“Παλαιά Σφαγεία: Η “Λακούβα” που έγινε χώρος πολιτισμού” – Άρθρο του Στέλιου Παλαρμά, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου

«ΠΑΛΑΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ: Η «ΛΑΚΟΥΒΑ» ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Του Στέλιου Παλαρμά, Γραμματέα συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών Πάτρας,
Αντιπροέδρου Σχολικής Επιτροπής ΠΕ,
υποψήφιου δημοτικού συμβούλου

 

Περίπου 40 μέρες πριν τις εκλογές, ας συζητήσουμε για «λακκούβες» – αλλά τις «λακκούβες» τις μεγάλες – αυτές που άφησαν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

«Λακκούβες» πολιτικές, οικονομικές, ηθικές!

Τα Παλαιά Σφαγεία, το Παμπελοποννησιακό στάδιο, το Αρσάκειο, η Πλαζ, το Έλος της Αγυιάς, η Ακτή Δημαίων (το Νότιο πάρκο) είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα πολλά, για το πώς κατάντησαν «λακκούβες», χώροι όπου θα μπορούσαν να χαίρονται οι πολίτες και να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.

Ας πάρουμε την περίπτωση των Παλαιών Σφαγείων που είναι χαρακτηριστική, αφού σ’ αυτή την «λακκούβα» γκρεμοτσακίστηκε το αφήγημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και των κομμάτων τους για τη λεγόμενη «ανάπτυξη».

Ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων, αφού ανακατασκευάστηκε, παραδόθηκε στον ιδιώτη επενδυτή στη λογική της «ανάπτυξης», μέσω της παραχώρησης δημοτικών υποδομών σε ιδιώτες.

Τι έγινε;

Ο επενδυτής δεν πλήρωσε κανένα νοίκι, δεν πλήρωσε τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και παρέδωσε τον χώρο κυριολεκτικά κατεστραμμένο.

Ο Δήμος όχι μόνο δεν είχε έσοδα από την παραχώρηση, αλλά αναγκάστηκε να πληρώσει και τα «σπασμένα» του ιδιώτη επενδυτή.

Η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην ανακατασκευή του χώρου και έκανε μια μεγάλη «επένδυση».

Επένδυσε στην ψυχαγωγία και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Επένδυσε στον πολιτισμό και τη δημιουργία.

Εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων, σχολεία, χρησιμοποίησαν τον χώρο εντελώς δωρεάν, για να παρουσιάσουν το έργο τους.

Χιλιάδες παιδιά παρακολούθησαν τα τελευταία χρόνια προγράμματα για το καρναβάλι, τον Καραγκιόζη κι αλλά πολλά.

Η «λακκούβα» έγινε χώρος πολιτισμού.

Και η Δημοτική Αρχή συνεχίζει, με νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα τεσσάρων εκατομμύριων, έτσι ώστε τα Παλαιά Σφαγεία να μπορούν με ακόμα καλύτερους όρους να γίνουν μια μεγάλη κυψέλη δημιουργίας.

Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι: Θα συνεχίσουν οι δημοτικές υποδομές να υπηρετούν τις ανάγκες των πολλών ή θα δοθούν στους επενδυτές για την ανάπτυξη των κερδών τους;

Ήδη, με το θέμα που προέκυψε με την Πλαζ, παρατάξεις αλλά και υποψήφιοι έλεγαν ότι δεν είναι και τόσο κακό να πληρώνει ο Δήμος ένα νοίκι στο ΕΤΑΔ ή να πληρώνει όποιος θέλει για ξαπλώστρες.

Όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται, στη λογική της ανταποδοτικότητας, με βαρύγδουπες αναφορές για «ανάπτυξη» που θέλει τους πολίτες – πελάτες στο ίδιο τους το σπίτι.

Από τη μια μεριά έχουμε τη Δημοτική Αρχή Πελετίδη, που επενδύει στον πολιτισμό, τη διαπαιδαγώγηση, την ψυχαγωγία, τη δημιουργία, ανακατασκευάζοντας και παραδίδοντας χώρους στολίδια, δωρεάν στους Πατρινούς.

Και από την άλλη, η λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων, που ή θα ξανακάνει αυτούς τους χώρους «λακκούβες» ή θα πλουτίζουν οι λίγοι από τη δημοτική περιουσία των πολλών.

Με την ψήφο του, ο πατραϊκός λαός θα υπερασπιστεί όλα όσα μαζί με τη Δημοτική Αρχή κατέκτησε μέχρι τώρα. Θα συνεχίζουμε μαζί με τον λαό, το μεγάλο έργο για μια Πάτρα που θα τη χαίρονται οι πολίτες.