Παρουσίαση προγράμματος εκδηλώσες για τα 200 χρόνια απο την Επανάσταση του 1821

Το πλήρες πρόγραμμα και τη φιλοσοφία των εκδηλώσεων που έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν ο Δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, παρουσίασαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη  και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρος Βάης.

Ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης αναφερόμενος στις εκδηλώσεις επεσήμανε, ότι «Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μία χρονιά η οποία μεταξύ άλλων πρέπει να αποδοθεί τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για να δημιουργηθεί το ελληνικό κράτος που συγκροτήθηκε μετά την επανάσταση και σηματοδοτεί πάρα πολλά πράγματα.

Αυτή η επέτειος δυστυχώς συνέπεσε  με την πανδημία, η οποία μας δυσκόλεψε να κάνουμε όσα θέλαμε και όλα όσα πρέπει. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα συμβάλουμε ώστε ο λαός μας να εμπνευστεί από την ιστορία της επανάστασης, να αξιοποιήσει τα διδάγματά της για το παρόν και το μέλλον για τον δικό του αγώνα, για μια καλύτερη ζωή, γιατί αυτός ήταν και τότε ο στόχος. Και για την Αχαΐα – συμπλήρωσε ο κ. Πελετίδης, η επανάσταση του ’21 ήταν αποφασιστικής σημασίας γεγονός…».  «Ο Δήμος μας τιμά τις θυσίες των αγωνιστών του ’21 επώνυμων και ανώνυμων, που μας δίδαξαν να είμαστε όρθιοι και να μην δεχόμαστε τη ζωή του δούλου. Αυτή είναι η παρακαταθήκη της επανάστασης του ’21 αλλά και όλων των αγώνων που δόθηκαν από το λαό στα 200 χρόνια που διανύσαμε από τότε μέχρι σήμερα. Κάθε φορά προέβαλαν το ζήτημα των συσχετισμών. Και τότε και τώρα. Αρκετοί και τότε και τώρα, προβάλλοντας τους συσχετισμούς, έλεγαν και λένε να μην αγωνιστούμε. Προτάσσοντας  την ηττοπάθεια, δημιουργώντας αναχώματα και δυσκολίες στο να επαναστατήσει ο λαός. 

Η ζωή όμως – κατέληξε ο Δήμαρχος της Πάτρας – είναι πεισματάρα και αποδεικνύει, ότι όσο αρνητικοί και αν είναι οι συσχετισμοί, όσο ισχυροί και να είναι οι αντίπαλοι, πιο ισχυροί βγαίνουν πάντα οι λαοί. Αυτό αποδεικνύεται και στις πιο κρίσιμες στιγμές, τόσο στην επανάσταση του ’21, όσο και στην κατοχή και σε άλλες κρίσιμες περιόδους με τον λαό να είναι μπροστάρης. 

Ήδη έχουμε ξεκινήσει ορισμένες εκδηλώσεις από τον Μάρτιο Θα προσπαθήσουμε μέσα από τις εκδηλώσεις να τιμήσουμε και να βγει στην επιφάνεια όλος ο πλούτος αυτής της χρονικής περιόδου και να γίνουμε πιο δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ζωής του σήμερα…»

 

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού εισαγωγικά αναφέρθηκε στην χρονική συγκυρία κατά την οποία ο φορέας κλήθηκε να καταρτίσει το πρόγραμμα εκδηλώσεων τονίζοντας ότι « Έχουν προηγηθεί μήνες lockdown, που μεταφράζονται και με μήνες διακοπής κάθε δια ζώσης καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας που αντικειμενικά δυσκόλευε τις καλλιτεχνικές παραγωγές. Όλο το διάστημα των περιοριστικών μέτρων και παρόλο που το προσωπικό είναι ακόμα πιο μειωμένο, oι υπηρεσίες μας εργάζονται συστηματικά, και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε με ασφάλεια και ποιότητα τις εκδηλώσεις μας. Ημέρα έναρξης των εκδηλώσεών μας είναι η  Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου, με τρία μουσικά σχήματα του Οργανισμού, που θα γεμίσουν με ήχους και μουσική την πόλη μας».

Πρόσθεσε δε, πως «Ο Δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός δεν έχουν λάβει καμία χρηματοδότηση για το πλήθος των εκδηλώσεων που διοργανώνουν, ούτε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η Περιφέρεια, με βάση τα στοιχεία που η ίδια δημοσίευσε, από το ποσό των 1.967.880 € που διαθέτει για τις επετειακές εκδηλώσεις, θα δώσει 10.000 € στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και 10.000 € στον Πολιτιστικό Οργανισμό. Φαίνεται ότι όπως η κυβέρνηση, έτσι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Αντί να ενισχύσουν κατά προτεραιότητα τις δημόσιες δομές πολιτισμού, επιλέγουν να κάνουν τη δική τους πολιτική μέσω των χρηματοδοτήσεων, για τις επετειακές εκδηλώσεις. 

Ήδη έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος από τις υπηρεσίες μας με δύο αιτήματα για χρηματοδότηση  που το ένα αφορά στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας και το άλλο αφορά στη Δημοτική Πινακοθήκη για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών. Στο πλαίσιο του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης έχει κατατεθεί από αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και υπάρχει ήδη η πρώτη έγκριση για την ψηφιοποίηση αρχείων της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης και της μετατροπής των Λουτρών σε μουσείο αφιερωμένο στο 1821».

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη  εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, τόνισε, ότι «το Διεθνές Φεστιβάλ ξεκινάει τις εκδηλώσεις του την Πέμπτη 24 και συνεχίζει την Παρασκευή 25 Ιουνίου με τη θεατρική παράσταση «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων» από το Άρμα Θέσπισος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στο Ρωμαϊκό Ωδείο

Στις 5 Ιουλίου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζει την Οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο Βαφτιστικός» και τις «Επτά Ωδές» από τον Ύμνο εις την Ελευθερία  του Νικολάου Μάντζαρου, στο Κάστρο του Ρίου.  

Η Πάτρα θα είναι επίσης μία από τις 51 πόλεις – πρωτεύουσες νομών, που έχει ενταχθεί στη «Γιορτή Πόλεων» και σε συνεργασία με την επιτροπή «Ελλάδα 2021», οργανώνει μια πολυδιάστατη και ανοιχτή γιορτή σε όλους τους πολίτες με τη συμμετοχή χορωδιών, μουσικών και θεατρικών σχημάτων. «Αντάμωμα Χορευτικών Συγκροτημάτων» από τις 22 έως 24 Ιουλίου στο Νότιο Πάρκο και «Αντάμωμα Φωνητικών Μουσικών Σχημάτων» στα Υψηλά Αλώνια στις 24 και 25 Ιουλίου. Σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη».

 

Εκτός από τις εκδηλώσεις που είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, αναφέρθηκε και στις:

Υπαίθριες Εικαστικές Εκθέσεις σε πλατείες και άλλους ελεύθερους χώρους. Ο σχεδιασμός είναι, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να οργανωθούν Ιστορικοί – Εικαστικοί Περίπατοι, οι οποίοι ήδη έχουν διαμορφωθεί. 

Την προετοιμασία Έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη με θέμα: «Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821»«Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών», από τις 6 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021, καθώς επίσης και Ημερίδες, που αφορούν πτυχές της ζωής κατά την περίοδο της επανάστασης.  Την ξεχωριστή Ημερίδα για το δημοτικό τραγούδι και τα Κλέφτικα, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο, που έχει εκδώσει ο Πολιτιστικός Οργανισμός, του Παναγιώτη Σαλαμαλίκη «Το Δημοτικό Τραγούδι στην Αχαΐα». Κλείνουν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του 2021 με την όπερα «Μάρκος Μπόταρης» του Παύλου Καρρέρ, στις 15 και 17 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό κέντρου του Πανεπιστημίου. Το έργο στην ολοκληρωμένη μορφή του έκανε πρεμιέρα στην Πάτρα το 1861 στο θέατρο Απόλλων. 

Με τις πολιτιστικές δραστηριότητες – είπε η κ. Γεροπαναγιώτη – επιδιώκουμε να φέρουμε σε επαφή το λαό της Πάτρας με την ιστορία του, ευελπιστώντας τα συμπεράσματα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 να συμβάλουν στην ενίσχυση της μαχητικότητάς του. Η Ελληνική Επανάσταση μας διδάσκει πως τίποτα δεν αλλάζει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Επιβεβαιώνεται ο αναντικατάστατος ρόλος του αγώνα, στο να προχωρήσει μπροστά η κοινωνία. 

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, Πέτρος Βάης αρχικά αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλήρες πρόγραμμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21. 

«Από πλευράς ΔΗΠΕΘΕ – σημείωσε ο κ. Βάης – εκτός ότι τιμούμε τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές του ’21, θέλαμε και προσανατολιστήκαμε στην ενίσχυση της ιστορικής γνώσης, για την οποία θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμα , ιδιαίτερα στη νεολαία. Ο στόχος είναι επιτευχθεί αυτό μέσα από παραστάσεις υψηλής αισθητικής. Ήδη παρουσιάζονται από το ΔΗΠΕΘΕ τα «Αναλόγια» και το επόμενο δεκαήμερο θα παρουσιαστούν τα τρία τελευταία. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην παράστασή μας από το «Άρμα Θέσπιδος», «Ελευθερία – ο ύμνος των Ελλήνων», εστιάζει κυρίως στην έξοδο του Μεσολογγίου και την πολιορκία. Η παράσταση θα περιοδεύσει για δύο μήνες το καλοκαίρι σε όλη την περιφέρεια. Για το φθινόπωρο ζητούμενο είναι το τι θα ισχύσει καθώς έχουν προγραμματιστεί μουσικοχορευτικές παραστάσεις αλλά είναι άγνωστο κατά πόσο θα επιτραπεί η χρήση κλειστών αιθουσών…»