Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος – Άρθρο της Αντιδημάρχου Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

 

Της Αντιδημάρχου Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη

 

Η 31η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Ο φετινός εορτασμός της, εν μέσω της πανδημίας της covid – 19, μας βρίσκει απολύτως συνειδητοποιημένους ως προς τη σημασία της διαφύλαξης της υγείας των πολιτών.

Μια συνειδητοποίηση, εν είδει αφύπνισης, που επήλθε με δραματικό τρόπο, καθώς γίναμε «μάρτυρες» του θανάτου από κορωνοϊό περισσοτέρων από 12.000 ατόμων στη χώρα, από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα. Και δεν πρόκειται για έναν απλό αριθμό, για έναν δείκτη στατιστικής, αλλά για τους δικούς μας ανθρώπους, τους συγγενείς, τους φίλους, τους συναδέλφους, τους γείτονες. 

Η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, λοιπόν, διατίθεται για να κατανοήσουμε σε βάθος, πως η ζωή μας δεν κινδυνεύει μόνον από τους θανατηφόρους ιούς και τις ποικίλες νόσους, αλλά και από κάποιες κακές συνήθειες ή, σαφέστερα, εξαρτήσεις, που διασυνδέονται άρρηκτα με τους πρόωρους θανάτους.

Μια εξ αυτών, με διαφορά δε η πιο σημαντική, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η κατανάλωση καπνού, διότι ευθύνεται για το 1/5 του συνόλου των θανάτων -που αποδίδονται σε νοσήματα τα οποία σχετίζονται με το κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος).

Συγκεκριμένα, πάνω από 20.000 καπνιστές στη χώρα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, ενώ το θλιβερό αυτό νούμερο εκτοξεύεται σε εκατομμύρια ζωές σε ολόκληρο τον Kόσμο.

Σύμφωνα δε με διαθέσιμα στοιχεία των επιστημόνων, σχεδόν το 40% των θανάτων εξαιτίας όλων των μορφών καρκίνου και σχεδόν το 90% θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μπορούν ν’ αποδοθούν στο κάπνισμα.

Επίσης, το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία για την εμφάνιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, ενώ υπολογίζεται ότι το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στο κάπνισμα.

Ως εκ τούτου, το κάπνισμα φαίνεται να συσχετίζεται με την αρνητική εξέλιξη και τις δυσμενείς επιπτώσεις από covid-19. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι καπνιστές είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα από τον covid-19, να εισαχθούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας και να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη ή και να χάσουν τη ζωή τους.

Δεδομένων τούτων, είναι επιτακτική ανάγκη να θωρακιστεί ουσιαστικά η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος, ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω, να αναπτυχθούν δράσεις ενεργούς υποστήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος και να υπάρξει έλεγχος και σωστή ενημέρωση για τα νέα προϊόντα καπνού.

Η τελευταία, δε, προτροπή, έχει αυξημένη σημασία, καθώς όλως ιδιαιτέρως οι νέοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν ατμοποιητές και διάφορα άλλα σύγχρονα προϊόντα, όπως είναι οι συσκευές θέρμανσης καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία διατίθενται ολοένα και περισσότερο στην αγορά με παραπλανητικούς ισχυρισμούς, για να επικαλύψουν το γεγονός πως και τα εν λόγω καπνικά προϊόντα βλάπτουν τους πνεύμονες και όχι μόνον.

 

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη και συνεπάγεται περισσότερα και υγιέστερα χρόνια ζωής. 

Ήδη μέσα σε 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται και τα επίπεδα οξυγόνου επανέρχονται στο φυσιολογικό.

Ένα χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται κατά 50%.

Δέκα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50%.

 

Ο Δήμος μας σχεδιάζει και θα υλοποιήσει, το επόμενο διάστημα, πολύμορφες δράσεις κατά του καπνίσματος. 

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν λόγω covid, θα υλοποιήσει καμπάνια ενημέρωσης των μαθητών. 

Σε συνεργασία με τους φορείς υγείας θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης των δημοτών μας, όλων των ηλικιών γιατί η διακοπή του καπνίσματος προστατεύει την υγεία όλων μας.