Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας

Η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων προς έγκριση, ψήφισμα που αφορά τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας.

 

Το ψήφισμα που εισηγήθηκε στο Σώμα η Αντιδήμαρχος Αναστασία Τογιοπούλου, είναι το εξής:

«Η καταδίκη της σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου, όπως και όλων εκείνων ανδρών και γυναικών όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού και του θεάτρου, αλλά σε κάθε χώρο που εμφανίζονται φαινόμενα κακοποίησης, βίας και τρομοκρατίας, είναι πράξη αυτονόητη και αναγκαία.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλες και όλους, γυναίκες και άνδρες που έχουν υποστεί τους εκβιασμούς, την σεξουαλική παρενόχληση, βία και κακοποίηση στους χώρους δουλειάς, στους χώρους όπου ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν, αθλούνται.  Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, προκάλεσε ένα ντόμινο καταγγελιών και στο χώρο του θεάτρου, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για ένα υποκριτικό κρεσέντο από την πλευρά της κυβέρνησης και των κομμάτων που βαδίζουν στα χνάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δήθεν «στήριξη των γυναικών» προκειμένου «να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν».

Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά τους κρύβεται η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι νέες άνθρωποι. Κρύβονται οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που τους υποχρεώνουν να μη μιλήσουν και να ανέχονται. Γιατί βιώνουν είτε την εργοδοτική τρομοκρατία και την απειλή της ανεργίας, είτε τους εκβιασμούς των μεγαλοπαραγόντων του αθλητισμού ή του θεάτρου, είτε τις πιέσεις του πανεπιστημιακού κατεστημένου. Κρύβεται η πραγματικότητα της εμπορευματοποίησης, του ανταγωνισμού που αποθεώνει την ατομικότητα έναντι της συλλογικότητας. Πρόκειται για την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων που αντιμετωπίζει τις ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου ως «κόστος» για το κράτος και ως «όφελος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και δεν εξασφαλίζει δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που θα στηρίζουν ολόπλευρα τα θύματα βίας.

Χρειάζεται τώρα συλλογική συνείδηση, αλληλεγγύη και ολόπλευρη στήριξη κάθε ανθρώπου, γυναίκας και άνδρα, για να μπορεί να αντισταθεί, να αποκρούσει, να καταγγείλει τη βία κάθε μορφής, τις οικονομικές πιέσεις και τους εκβιασμούς. Τέτοια κοινωνικά φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται ριζικά με ατομικό τρόπο. Η καταγγελία όλων εκείνων που υφίστανται βία μπορεί να βρει διέξοδο στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης.

Διεκδικούμε:

  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά όλων γυναικών και ανδρών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Μέτρα στήριξης όλων των άνεργων γυναικών και ανδρών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν όλοι και όλες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές, σε αθλητικά σωματεία και χώρους αθλητισμού, Πολιτισμού κ.λπ. από επιστημονικούς κρατικούς φορείς ώστε να γίνει κτήμα των νέων ανθρώπων ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι ανεκτίμητη και αδιαπραγμάτευτη».