Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας – Φορώντας χρώματα ανοιχτά – Συναυλία με τους Κότσιρα, Νέγκα, Σελεμίδου και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ – ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ – ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ – ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΕΛΕΜΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΥΚΤΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝΦορώντας χρώματα ανοιχτά

Μελοποιημένη ποίηση του

Γιώργου Σεφέρη

Συναυλία με αφορμή

τα πενήντα χρόνια από την αποδημία του ποιητή

 

Ερμηνεύουν:
Γιάννης Κότσιρας
Γιώτα Νέγκα
Δήμητρα Σελεμίδου

Παυλίνα Βουλγαράκη

Παντελής  Καραμαργιός

Αφηγητής:
Γιάννης Στάνκογλου

 

Συμπράττουν:
Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων
«Θανάσης Τσιπινάκης»

Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πατρών

 

 

Με το αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, το οποίο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατό του, συνεχίζονται στις 9.30 το βράδυ της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου, στο Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος» οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

 

Ο τίτλος της συναυλίας « Φορώντας χρώματα ανοιχτά» είναι εμπνευσμένος από το ποίημα «Άνοιξη μ.Χ.» και καλεί το κοινό να σιγοτραγουδίσει «ανάμεσα στην ισημερία της άνοιξης και την ισημερία του φθινοπώρου» ποιήματα του πρώτου νομπελίστα ποιητή μας, προτρέποντας το να συντονιστεί με το πνεύμα αισιοδοξίας, υπομονής και παρότρυνσης που διατρέχει το σεφερικό έργο. 

Οι θεατές θα ανταμώσουν και θα «συντονιστούν» με το «λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα», κρατώντας κι εμείς τη ζωή μας όπως κράτησε ο ποιητής τη δική του: «ψιθυριστά μέσα στην απέραντη σιωπή».

 

Ερμηνευτές πρώτης γραμμής, όπως ο Γιάννης Κότσιρας, , η Γιώτα Νέγκα και η Δήμητρα Σελεμίδου, η Παυλίνα Βουλγαράκη και ο Παντελής Κυραμαργιός
θα τραγουδήσουν ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία έχουν απευθυνθεί στο συναίσθημα του κόσμου και ως τραγούδια, με μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Ηλία Ανδριόπουλου, Δήμου Μούτση, Μίλτου Πασχαλίδη, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα καθώς και νεότερων συνθετών. 

 

Της πρώτης γραμμής κι ο Γιάννης Στάνκογλου που έχει αναλάβει τον ρόλο του αφηγητή και θα αποδώσει αποσπάσματα από το έργο του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία θα συνδέουν τα τραγούδια μεταξύ τους και θα σκιαγραφούν για το κοινό την προσωπικότητα του ποιητή. Τη συναυλία θα διευθύνει ο σπουδαίος μαέστρος (πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ) Αναστάσιος Συμεωνίδης.

 

Το μουσικό μέρος θα αναλάβει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» με τη μεσογειακή χροιά των μαντολίνων της.

 

Διεύθυνση Ορχήστρας: Βάγια Ζεππάτου.

Μουσική Διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί:
Αλέξανδρος Λιβιτσάνος: πιάνο

Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι, μαντολίνο

Κώστας Μιχαλός: κιθάρες

Hρακλής Παχίδης: τύμπανα

Γιάννης Πλαγιανάκος: κοντραμπάσο

 

Συμπράττει η Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Διδασκαλία Χορωδίας, Εναρμονίσεις: Νίκος Χιώτογλου.

Συμπράττει η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.

Διδασκαλία Χορωδίας: Λίνα Γερονίκου. 

 

Ενορχηστρώσεις: Νίκος Χιώτογλου, Κωνσταντίνος Γκιβίσης.

Επιμέλεια προγράμματος: Αγαθή Δημητρούκα

 

Η προμήθεια των εισιτηρίων για την συναυλία γίνεται  ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα ticketservises.gr στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού patrasculture.gr και το βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος».

 

Οι τιμές των εισιτηρίων για την συναυλία διαμορφώνονται ως εξής: Γενική είσοδος 10.00 €. Άνεργοι, Φοιτητές, πολύτεκνοι, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών,  7.00€. Για συλλόγους – σωματεία και για προμήθεια από 10 εισιτήρια και πάνω, ισχύει η ειδική προσφορά των 5.00€ κατ’ άτομο. Για τα άτομα με αναπηρία και τον συνοδό τους η είσοδος είναι δωρεάν.

 

Για την είσοδο του κοινού στις συναυλίες και στις Θεατρικές παραστάσεις που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους δεν απαιτείται rapid test ή self test ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.