Πόλος έλξης το Παμπελοποννησιακό – Στην Πάτρα θα φιλοξενηθούν αγώνες ποδοσφαίρου για το Πανευρωπαϊκό Κωφών και Βαρηκόων και για τα προκριματικά Champions League – Αρθρο στη εφ. Γνώμη

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Π.ΚΟΓΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΓΝΩΜΗ”

Ένα από τα πιο σύγχρονα στάδια της Ελλάδας είναι το Παμπελοποννησιακό στάδιο το οποίο, χωρίς υπερβολή, αποτελεί πόλο έλξης για να έρθουν στην Πάτρα διεθνείς διοργανώσεις που θα φέρουν αίγλη αλλά και έσοδα στην περιοχή, τα οποία ειδικά αυτή την εποχή είναι πολύ σημαντικά.

Οι πληροφορίες της «Γ» λένε πως “κλείδωσε” πρόσφατα η διεξαγωγή αγώνων ποδόσφαιρου για το Τσάμπιονς Λιγκ Κωφών και Βαρηκόων (Deaf Champions League), που θα γίνει τον Ιούνιο (20-27) του 2022 στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Αρμόδιο κλιμάκιο (μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου) βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Πάτρα, έκανε έλεγχο και έμεινε απόλυτα ικανοποιημένο με όσα είδε στην πόλη, με αποτέλεσμα πλέον να προχωρούν οι διαδικασίες ώστε η διοργάνωση να επισημοποιηθεί.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΕΙΝΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

Να σημειωθεί πως τα μέλη της Επιτροπής που βρέθηκαν στην Πάτρα έκαναν επίσκεψη σε τοπικούς φορείς (Περιφέρεια Δ. Ελλάδας, Δήμος Πατρέων, ΕΠΣΑ κ.α.), σε γηπεδικές εγκαταστάσεις, αλλά και ξενοδοχεία για να δουν από κοντά τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Τα μέλη της Επιτροπής έμειναν ενθουσιασμένα με τις εγκαταστάσεις του Παμπελοποννησιακού Σταδίου και αμέσως υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με τη δημοτική αρχή με αποτέλεσμα να απομένουν πλέον τα τυπικά, προκειμένου η διοργάνωση να έρθει στην Πάτρα.

Μιλάμε για μια διοργάνωση που θα φέρει αρκετό κόσμο εκείνο το διάστημα στην πόλη και θα τονώσει για τα καλά την τοπική οικονομία.

Συνολικά αναμένεται να συμμετάσχουν στο τουρνουά 16 ομάδες ανδρών από 14 διαφορετικές χώρες, που θα χρησιμοποιήσουν το κεντρικό στάδιο του Παμπελοποννησιακού, και 8 ομάδες γυναικών που θα αγωνιστούν σε γήπεδα 7×7.

Όλοι αυτοί μαζί με προπονητές, συνοδούς αλλά και τους υπόλοιπους αξιωματούχους των αγώνων, που θα μείνουν για 8-9 μέρες στην Πάτρα, θα “τζιράρουν” αρκετές χιλιάδες ευρώ, κάτι που η περιοχή μας έχει πολύ μεγάλη ανάγκη.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόσφατα υπήρξε πρόταση από την UEFA στη δημοτική αρχή για να διεξαχθούν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο προκριματικοί αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών τον Αύγουστο του ’21 και η δημοτική αρχή είναι θετική.

Η πρόταση έγινε μέσω της ΕΠΣ Αχαΐας στον Δήμο Πατρέων, ο οποίος κινήθηκε άμεσα για όλα τα γραφειοκρατικά θέματα, πρόσφατα έκλεισε το ντιλ και απομένουν μόνο λεπτομέρειες για τις ανακοινώσεις.

