Η Δημοτική Αρχή μέσα στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα – Εισήγηση για τον προϋπολογισμό 2021

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2021

Η ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ 

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

 

Στην σημερινή (Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου Πατρέων για το οικονομικό έτος 2021, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας στην εισήγησή του αναφέρει:

 

Γνωρίζουμε ότι οι Δήμοι είναι Τοπική Διοίκηση μιας κρατικής Υπηρεσίας με περιορισμένες δυνατότητες επίλυσης λαϊκών προβλημάτων.

Ουσιαστικά πρόκειται για κρίκο του αστικού κράτους με αντιλαϊκό ρόλο. Η αποκέντρωση και μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους και τις Περιφέρειες συνοδεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια των αναδιαρθρώσεων με το ιδεολόγημα ότι θα βοηθήσει να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα μιας και είναι πιο ‘’κοντά’’ στον πολίτη.

             Στην πράξη αποδείχθηκε ότι είναι δρόμος για την εμπορευματοποίηση Υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, προκειμένου τις υπηρεσίες αυτές να τις πληρώνει ο λαός αδρά.

             Κεντρικές υποχρεώσεις  του κράτους μεταφέρονται στην Τοπική Διοίκηση, δημιουργώντας Δήμους  δύο και τριών ταχυτήτων ανάλογα με τον “όβολόν” τους για υπηρεσίες που πρέπει να δίνονται σε όλους, με το ίδιο κριτήριο και δωρεάν.

             Γνωρίζουμε ότι ασκούμε Διοίκηση στον θεσμό αυτόν που το κράτος τον θέλει μοχλό και μηχανισμό ενός συστήματος συσσώρευσης  πλούτου σε λίγα χέρια .

             Δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα που στις κεντρικές τους πολιτικές  κατευθύνσεις έχουν αυτές τις πολιτικές.

             Είναι επίσης η πλειοψηφία της  Κεντρικής  Ένωσης  Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που έχει χάσει κάθε ουσιαστική  διεκδίκηση απέναντι στη κυβέρνηση και στηρίζει το ρόλο αυτής της Τοπικής Διοίκησης.

             Φαίνεται ακόμα και από τους θεσμοθετημένους πόρους που κάνει να λαμβάνουν οι Δήμοι τους οποίους δεν διεκδικεί ουσιαστικά έχοντας γίνει όργανο της κυβερνητικής πολιτικής .

   Όπως γνωρίζετε οι Δήμοι έλαβαν για το 2020,  4 δις 205 εκατ. €  λιγότερα. Ποσά που προβλέπεται να παίρνουν από την κείμενη νομοθεσία.

Ίδια εικόνα και για το 2021.

Για τους Δήμους προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, 1 δις  914 εκατ. € και για τις περιφέρειες 646 εκατ. €.

Σύνολο δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Τοπική Διοίκηση για το 2021 ,  2 δις 560 εκατ. €.

Το έλλειμμα από τους θεσμοθετημένους πόρους ανέρχεται πάνω από 4 δις € και για το 2021. 

Αυτό είναι ουδέτερο ως θέμα; Δεν έχει επιπτώσεις; 

Έχει και φυσικά είναι αρνητικές για το λαό γιατί του στερεί υπηρεσίες ,έργα, αναπλάσεις, ελεύθερους χώρους, υποδομές κ.α. 

Ο προϋπολογισμός των Δήμων είναι αντανάκλαση του κρατικού προϋπολογισμού .

Είναι προϋπολογισμός που στερεί τους Δήμους από έσοδα και τους κατευθύνει να ξαναφορολογήσουν τους δημότες. 

Γι’ αυτό και ο προϋπολογισμός μιας Δημοτικής Αρχής της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν μπορεί να αποτυπώσει το όραμά της αφού αυτός εδράζεται σε μια ασφυκτική κρατική αντιλαϊκή νομοθεσία . 

Χαραμάδες ψάχνουμε και ανοίγουμε για να προσφέρουμε στον Πατραϊκό λαό.

Για να έχουμε μια αναφορά σύγκρισης μεγεθών και τι πραγματικά καλύπτει η παρά πάνω κρατική χρηματοδότηση θα πρέπει να πούμε ότι το σύνολο των ΚΑΠ που δίνει το κράτος δε φτάνει ούτε για τις αμοιβές του προσωπικού της Τοπικής Διοίκησης, αφού οι αμοιβές αυτές προϋπολογίζονται σε 2 δις 609 εκατ. €.

Θα πρέπει να υπολογίσουμε επίσης και το κρίσιμο ζήτημα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων. Η κυβέρνηση μετέφερε εν μέσω πανδημίας στους Δήμους το βάρος της μισθοδοσίας των 9.500 καθαριστριών, όπως και την ανάγκη αύξησης του ωραρίου τους στην οποία ως Δήμος προχωρήσαμε με δική μας χρηματοδότηση για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και υγιεινής στα σχολεία μας, μέσα στο κρίσιμο ζήτημα της πανδημίας που βρισκόμαστε.

Σε αυτό το τοπίο βαδίζουμε και για το 2021 ως συνέχεια των προηγούμενων ετών που σε σύγκριση με το 2009 χρονιά έναρξης της κρίσης η χρηματοδότηση προς τους Δήμους ήταν στο 70% των εξόδων τους και 30% εισπράξεις από δημοτικά τέλη και τώρα είναι αντίστροφα.

Ως αντιστάθμισμα των μειώσεων αυτών οι κυβερνήσεις διαχρονικά από τότε βάζουν το θέμα της αύξησης των εσόδων από δημοτική φορολόγηση και τέλη που επιβαρύνουν τους δημότες και που επιτάσσει η πολιτική φιλοσοφία των κυβερνόντων εναρμονισμένη με την Ε.Ε.

Γι αυτό και στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται, ότι σαν σύνολο οι φόροι και τα τέλη για το 2021 στους Δήμους, θα ξεπεράσουν τους ΚΑΠ κατά 500 εκατ. €.

Τα χρήματα όμως που έπρεπε να αποδίδονται στους Δήμους για τη λειτουργία τους και τα παρακρατά η κάθε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ φωτογραφίζουν θαυμάσια την ταξική πολιτική του κρατικού προϋπολογισμού, που για άλλη μια φορά είναι μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος του λαού και πηγαίνουν προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου με γνωστά ιδεολογήματα περί ΄΄ανάπτυξης΄΄.

Εκ του αποτελέσματος έχει αποδειχτεί πλέον ότι ουσιαστικά πρόκειται για την κερδοφορία και την ευτυχία των λίγων με στρατιές ανέργων με φτηνή εργατική δύναμη και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Γνωρίζοντας δε τις επιπτώσεις στην κοινωνία αυτών των πολιτικών και τους αγώνες των εργαζομένων ενάντιά τους, η κυβέρνηση μετέτρεψε με νόμο, σε κάθε λογής ποινικό αδίκημα τον αγώνα και τις διεκδικήσεις του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος.

Στην εφαρμοσμένη πολιτική των αστικών κομμάτων που σαν κυβερνήσεις έχουν υλοποιήσει, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες παίζουν σημαντικό ρόλο ως Τοπικοί και Περιφερειακοί Θεσμοί του κράτους για την ΄΄απελευθέρωση΄΄ κεφαλαίων στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Γι’ αυτόν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης δεν χρηματοδοτούνται οι Δήμοι και δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού για να πέσουν οι Υπηρεσίες ως βορά σε μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους. 

Γι’ αυτόν τον δρόμο τα «αναπτυξιακά»  εργαλεία μέσω προγραμμάτων προωθούνται από Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ενώ άλλα προγράμματα όπως Φιλόδημος Ι και ΙΙ και τώρα Α. Τρίτσης αλλά και η ΣΑΤΑ  έργων είναι σταγόνα στον ωκεανό των χρόνιων ελλείψεων σε δομές και υποδομές Δήμων και περιοχών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών είναι ότι για τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων της χώρας που παραμένει μόνιμα ζητούμενο, διατίθεται μόλις το ποσό των 40 εκατομμυρίων € για τον πρώτο οπτικό τους έλεγχο…. και μετά τι;;;  

Τα δε προγράμματα ΕΣΠΑ/ΣΕΣ προωθούνται ως επένδυση ομίλων της Ε.Ε. προς τις χώρες της, εκεί όμως που κερδοφορεί το κεφάλαιο όπως π.χ. οι ιδιωτικοποιημένες πλέον εθνικές οδοί στη χώρα μας και σε πολλούς άλλους τομείς, γι αυτό και έργα υποδομής για το λαό όπως είναι αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση είναι ζητούμενα, παρά του ότι μετράμε σταθερά αυξανόμενες τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται και διευρυμένες καταστροφές, αλλά και στην αντιπυρική προστασία.

