Δημοτικό Συμβούλιο – Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για το νέο εκλογικό νόμο

Η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων προς έγκριση, ψήφισμα για τον νέο εκλογικό νόμο.

Το ψήφισμα που εισηγήθηκε στο Σώμα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, είναι το εξής:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνεί με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, που επαναφέρει ένα προκλητικό, αντιδραστικό εκλογικό σύστημα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την «κυβερνησιμότητα».

Στην ουσία θέλουν, μέσω και του εκλογικού νόμου, να γίνεται διαχείριση των Δήμων από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Κυβερνήσεις, που διαμόρφωσαν ένα ασφυκτικό, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που έχει μετατρέψει τους Δήμους σε κρατική υπηρεσία, σε Τοπική Διοίκηση, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός μετατροπής τους σε ελεγκτικό μηχανισμό των επιχειρηματικών ομίλων, που θα αναλάβουν κρίσιμους και επικερδείς τομείς της λειτουργίας τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η απαγόρευση των προσλήψεων, η μείωση του αριθμού των Δήμων -όπως προβλέφθηκε από τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη»-, που είχε ως στόχο την αύξηση του οικονομικού αντικειμένου των έργων. Με το πρόσχημα της συγκέντρωσης σε μεγαλύτερους Δήμους, οδήγησαν στην καταστροφή των μικρών επαγγελματιών και στη μεγιστοποίηση των μεγαλοεργολάβων.

Μέσω του εκλογικού νόμου, επιθυμούν να περιορίσουν τις φωνές που υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα, γι’ αυτό παίρνουν μια σειρά μέτρα, που όλα οδηγούν στον ίδιο στόχο:

  1. Ανάδειξη του Δημάρχου με 43%, ποσοστό με το οποίο θα παίρνει και τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων.
  2. Τίθεται ως προϋπόθεση για να μπει ένας συνδυασμός στην κατανομή, το όριο του 3%.
  3. Μειώνεται ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων.
  4. Αποκλείονται δυνάμεις από τη δυνατότητα ακόμα και να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο, καθώς τίθεται ως προϋπόθεση έγκυρου ψηφοδελτίου, να κατατίθεται ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων στο σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων (άνω των 500 κατοίκων).
  5. Αυξάνεται το παράβολο για τους υποψηφίους Δημάρχους κατά 100% και για τους δημοτικούς, κοινοτικούς κατά 60%.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι διατηρείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων και ενσωματώνονται υποχρεωτικά σε όλα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι υπέρ της απλής, ανόθευτης αναλογικής, της ισοτιμίας της ψήφου, του να μην υπάρχει 2ος γύρος, να μην μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων σε όλα τα επίπεδα. 

Ως Δήμαρχος / Περιφερειάρχης, που θεσμικά είναι εκτελεστικό όργανο του Δημοτικού / Περιφερειακού Συμβουλίου, πρέπει να αναδεικνύεται ο επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού. Να υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής λειτουργίας των κοινοτικών συμβουλίων και να μην είναι μόνο γνωμοδοτικές και κανονιστικές οι αρμοδιότητές τους, αλλά να διαμορφώνονται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να επιλύουν μια σειρά τοπικών προβλημάτων.

Θεωρούμε ότι είναι βαθιά υποκριτικό να μην υποδεικνύουν τα κόμματα τους υποψήφιους που υποστηρίζουν και να στήνεται ένα σκηνικό που τροφοδοτεί την ψευδεπίγραφη εικόνα των δήθεν «αυτοδιοικητικών» και των «υπερκομματικών» υποψηφιοτήτων και ένα περιβάλλον που παραπλανά και εντέλει εκμηδενίζει την ευθύνη και την λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων ως προς τις υποψηφιότητες και τα πεπραγμένα των αιρετών που έτσι και αλλιώς υποστηρίζουν. Ένα ζήτημα που όλες οι αστικές δυνάμεις αποφεύγουν ακριβώς γιατί αξιοποιούν την Τοπική Διοίκηση και ως πεδίο της λαϊκής ενσωμάτωσης».