Να τονίσουμε πως το Παμπελοποννησιακό Στάδιο μετά από πρωτοβουλία της ΕΠΣΑ και της ΕΠΟ συμπεριλαμβάνεται από την UEFA στα Ευρωπαϊκά Στάδια που έχουν τις προδιαγραφές να φιλοξενήσουν ως ουδέτερες έδρες λόγω κορωνοϊού αγώνες Champions και Europa League Ανδρών και Γυναικών.

Μάλιστα, πρόσφατα είχε οριστεί αγώνας Ανδρών για το Εuropa League, αλλά ματαιώθηκε λόγω απόστασης από το αεροδρόμιο.

ΜΙΛΑΝ, ΧΟΦΕΝΧΑΪΜ ΚΑΙ ΖΥΡΙΧΗ!

Οι ομάδες που θα λάβουν μέρος -εφόσον κλείσει θετικά το θέμα και οι αγώνες γίνουν στην Πάτρα- έχουν βαρύ όνομα, καθώς μιλάμε για την διάσημη ιταλική Μίλαν, τη γερμανική Χοφενχάιμ, την ισλανδική Βαλούρ και τν Ζυρίχη από την Ελβετία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο πρώτος προκριματικός γύρος (2 αγώνες) θα διεξαχθεί στις 18 Αυγούστου και ο τελικός ή ο μικρός τελικός στις 21 Αυγούστου.

Η ουσία είναι πως η φήμη του Παμπελοποννησιακού Σταδίου δείχνει σιγά σιγά να ξεπερνά το όριο της Ελλάδας και να ανοίγει τα «φτερά» της στο εξωτερικό.

Θυμίζουμε πως το Παμπελοποννησιακό έχει φιλοξενήσει ήδη μεγάλες εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις με μεγάλη επιτυχία (ρεκόρ συνεχόμενων πρωταθλημάτων Στίβου – Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Τοξοβολίας – Legend Ελλάδα-Ισπανία – Όμιλοι Παγκόσμιων τουρνουά ποδοσφαίρου Νέων Ανδρών και Γυναικών κ.ά.).

ΓΗΠΕΔΟ-ΣΤΟΛΙΔΙ ΜΕ ΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Φυσικά αυτές οι διοργανώσεις δεν έρχονται από μόνες του στην Πάτρα και στην δημοτική αρχή, η οποία έχει ρίξει μεγάλο βάρος στη συντήρηση αλλά και στον εκσυγχρονισμό του Σταδίου, το οποίο στην κυριολεξία αποτελεί στολίδι για όλη την Ελλάδα.

Ο αντιδήμαρχος αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος είναι άνθρωπος του αθλητισμού (έχει παίξει πολλά χρόνια μπάσκετ ως αθλητής με επιτυχία και έχει υπάρξει προπονητής σε πολλές ομάδες της Πάτρας) και γνωρίζει καλά όλα τα θέματα με αποτέλεσμα να είναι αρωγός ώστε να έρθουν διοργανώσεις στην πόλη.

Γι’ αυτό τον λόγο η δημοτική αρχή έχει βοηθήσει ώστε στο Παμπελοποννησιακό να έχουν αποκατασταθεί όλες οι μεγάλες κτιριακές, ηλεκτρονικές και ηλεκτρομηχανολογικές ζημιές, αλλά και οι βλάβες που είχε υποστεί από την χρόνια εγκατάλειψη. Παράλληλα, το εκσυγχρονίζει διαρκώς (υπάρχει εγκεκριμένο έργο ενεργειακής αναβάθμισης και υπό έγκριση έργο ηλεκτρονικής αναβάθμισης).

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

Πάμε να δούμε όμως μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που έχει το Παμπελοποννησιακό Στάδιο για την φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων.

-Έχει δυνατότητα επέκτασης των κερκίδων του από 24.000 θέσεις σε 36.000 περίπου.

-Εξυπηρετείται κυκλοφοριακά από τρεις μεγάλες οδικές αρτηρίες (Βενιζέλου, Πατρών-Κλάους και Παραγλαύκεια).

-Η πόλη έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη τεχνογνωσία (οι κριτές στίβου της Πάτρας θεωρούνται κορυφαίοι και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ έχει μεγάλη οργανωτική οντότητα).

-Η δημοτική αρχή, ο δήμαρχος προσωπικά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ευνοούν την προσέλκυση μεγάλων διοργανώσεων κυρίως και πρωτογενώς, γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη.

-Ο νέος εθνικός δρόμος Πατρών-Αθηνών είναι μεγάλο πλεονέκτημα.

———–

Β. Ζώτος : “Προσπαθούμε να το αξιοποιήσουμε για το καλό της πόλης”

Η “Γ” μίλησε με τον πρόεδρο του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, Β. Ζώτο ο οποίος είπε:  Είναι γεγονός οτι τα τελευταία χρόνια το Παμπελοποννησιακό Στάδιο έχει αποκτήσει πολύ καλή διεθνή φήμη, την οποία προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο για το καλό της πόλης και του αθλητισμού. Δυστυχώς σε αυτή την προσπάθεια δεν έχουμε καμία βοήθεια απο τις κυβερνήσεις. Αρνούνται όχι μονο να συμβάλουν στην πολυδάπανη συντήρηση και λειτουργία του, όπως οφείλουν, αλλά και να καταβάλουν τα συμφωνημένα στη σύμβαση παραχώρησής του, που ανέρχονται πλέον στα 4,3 εκ και θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζομένους που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να έχουμε αυτό το στάδιο στολίδι

———–

Μ. Παρασκευόπουλος: “Πυλώνας η άριστη συνεργασία”

Γενικός διευθυντής αγώνων του Deaf Champions League θα είναι ο Μάκης Παρασκευόπουλος, ο οποίος συνόδεψε τα μέλη της επιτροπής στην αυτοψία που έκαναν προ ημερών, τόσο στις γηπεδικές εγκαταστάσεις όσο και σε φορείς.

“Βασικό πυλώνα στον σχεδιασμό διεκδίκησης και μετέπειτα διοργάνωσης του Champions League Κωφών και Βαρηκόων αποτελεί η άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης μας” είπε στην “Γ” ο Μ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε: “Ξεχωριστό κομμάτι σε αυτό τον σχεδιασμό αποτελεί όμως το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, το οποίο σχεδιάζουμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς των αγώνων. Ήδη οι των υπευθύνων της διοργάνωσης είναι άριστες μετά την επίσκεψη σε αυτό και πιστεύουμε οτι θα μείνουν σε όλες τις αποστολές των ομάδων και στους επισκέπτες που θα τις ακολουθήσουν.

———–

Η άποψη της “Γ” : Να στηρίξει η πολιτεία

Με αφορμή τις διοργανώσεις που έρχονται ή πρόκειται να διεκδικήσει η δημοτική αρχή για το Παμπελοποννησιακό, καταθέτουμε ένα σχόλιο που αφορά στην αθλητική ηγεσία και έχει να κάνει με την οικονομική στήριξη για την συντήρηση των σταδίων, όπως είναι το συγκεκριμένο.

Αρκετές φορές η δημοτική αρχή με ανακοινώσεις της έχει ζητήσει από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να συνδράμει οικονομικά το Κράτος (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) στον Δήμο για το Παμπελοποννησιακό Στάδιο με βάση την προγραμματική σύμβαση και τη σύμβαση παραχώρησης.

Μάλιστα έγινε ντόρος πρόσφατα, επειδή επιχορηγήθηκε έκτακτα το ομότιμο Παγκρήτιο και όχι το Παμπελοποννησιακό, παρότι πρόκειται περί του ίδιου μεγέθους εγκαταστάσεις.

Να σημειωθεί εδώ πως η ετήσια κρατική χρηματοδότηση της λειτουργίας του ξεπερνά τα 500.000 ευρώ και επιβαρύνει τον Δημοτικό προϋπολογισμό.