Η πραγματικότητα για τις διακοπές νερού απο τη ΔΕΥΑΠ

Με αφορμή δημοσίευμα του τοπικού Τύπου, που έκανε λόγο για «μαρτύριο», αναφερόμενο στις διακοπές υδροδότησης, η ΔΕΥΑΠ, ενημερώνει ότι με ανακοινώσεις της, τις ημέρες του καύσωνα, καθώς και τις ημέρες με μεγάλη επικινδυνότητα για πυρκαγιές, γνωστοποιούσε ότι αναστέλλει κάθε προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης, για λόγους ασφαλείας αλλά και για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των δημοτών. 

Αποτέλεσμα αυτής της εύλογης απόφασης ήταν να έχουν συσσωρευτεί ανάγκες για διακοπές υδροδότησης σε διαφορετικές περιοχές για κατασκευή νέων έργων ή συντηρήσεων. 

Οι προγραμματισμένες διακοπές ύδρευσης είναι αναγκαίες ώστε η ΔΕΥΑΠ να εκτελεί  έργα συντήρησης ή αντικατάστασης και αναβάθμισης  δικτύων ύδρευσης.

Από την πλευρά μας γίνεται προσπάθεια αυτές οι διακοπές υδροδότησης να έχουν την ελάχιστη χρονική διάρκεια και να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερους καταναλωτές, γι αυτό ζητάμε την κατανόηση των συνδημοτών μας. 

 

Σημειώνουμε δε, παρεμβάσεις γίνονται στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων έργων με αυστηρά χρονοδιαγράμματα.  

Όπως: Οι διακοπές υδροδότησης στην Ροδινή και στα Συχαινά που είχαν ανακοινωθεί για χθες και σήμερα (30 και 31 Αυγούστου) αντίστοιχα, αφορούν παρεμβάσεις στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου έργου «Διαχείριση Πιέσεων Διαρροών – Τηλεδιοιήκηση Α’ και Γ’ Τομέων» για την τοποθέτηση εξοπλισμού αναβάθμισης του δικτύου. Είναι έργα υποδομής που όταν ολοκληρωθούν θα συμβάλουν στην μείωση των προβλημάτων και στην καλύτερη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης.

Η διακοπή υδροδότησης σε μικρό τμήμα της περιοχής του Ρωμανού χθες,  30 Αυγούστου, αφορούσε απαραίτητες εργασίες που είναι σε εξέλιξη στην συγκεκριμένη περιοχή, με τεράστια προβλήματα στην ύδρευση. Για το έργο αυτό υπήρξε σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ για οριστική επίλυση του προβλήματος. Μέχρι τώρα έχουν γίνει περίπου 3 χιλόμετρα δικτύου, 2 αντλιοστάσια, 3 σταθμοί μείωσης πιέσεων και οι εργασίες είναι σε εξέλιξη μέχρι την ολοκλήρωση τους. 

Η τοπική κοινωνία έχει με ανακούφιση δεχτεί  όλες αυτές τις παρεμβάσεις αφού και χωρίς ακόμα να έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες εργασίες, τα πρώτα αποτελέσματα τα βλέπουν στην καθημερινότητα τους.

 

Υπενθυμίζουμε τέλος, ότι είναι σε εξέλιξη εργολαβίες αντικατάστασης δικτύων εντός και εκτός αστικού ιστού του Δήμου μας, με τις οποίες αναβαθμίζεται η ύδρευση περιοχών. 

Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα εξής έργα: 

  • Χρηματοδοδοτούμενο έργο «Αντικατάσταση Δικτύου Ανατολική Πάτρας (Β Φάση)», Προϋπολογισμού 2.960.000 ευρώ.  Περιοχή όπου θα γίνει αντικατάσταση δικτύου περικλείονται μεταξύ των οδών: Ελ. Βενιζέλου, Ακρωτηρίου, Ανθείας, Ακτή Δυμαίων, σε μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων.
  • Χρηματοδοδοτούμενο έργο «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης στις περιοχές Προσφυγικά – Ψαροφάι – Ταραμπούρα», Προϋπολογισμού 5.960.000 ευρώ. Περιοχές όπου θα γίνει αντικατάσταση δικτύου: Προσφυγικά – Ψαροφάι – Ταραμπούρα σε μήκος περίπου 80 χιλιομέτρων.
  • Χρηματοδοτούμενο έργο «Διαχείριση Πιέσεων Διαρροών – Τηλεδιοιήκηση Α και Γ Τομέων» Προϋπολογισμού 2.230.000 ευρώ. Παρεμβάσεις διαχείρισης δικτύου και εγκατάστασης οργάνων τηλε-ελέγχου σε περιοχές των πρώην Δήμων Ρίου, Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων.
  • Κατασκευή Δικτύων  Α & Γ τομέων (2019), Προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων σε δίκτυα των πρώην Δήμων Ρίου, Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων.
  • Επείγουσες Επεμβάσεις Αντικαταστάσεις Δικτύων 2020, Προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων σε δίκτυα του Δήμου Πατρέων με συχνές βλάβες.

 

Με την ολοκλήρωση των εργασιών που εκτελούνται και όσων έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη διετία, καθώς και την κατασκευή του νέου διυλιστηρίου, τα δίκτυα του Δήμου μας, θα έχουν εκσυγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου να παρέχεται στους δημότες, αφθονο και άριστης ποιότητας νερό.