Η Δημοτική Αρχή θα συμμετάσχει σήμερα στις 8μ.μ στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου, ενάντια στο Νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Δημοτική Αρχή, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, θα συμμετάσχουν σήμερα στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου, ενάντια στο Νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης που επιχειρεί να «βάλει στον γύψο» συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο.

 

Θυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, στην συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα:

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ., κατέθεσε στην Βουλή για ψήφιση, Νομοσχέδιο που αφορά τις συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις και γενικότερα τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Πρόκειται για κατάπτυστο Νομοσχέδιο, που βάζει στο στόχαστρο κάθε λαϊκή διαμαρτυρία.

Που προσπαθεί να «βάλει στον γύψο» το δικαίωμα στις εργατικές  – λαϊκές κινητοποιήσεις, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος.

Το Νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των μέτρων της κρατικής τρομοκρατίας, του αυταρχισμού και της καταστολής, που προώθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη γιατί το νομοσχέδιο προβλέπει διατάξεις που περιορίζουν και καταργούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Στο Νομοσχέδιο, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

 • «Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης». (άρθρο 3)
 • Ο οργανωτής της συγκέντρωσης “συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης». (άρθρο 4)
 • Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί «η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυσης της ανωτέρω συνάθροισης…» (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, «επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». (άρθρο 8)

Ανάγεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:

 • «Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη». (άρθρο 14)
 • «Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους…» Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες. (άρθρο 14)
 • Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. (άρθρο 7, παρ. 4)
 • «Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων» κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες. (άρθρο 15).

Απαιτούμε:

 • Να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και τις κινητοποιήσεις των φορέων τους, ενάντια στο νομοσχέδιο και την κατάργηση του στην πράξη .

Θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στις 9 Ιούλη.

 • Η φωνή των εργαζομένων και του λαού, δεν φιμώνεται.
 • Οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο.
 • Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει