Καρναβάλι 2021 σε μια ιδιαίτερη χρονιά αντιθέσεων & ευθύνης – Άρθρο – Παρέμβαση του Κώστα Δραγώτη

Άρθρο – Παρέμβαση του ΚΩΣΤΑ ΔΡΑΓΩΤΗ  

Διευθυντή ΜΕΘ

Μέλους Δ.Σ. Καρναβαλικού  Οργανισμού  

 

 

Το Καρναβάλι  στην  πόλης μας ήταν και θα συνεχίσει να είναι μια περίοδος λαϊκής γιορτής, πολιτισμού, δημιουργίας, αυτοσαρκασμού και  σάτιρας χωρίς να ξεχνά την κριτική, τον πόνο και τις δυσάρεστες στιγμές της ζωής. Γιατί το καρναβάλι είναι ζωή, που αν απαλείψουμε  κάθε στοιχείο που  μας στεναχωρεί, μας θυμώνει και μας  μικραίνει,  η χαρά θα είχε άλλη διάσταση.

Την καρναβαλική  περίοδο βγάζει ο άνθρωπος συναισθήματα, απωθημένα, απόκρυφα όνειρα, λέει αλήθειες κάτω από την μάσκα που αλλιώς δεν θα ξεστόμιζε, αλλάζει ρόλους, γίνεται εφευρετικός με σκοπό την διασκέδαση, την προβολή, την κριτική των απόψεων και των πρακτικών.  Η δημιουργικότητα, η καλλιτεχνική έκφραση, η φαντασία, ο αυτοσχεδιασμός, η ομαδικότητα  και το κέφι βρίσκουν αυτό που  λείπει όλο τον χρόνο  και μαγικά ξεδιπλώνονται μέχρι το κάψιμο του βασιλιά  καρνάβαλου. Μετά καταλαγιάζουν περιμένοντας να ξανάρθει ο Αγ. Αντώνης. Αυτός είναι ένας κύκλος της ζωής μας και έτσι τον χαιρόμαστε.

Καταφέραμε στην πόλη μας να έχουμε, με το διάβα των δεκαετιών, ένα μοναδικό Καρναβάλι με επιρροές Βενετσιάνικες, Λατινοαμερικάνικες,  της Ελληνικής μυθολογίας και παράδοσης φτιάχνοντας  ένα εκρηκτικό μείγμα που με την Πατρινή  «τρέλα» απογείωσε το έως τότε δεδομένο, καθιερώνοντάς το ως το μαζικότερο και  παρατεταμένο λαϊκό γεγονός χαράς και δημιουργίας στην Ευρώπη.

Και έρχεται ένας περίεργος χρόνος το 2020 που  μας κουβαλά  κάτι  αόρατο  το οποίο οι επαΐοντες ονόμασαν  covid-19 και αναστατώνει όλο τον κόσμο. Τα συστήματα υγείας απροετοίμαστα. Μοναδικός τρόπος αντίδρασης ο κατ’ οίκον περιορισμός. Περνά το πρώτο κύμα, έρχεται δεύτερο και τρίτο αλλά πάλι απροετοίμαστοι (βλέπεις στοιχίζει η υγεία του κόσμου). Ίδια αντανακλαστικά, ίδια αντιμετώπιση, οι υγειονομικοί χορτάτοι από χειροκρότημα και τα νοσοκομεία να στενάζουν από  τα θύματα της πανδημίας. Ελπίδα τα εμβόλια που και αυτά σκοντάφτουν στους σκληρούς κανόνες της αγοράς.

Και να ‘σου το Καρναβάλι του 2021. Φορτωμένοι με ελπίδες από πέρυσι ότι κάτι θα γινόταν να χορέψουμε, να δημιουργήσουμε, να πειράξουμε, να παρελάσουμε  να βρεθούμε ανέμελα σε παρέες με τραγούδια και ξεφάντωμα με τις αποκριάτικες μουτσούνες μας.

Όλα αυτά παίρνουν αναβολή για το 2022. Κάποιοι συμπολίτες, ευτυχώς λίγοι, αναγάγουν την απουσία εκδηλώσεων ως το μείζον πρόβλημα της Αχαϊκής Γης. Κριτικάρουν τον Δήμο για έλλειψη καρναβαλικού κλίματος στην πόλη. Σχολιάζουν το τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε, με δακρύβρεχτες αναρτήσεις  μοιρολογούν για την απώλεια του καρναβαλικού  ξεφαντώματος.

Βέβαια η πόλη δε θα διαγράψει την αποκριάτικη διάθεση της.  Στολίστηκε φωταγωγήθηκε, οι μπάστακες στις θέση τους, στους δρόμους καρναβαλική μουσική, δράσεις με όλα τα  μέτρα ασφαλείας και εκμεταλλευόμενη τα μέσα τεχνολογίας κρατάμε σε ανάταση την καρναβαλική ψυχή.

Αυτές οι σκέψεις γράφονται την ώρα που συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να κλείσουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με ανυπολόγιστο  οικονομικό  κόστος, και αβέβαιο μέλλον. Χιλιάδες φοιτητές εγκατέλειψαν την Πάτρα, σπίτια ξενοίκιαστα και επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την πανεπιστημιακή δραστηριότητα στα τάρταρα.

Η ανεργία καλπάζει και η ψυχολογική επιβάρυνση των νέων  στο κόκκινο.

Ας αναλογιστούμε τις ανάγκες και την κατάσταση στον χώρο της Υγείας: Νοσοκομεία στα όρια τους, πίεση του προσωπικού αφόρητη, συμπολίτες μας νοσηλευόμενοι ή σε καραντίνα και αβεβαιότητα για το αύριο βλέποντας τα νωθρά αντανακλαστικά του κράτους.

Αυτό είναι το μείγμα της σημερινής κατάστασης στον τόπο μας. Μιας και  όλοι ανυπομονούμε να γευτούμε τις χαρές της ζωής  ας ιεραρχήσουμε λογικά τις ανάγκες. Η Υγεία ατομική και συνολική, η ασφάλεια της αυριανής μέρας και η προστασία απ’ αυτούς που βάζουν το επιπόλαιο «εγώ» πάνω από τα κοινωνικά αγαθά είναι υποχρέωση κάθε σκεπτόμενου πολίτη. Η απερίσκεπτη  δραστηριότητα, οι ανέμελες  εκδηλώσεις επίδειξης καρναβαλικής κουλτούρας σήμερα προκαλούν. Δημιουργούν αισθήματα αντιπάθειας, ενώ γίνονται τουλάχιστον γραφικοί οι υποστηρικτές τους.

Ας στενοχωρηθούμε με τους περιορισμούς στο σπίτι μας προσέχοντας, παρά στους προθάλαμους νοσοκομείων και εντατικών .

Εμείς που έμπρακτα αγαπάμε το Καρναβάλι μας, που το ζούμε και συμβάλουμε ο καθένας με τις απόψεις του, που διαφωνούμε ή συμφωνούμε, που περιμένουμε την επόμενη νυκτερινή ποδαράτη με τις στολές και τις ιδέες μας, ας δούμε σοβαρά που πρέπει να στρέψουμε    την κριτική και τις απαιτήσεις μας για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες  καταστάσεις  και απαγορεύσεις