Στη λογική της διαρκώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης προς την ΤΔ εδράζεται το ζητούμενο για κάθε κυβέρνηση που “αναπνέει” στο όνομα της ανταγωνιστικότητας – επιχειρηματικότητας, που δεν είναι άλλο από την ιδιωτικοποίηση τομέων και λειτουργιών των Δήμων, που θα δώσει ώθηση σε κεφάλαια που μένουν “άπραγα” ειδικά σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης σαν αυτή που βιώνουμε. 

Ο εκβιασμός που ασκείται προς τη Δημοτική Αρχή του τόπου μας – μιας και είναι η μόνη που αντιστέκεται στους παραπάνω σχεδιασμούς – για οικονομική ασφυξία προκειμένου να υιοθετήσει τις ευρωενωσιακές και λοιπές ντιρεκτίβες σε βάρος του λαού της πόλης μας, δεν θα περάσει! Η αποφασιστικότητα που δείξαμε όλο αυτό το διάστημα για υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο μας ψήφισε ο λαός της Πάτρας, μαζί με τη δράση του ίδιου του λαϊκού κινήματος που αιμορραγεί καθημερινά από την αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, θα βάλουν εμπόδια στην προσπάθεια για μεγαλύτερο τσάκισμα των δικαιωμάτων  του λαού μας.  

Γι αυτό και στεκόμαστε αγωνιστική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις της κάθε κυβέρνησης. 

Η εισήγηση μας για τον προϋπολογισμό του 2021 διαμορφώθηκε μετά από συζήτηση με επαγγελματικούς φορείς της πόλης μας και τα Διαμερίσματα τηρουμένων φυσικά των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε συζητήσει και ψηφίσει τις δύο βασικές συνιστώσες του προϋπολογισμού που είναι τα δημοτικά τέλη/ δημοτικοί φόροι και το τεχνικό πρόγραμμα.

Αναφέραμε την πολιτική που ακολουθούμε σε επίπεδο μέτρων οικονομικής στήριξης του Πατραϊκού λαού και των επαγγελματιών του Δήμου μας μέσα από μειώσεις και απαλλαγές τελών με έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων ιδιαίτερα μέσα στις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και με έργα και δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων για το λαό χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω του τεχνικού προγράμματος, προγραμματίζοντας και υλοποιώντας έργα που ανακουφίζουν την καθημερινότητα στις γειτονιές και όχι έργα για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Δίνουμε μάχες για να κρατάμε τις Υπηρεσίες και τις δομές μας όρθιες προκειμένου να προσφέρουμε στον πατραϊκό λαό.

Πολιτικές οικονομικής ελάφρυνσης δημοτών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών με τα μέτρα που πήραμε τον Απρίλη του 2020 και πρόσφατα για τα τέλη 2021 με συνολική μείωση δημοτικών τελών κατά 45% με απαλλαγές 100% και μειώσεις 50% σε ομάδες οικονομικά αδύναμων πολιτών, με νέα μείωση 10% στους επαγγελματικούς συντελεστές και απαλλαγές από δημοτικά τέλη λόγω Lockdown των επαγγελματιών.

Υπηρεσίες κοινωνικής επίσης πολιτικής μέσου του Κοινωνικού Οργανισμού, προσφέροντας τις δωρεάν στον πατραϊκό λαό από την προσχολική αγωγή, τις παιδικές κατασκηνώσεις, τα κοινωνικά φροντιστήρια αλληλεγγύης, τη στήριξη ομάδων συνδημοτών μας που έχουν ανάγκη ακόμα και την τροφή, όπως επίσης στον αθλητισμό χωρίς ούτε 1 ευρώ από το κράτος. 

