Επιστολή Δημάρχου Κ.Πελετίδη στην υπουργό Παιδείας με θέμα την επίλυση του προβλήματος με τα δίδακτρα που έχει προκύψει στο ιδιωτικό ΙΕΚ Δέλτα στην Πάτρα.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως επιστολή, με θέμα την επίλυση του προβλήματος με τα δίδακτρα που έχει προκύψει στο ιδιωτικό ΙΕΚ Δέλτα στην Πάτρα.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Κυρία Υπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες τέθηκε υπόψη μας από τους σπουδαστές του ιδιωτικού ΙΕΚ Δέλτα στην Πάτρα, με αντιπροσωπία των οποίων πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο, το εξής σοβαρό ζήτημα.

Η διοίκηση του ΙΕΚ απαιτεί την καταβολή των διδάκτρων για την περίοδο αναστολής λειτουργίας της σχολής, χωρίς να έχουν αναπληρωθεί τα μαθήματα της περιόδου και χωρίς, σύμφωνα με τους σπουδαστές, να έχουν πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μαθήματα.

Μάλιστα, μας καταγγέλθηκε ότι η Διοίκηση απειλεί τους σπουδαστές πως αν δεν καταβληθούν τα δίδακτρα, δεν θα εκδοθούν πιστοποιητικά σπουδών. Πολλοί από τους σπουδαστές και τους γονείς, φοβούμενοι για τις όποιες συνέπειες, υποκύπτουν στους εκβιασμούς.

Θεωρούμε αφενός ότι η αξίωση αυτή της διοίκησης του ΙΕΚ δεν είναι νόμιμη, αφού στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1217/8-4-2020 και συγκεκριμένα στο Άρθρο 5, αναφέρεται ότι «Στην περίπτωση εφαρμογής της παραγράφου 5 του άρθρου 2 (δηλαδή όταν οι επιχειρήσεις δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας / κατάρτισης), δεν υφίσταται καμία υποχρέωση καταβολής διδάκτρων».

Αφετέρου και πέραν της νομιμότητας, δεν νοείται μέσα στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των παιδιών του, με πολλούς από τους σπουδαστές και τους γονείς τους να έχουν χάσει το εισόδημά τους, να απαιτούνται με εκβιαστικό τρόπο δίδακτρα για περίοδο που δεν παρέχονταν υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος Πατρέων σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές που λειτουργεί, απάλλαξε από τα δίδακτρα όλους τους μαθητές, ενώ προχωρούσε κανονικά στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, προκειμένου να βρεθεί λύση σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, που θα ανακουφίσει δεκάδες σπουδαστές και τις οικογένειές τους.