Δήλωση Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη,  για την Εργατική Πρωτομαγιά

Δήλωση Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, 

για την Εργατική Πρωτομαγιά

 

Η Πρωτομαγιά του 1886 ήταν η μέρα της μεγάλης απεργίας στο Σικάγο των ΗΠΑ, με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε.

Είναι ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η κυβέρνηση να νομοθετεί το 10ωρο, να βάζει τα συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου. Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους!

Σήμερα, με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι σύγχρονο και ρεαλιστικό να δουλεύουμε λιγότερο, εξασφαλίζοντας περισσότερο και πιο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο.

Να έχουμε υψηλό βιοτικό επίπεδο, δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία και Παιδεία, σύγχρονες κατοικίες, δωρεάν πρόσβαση στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στις διακοπές, στην αναψυχή, να εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος.

Η πραγματικότητα που ζούμε, όμως, δεν συμβαδίζει με την κοινωνική εξέλιξη, με τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να καλυφθούν οι πολύπλευρες ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς. Αυτές οι δυνατότητες, αντί να απελευθερωθούν, αξιοποιούνται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες ως πεδία κερδοφορίας και εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα οι νέοι που ζουν χειρότερα από τους γονείς τους και τους παππούδες τους! Μόνο αν φύγει από τη μέση το κυνήγι του κέρδους των λίγων θα μπουν στο επίκεντρο ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, θα μπει φραγμός στην εκμετάλλευση και θα γίνει πράξη η ζωή που μας αξίζει!

Στη φετινή απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, που πραγματοποιείται στις 6 Μάη στο Εργατικό Κέντρο, και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζομένων και όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών, τιμάμε την ημέρα σύμβολο του αγώνα και της προοπτικής της εργατικής τάξης όλου του Κόσμου, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.