπαθών ομάδων, Ρομά, προσφύγων κλπ, αιτήματα για διάφορα επιδόματα, οικονομικής στήριξης, ΚΕΑ, ενοικίου, τέκνων, αναπηρίας κα., που αφορούν ετησίως σε 15.000 – 20.000 συμπολίτες μας.
 
– Οι δομές αστέγων, υπνωτήριο και κέντρο ημέρας, δημιουργήθηκαν επί των ημερών μας και έχουν φιλοξενήσει και στηρίξει μέχρι τώρα περισσότερους από 230 άστεγους, συμπολίτες μας και αλλοδαπούς, σε κτίριο που έχουμε ενοικιάσει, με προσωπικό ΙΔΟΧ, μέσω προγράμματος και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, που θα τον ζήλευαν και τα καλύτερα ξενοδοχεία. Δομές πρότυπα για τις ποιοτικές υπηρεσίες, τη διαχείριση και τις παροχές τους.
 
– Συγκινητική υπήρξε η βοήθεια που παρείχαν κατά την πανδημία οι δομές τρίτης ηλικίας και Βοήθεια στο Σπίτι, όπου εξυπηρέτησαν πηγαίνοντας στο σπίτι τους, 2.500 και πλέον ανήμπορους συμπολίτες, που αφορούσαν αιτήματα για σίτιση, αγορά φαρμάκων, ειδών οικιακής χρήσης, για ηθική, ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη κλπ.
 
– Υποστηρίξαμε 200 μαθητές ετησίως, οικονομικά αδύναμων οικογενειών, που φοίτησαν και φοιτούν κάθε χρόνο δωρεάν σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, που πρόσφεραν τις θέσεις, δαπανώντας ετήσια 15-20 χιλ. ευρώ για την αγορά των βιβλίων τους.
 
– Ενισχύσαμε τα δύο κέντρα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, δυναμικότητας 100 παιδιών, αναβαθμίζοντάς τα και αγοράζοντας ένα καινούργιο mini-bus. Η προμήθεια και δεύτερου μεγαλύτερου mini-bus αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να γίνονται λιγότερα δρομολόγια και τα παιδιά να μένουν περισσότερες ώρες στα κέντρα. Αγοράσαμε και εγκαταστήσαμε από τους πρώτους σε όλη την Ελλάδα μηχάνημα seatrac, εισόδου ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα, στην παραλία της πλαζ της Αγυιάς. Λειτουργούμε μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα, safe-ΑΜΕΑ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ώστε να καταγράψουμε όλους τους συμπολίτες ΑΜΕΑ, να τους χαρτογραφήσουμε, με σκοπό να τους διασυνδέσουμε με ανάλογες δημόσιες υπηρεσίες, που σε δεδομένη στιγμή φυσικής καταστροφής να επέμβουν για να τους διασώσουν εγκαίρως.
 
Μεγάλη ανακούφιση ήταν, ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες, η πλήρης ή μερική απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη της καθαριότητας, για άπορους, άνεργους, οικογένειες με ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες. Ωφελήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια περισσότερες από 4.500 οικογένειες. Παρόμοια ωφελήθηκαν περίπου 7.000 οικογένειες από απαλλαγές από τα πάγια της ύδρευσης, της ΔΕΥΑΠ. Φυσικά, από την μείωση συνολικά κατά 50% των ανταποδοτικών τελών, ωφελήθηκαν όλα τα νοικοκυριά του Δήμου μας.
 
Η κοινωνική μας πολιτική στο Δήμο δεν έχει όρια. Τα πάντα στοχεύουν στην εξυπηρέτηση και ανακούφιση των συνανθρώπων μας, στην προκοπή του τόπου μας, του πατραϊκού λαού. Υποδομές, πλατείες, πάρκα, χώροι άθλησης, πολιτισμού, ψυχικής ευφορίας και ανάτασης, σχολεία, παιδικές χαρές, δημιουργούνται για να ζει καλύτερα, χωρίς να πληρώνει, χωρίς να τον εκμεταλλεύονται. Αλλά και το Λαϊκό Φροντιστήριο, για χιλιάδες παιδιά, τέχνη για να τη χαίρεται και να προβληματίζεται, να ψυχαγωγείται όλος ο πατραϊκός λαός.
 
Η απαρίθμηση του κοινωνικού έργου του Δήμου δεν έχει τέλος, ούτε υπάρχει παρόμοιο σε άλλους Δήμους, γι’ αυτό προσπαθούν οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις να την κρύψουν, να την αμαυρώσουν, να την θολώσουν ή να την καταργήσουν. Προσπαθούν επίσης να μεταθέσουν τις ευθύνες για τα καθημερινά προβλήματα που βιώνει ο λαός μας, από τις κυβερνήσεις στο Δήμο μας. Επιχειρούν να βγάλουν λάδι τις κυβερνήσεις τους και να τις απαλλάξουν από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα δίκαια λαϊκά αιτήματα. Θέλουν τελικά για τη λειτουργία του Δήμου να ξαναπληρώνουν οι δημότες και όχι οι κυβερνήσεις, που χρωστούν στους Δήμους εκατομμύρια ευρώ.
 
Ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίζουμε τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας, διεκδικώντας παράλληλα τη μόνιμη χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς προγράμματα, ώστε να καλύπτονται οι κοινωνικές ανάγκες των παιδιών μας, των συνανθρώπων μας και να έχουμε υψηλού επιπέδου μόνιμες κοινωνικές υπηρεσίες, με προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού.
 
Ο πατραϊκός λαός για ακόμη μια φορά δεν θα τους κάνει τη χάρη. Θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του. Θα διεκδικήσει τα δίκια του. Θα αναδείξει και πάλι τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δημοτική Αρχή, με Δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη.