Θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε – Εισήγηση Αντιδημάρχου Διοίκησης και  Οικονομικών Διονύση Πλέσσα για τον ταμειακό απολογισμό του 2020

Στην ειδική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής  του Δήμου Πατρέων, που συνεδριάζει αυτή την ώρα μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητείται  η υποβολή ταμειακού απολογιστικού πίνακα 2020. 

Εισηγητής ήταν ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και  Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:  

«Συζητάμε σήμερα τον απολογισμό του  2020, με οικονομικά στοιχεία εσόδων – εξόδων.

Με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά του Δήμου, καλύπτοντας υποχρεώσεις μας πάσης μορφής σε τωρινό χρόνο σε υπηρεσίες, προμήθειες και έργα, αλλά και παρελθόντων ετών, όπως δάνεια και άλλες υποχρεώσεις.

Επιβεβαιώνεται και στα απολογιστικά στοιχεία αυτά, ότι τα χρήματα που έρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ελάχιστα.

Πάρα ταύτα, με το συνολικό ποσό που συγκεντρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από ίδια έσοδα, από προγράμματα ΕΣΠΑ, προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, διακρατικά κ.λπ., εκτελούνται πρωτοφανή έργα στον Δήμο μας που όπως παρουσιάστηκαν και στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το τεχνικό πρόγραμμα του 2021, ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ .

Είναι γνωστός ο κατάλογος των έργων που έχουμε περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, που άλλα εκτελούνται και άλλα δημοπρατούνται και μάλιστα το 2020 όχι μόνο δεν υπήρξε στασιμότητα αλλά σημειώθηκαν εξαιρετικές επιτυχίες στη χρηματοδότηση πολύ σημαντικών έργων, πέραν του ότι κατασκευάζονται ήδη πολλές δεκάδες μεγάλα και μικρά έργα.

Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, χρειαζόμαστε  περισσότερους εργαζόμενους, τόσο για μελέτες, όσο και για να μπορέσουμε να επιβλέψουμε τα έργα που θα είναι σε εξέλιξη.

Αίτημα βέβαια που δεν γίνεται δεκτό, αφού συνεχίζονται κάθε έτος οι απαγορεύσεις των προσλήψεων.

Παρ’  όλα αυτά οι λαϊκές ανάγκες είναι τεράστιες.

Απαιτείται να τριπλασιαστούν τα έσοδα του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι όπως και για τη συζήτηση του προϋπολογισμού έχουμε αναφέρει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι Δήμοι για το 2020 έπρεπε να είχαν λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό 6 δισ. 62 εκατ. ευρώ και όχι 1 δισ. 857 εκατ. ευρώ, που πήραν. 

Έλαβαν δηλαδή 4 δισ. 205 εκατ. ευρώ λιγότερα, ενώ οι κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι ( ΚΑΠ) που έρχονται από το κράτος προς το Δήμο δεν φτάνουν ούτε για την μισθοδοσία του Προσωπικού.    

Αν είχαμε τη χρηματοδότηση που υπήρχε μέχρι το 2009, καθώς και το αντίστοιχο προσωπικό που χρειαζόμαστε, θα ικανοποιούσαμε περισσότερες ανάγκες π.χ. σε οδοποιία, διανοίξεις οδών, αναπλάσεις, περισσότερα ακόμα σχολικά συγκροτήματα, δημοτικά γήπεδα, περιβάλλον, πράσινο, εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.

Δυστυχώς, όχι μόνο δεν έχουμε τη χρηματοδότηση που πρέπει, αλλά συνεχίζεται η πολιτική να μας φορτώνουν αρμοδιότητες χωρίς πόρους και προσωπικό.

Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους μας και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους τόσο συνδικαλιστικά όσο και μη ασκώντας εφέσεις που δικαιώνονται δικαστικά σε οικονομικά δικαιώματα που οι μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων είχαν κόψει, τα οποία δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από το ταμείο του Δήμου και που ως ποσόν ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ από το 2014.

Πήραμε την απόφαση επίσης και  μετατρέψαμε τις σχολικές καθαρίστριες από μερικής απασχόλησης σε πλήρους από ίδιους πόρους για την καθαριότητα των σχολείων μας.

Το είχαμε κάνει και στο παρελθόν για την καθαριότητα των κτιρίων.  Επίσης, έχουμε κάθε χρόνο  και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις όπως τη ναυαγοσωστική κάλυψη,  τις δαπάνες για τα αδέσποτα, ενώ «δεκάρα τσακιστή»  δε δίνουν για τη λειτουργία των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και για τους οργανισμούς του Δήμου όπως τον Κοινωνικό Οργανισμό, τον Πολιτιστικό Οργανισμό, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., το Καρναβάλι κ.λπ., τους οποίους χρηματοδοτεί ο Δήμος για το έργο που προσφέρουν στην Πατραϊκή Κοινωνία.

Αυτά τα χρήματα, που λείπουν από τον Πατραϊκό λαό, πηγαίνουν στα χέρια αυτών που κάνουν κουμάντο στην οικονομία, για να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους.

Χρειάζεται ενότητα και διεκδίκηση από τον Πατραϊκό λαό και από το σύνολο του ελληνικού λαού, για να έχουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να επανέρχονται στον Πατραϊκό λαό μέρος από αυτά πού εισπράχτηκαν από την άμεση και έμμεση φορολόγησή του.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη δουλειά και για δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα.

Θα συνεχίσει η Δημοτική Αρχή να στέκεται δίπλα στον Πατραϊκό λαό και στους επαγγελματίες που έχουν «τσακιστεί» από την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Η πανδημία τους έχει δώσει αν όχι τη «χαριστική  βολή», τους φέρνει σίγουρα μπροστά σε τεράστια οικονομικά αδιέξοδα.

Γνωρίζεται και τις μειώσεις των ανταποδοτικών τελών που έχουμε κάνει και φτάνουν στο 45% από τους συντελεστές που παραλάβαμε το 2014, αλλά και τα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης που έχουμε κάνει για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες του Δήμου μας και για το έτος 2021. 

Θα συνεχίσουμε  να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε έργα υποδομής για το λαό μας, καθώς και την απαιτούμενη χρηματοδότηση προς τον Δήμο και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει να υπάρχει στοιχειωδώς ο δημόσιος χαρακτήρας της Τοπικής Διοίκησης. Να μην περάσουν οι κυρίαρχες πολιτικές επιλογές της Ε.Ε. και διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων, που τη θέλουν βορά των επιχειρηματικών ομίλων, που αντί να προσφέρουν δωρεάν Υπηρεσίες, θα τις πουλάνε ως ακριβό εμπόρευμα  στους πολίτες για την κερδοφορία των κεφαλαίων τους».