Δράσεις ακόμα πολιτισμού και φέτος, όπως δωρεάν εκδηλώσεις του καλοκαιρινού Φεστιβάλ από τον Πολιτιστικό Οργανισμό όσο επέτρεπαν οι συνθήκες λόγω πανδημίας με 110 εκδηλώσεις και χωρίς να ανασταλούν ή μειωθούν οι αποδοχές των διδασκόντων σε  Δημοτικό Ωδείο, Εικαστικό Εργαστήρι, ΔΗΠΕΘΕ/Δραματικής Σχολής που λόγω Covid έκλειναν οι δομές.

Με έργα  και υλοποίηση αυτών από δικές μας δυνάμεις, εργαζομένους και ίδια έσοδα αλλά και προτεραιότητες για αναπλάσεις περιοχών με απόδοσή τους στον πατραϊκό λαό, παιδικές χαρές, πλατείες και πράσινο, αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις 200 σχολικών συγκροτημάτων, μέχρι συνεχιζόμενα αλλά και νέα έργα μέσω προγραμμάτων  που περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για 2021 το οποίο  ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι έργα που τα έχει ανάγκη ο λαός μας και τα διεκδικήσαμε. Η Πάτρα όμως έχει πολλαπλές ελλείψεις σε σημαντικά έργα υποδομών και πολιτικής προστασίας.

Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στο λαό που ζει σε να περιβάλλον νέας βαθιάς οικονομικής ύφεσης και κρίσης, φόβου και ανασφάλειας με πρωτοφανείς υγειονομικές συνθήκες και με νέα κατακόρυφη πτώση των λαϊκών εισοδημάτων.

Πέραν αυτών, το έργο που επιτελείται από τους Οργανισμούς του Δήμου επ’ ωφελεία των δημοτών μας δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Δήμος Χρηματοδοτεί τους Οργανισμούς του για τη λειτουργία  και το έργο πού προσφέρουν στον Πατραϊκό λαό. 

Έτσι όπως  και το  2020  προϋπολογίζουμε για το 2021 να τους χρηματοδοτήσουμε με           8 εκατ. 340 χιλ. € .

             Έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατ. ευρώ που πληρώνουμε από ίδια έσοδα του Δήμου σε σειρά δικαστικών αποφάσεων υπέρ των εργαζομένων μας για τις οποίες δεν έχουμε ασκήσει εφέσεις, αφού αφορούσαν εργατικά δικαιώματα τους που έκοψαν οι “μνημονιακές” κυβερνήσεις.  

           Επιπλέον πληρώθηκαν από δικούς μας πόρους 4 εκατ. για την μισθοδοσία εργαζομένων της κοινωφελούς εργασία (ΟΑΕΔ) των 8 μηνών μέσω δικαστικών αποφάσεων, αφού η δαπάνη για τη συνέχιση της εργασίας στον Δήμο πέραν των 8 μηνών δεν καλύπτεται από ΟΑΕΔ και Υπουργείο Εργασίας. 

Όλα αυτά δε μέσα σε αποπληρωμές δανείων που κάνουμε διότι ως γνωστόν παραλάβαμε δάνεια την 1η/9/2014 21εκατ. 123 χιλ. 265 €  έχουμε αποπληρώσει 12 εκατ.  135χιλ. 233€ και απομένουν μόνο 8 εκατ. 988 χιλ. 032€  που και αυτά θα εξοφλήσουμε ξεχρεώνοντας τον Δήμο. 

Επιπλέον οι Δήμοι αντιμετωπίζονται από το κράτος ως επιχειρήσεις αφού υπόκεινται για την ακίνητη  περιουσία τους σε φορολογία εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ από το 2013, ζήτημα που έχει αφαιρέσει από το Δήμο μας περίπου 5 εκατ. €, μέχρι σήμερα. 

           Φορολογούνται επίσης και πληρώνουμε ακόμα και για τα ακίνητα που παραχωρούμε δωρεάν (χρησιδάνεια) για τις ανάγκες των Νομικών Προσώπων – Οργανισμών του Δήμου μας. 

Παρά δε τις επανειλημμένες διεκδικήσεις μας για το θέμα των χρησιδανείων προς την κάθε κυβέρνηση, δεν έχει επιλυθεί.

