Η δημοτική Αρχή συμμετείχε στην κινητοποίηση των εικαστικών στην πλατεία Γεωργίου

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό, παραβρέθηκαν στη διαμαρτυρία – δρώμενο που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης (χθες)   στην πλατεία Γεωργίου,  το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και η Ένωση Εικαστικών Πάτρας, ενάντια στην κατάργηση των εικαστικών μαθημάτων στο Λύκειο και την στήριξη της αισθητικής αγωγής και της Καλλιτεχνικής Παιδείας.

Η πρόεδρος των Εικαστικών της Πάτρας κ. Χρυσάνθη Βανταράκη σε δηλώσεις της σημείωσε, ότι «τον τελευταίο χρόνο οι εικαστικοί βιώνουν μεγάλες δυσκολίες καθώς με τις αποφάσεις της κυβέρνησης καταργήθηκαν τα μαθήματα της καλλιτεχνικής παιδείας από το λύκειο. Δηλαδή μαθήματα τα οποία πέραν όλων των άλλων, μέσα από την διδασκαλία τους, διαμορφώνουν τις προσωπικότητες των παιδιών. Δηλαδή κόβουν πλέον την δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν από νωρίς σε επαφή με την τέχνη πέρα από τα στενά μαθήματα γνώσης. Δεν είναι τυχαίο, πως κατάργησαν – είπε η κ. Βανταράκη – ακόμα και το γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο τα οποία δίνονται πανελλαδικά».

Ο Δήμαρχος, απευθυνόμενος στους εικαστικούς ανέφερε, πως  «Η τέχνη, η μουσική, τα εικαστικά, είναι η δύναμη των ανθρώπων. Για να γεμίζεις το σώμα πρέπει να είναι η ψυχή και το μυαλό γεμάτο και αυτό κάνετε εσείς. Όλα τα προβλήματα και τα εμπόδια που βάζουνε για την ανάπτυξη της τέχνης, των εικαστικών, δεν είναι τυχαίο. Το πράττουν γιατί ξέρουν πως μέσα από αυτά τα εμπόδια βάζουν στην πραγματικότητα εμπόδια στην πρόοδο της κοινωνίας μας. Είμαστε μαζί σας. Όλα σας τα αιτήματα είναι δίκαια και τα στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις…».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι «Η κατάργηση των εικαστικών μαθημάτων από την εκπαίδευση δεν είναι αποδεκτή, καθώς έχει να κάνει με την καλλιτεχνική παιδεία και την διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών μας…».