Τα παρά πάνω περιληπτικά δίνουν μια γενική εικόνα του έργου που επιτελεί η Δημοτική Αρχή μέσα σε εχθρικό περιβάλλον όπως αναφέρουμε, σε περίοδο που οι διεκδικήσεις μας είναι στραμμένες στα θέματα της πανδημίας έχοντας προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ένα έργο στο οποίο η συμβολή των εργαζομένων του Δήμου είναι ιδιαίτερα σημαντική παρά τις  ελλείψεις προσωπικού, ενώ εργάζονται με σημαντικές μειώσεις των αποδοχών τους από το 2009 και μετά.

Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους όπως και τις διεκδικήσεις συνολικά του εργατικού κινήματος. 

Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε όλες μας οι ενέργειες έχουν αυτόν τον προσανατολισμό της οικονομίας, μειώνοντας τα έξοδα του Δήμου, κάνοντας το 1€  10€ χωρίς άσκοπες δαπάνες . 

Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. 

Ως Δ.Α. θα προχωρήσουμε και στο 2021 διαφυλάσσοντας όσα έχουμε καταφέρει, αλλά και διευρύνοντας τα με τους στόχους όπως αναλύθηκαν στην περασμένη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου για τα  τέλη και το τεχνικό πρόγραμμα.

Ο λαός μας φυσικά έχει μεγαλύτερες και μάλιστα βασικές ανάγκες στη ζωή του όπως Υγεία, Παιδεία, Εργασία, όλα με πλήρη δικαιώματα, αλλά και έργα υποδομής για τη ζωή  και προστασία του.

 Η περιγραφή βέβαια των προβλημάτων και των ανικανοποίητων για τη ζωή αυτού και της νέας γενιάς αναγκών, όσο πλήρης και να είναι, αν  δεν συνοδεύεται από την ανάλυση των αιτιών αλλά και των λύσεων που συμφέρουν το λαό, στην καλύτερη περίπτωση συγκαλύπτει το πολιτικό σύστημα που τα προκαλεί  και τα διογκώνει . 

Για την Δημοτική Αρχή οι λαϊκές ανάγκες και ο αγώνας για την ικανοποίηση τους αποτελούν προτεραιότητα. 

Γνωρίζουμε ότι το οικονομικό πρόβλημα των Δήμων και οι απαγορεύεις των προσλήψεων είναι πολιτικό θέμα, είναι θέμα στρατηγικών επιλογών , επιλογή δρόμου ανάπτυξης και των συμφερόντων που εξυπηρετεί . 

Είναι γνωστό ότι αγωνιζόμαστε για την ανατροπή αυτού του εκμεταλλευτικού πολιτικού συστήματος, αλλά παράλληλα αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

 • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου .
 • Κατάργηση κάθε είδους ανταποδοτικής φορολογίας διότι είναι πολλαπλή φορολόγηση του λαού. 
 • Επιστροφή στου Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών .
 • Να αποδίδονται κατ’ έτος το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
 • Έργα υποδομής αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης για τον λαό μας και αντισεισμικός έλεγχος στα κτίρια των σχολικών συγκροτημάτων. 
 • Απαιτούμενη χρηματοδότηση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγεία και άμεσες προσλήψεις Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού .
 • Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας από την πανδημία και επαναλειτουργία στην πόλη μας με στελέχωση προσωπικού του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος ως Νοσοκομείο αναφοράς COVID .
 • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας , Πρόνοιας , Παιδείας. 
 • Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού . 
 • Κατάργηση της πράξης Υπουργικού Σύμβουλου της 31ης /12/2020 περί αναστολής προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα και για το 2021 και 
 • Προσλήψεις στου Δήμους , στις Περιφέρειες και Δημόσιες Υπηρεσίες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα . 

 

Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση ο δημοτικός φωτισμός να μην περιλαμβάνει Φ.Π.Α. να εντάσσεται στο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών και όχι στο οικιακό τιμολόγιο όπως είναι σήμερα. 

 

Η οργάνωση του λαϊκού κινήματος με τη δυναμική του αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα προκειμένου και αυτή την κρίση να μην την πληρώσει ο λαός.  Ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια και αυτόν τον αγωνιστικό δρόμο.