Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΑΡΘΡΟ Σ. ΠΑΛΑΡΜΑ

Στέλιος Παλαρμάς

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ!!!

Η Δημοτική Αρχή έχει να παρουσιάσει ένα τεράστιο έργο που αφορά την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον λαό της Πόλης, στηρίζοντας όλους όσους δοκιμάζονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.

Πριν κάνουμε αναφορά στις πολιτικές στήριξης και αλληλεγγύης της Δημοτική Αρχή αξίζει να σταθούμε στην κριτική που ασκούν υποψήφιοι Δήμαρχοι στην κοινωνική πολιτική του Δήμου.

Λένε ότι η Δημοτική Αρχή οργανώνει συσσίτια ανακυκλώνοντας τη φτώχεια και τη μιζέρια, ενώ οι ίδιοι έχουν αναπτυξιακά πλάνα κτλ.

Δεν είναι απλά μια προσπάθεια παραποίησης, απαξίωσης και χλευασμού του τεράστιου έργου που γίνεται. Είναι μια απίστευτη ύβρις απέναντι σε όσους στην πόλη μας έχουν ανάγκη αλληλεγγύης.

Έτσι λοιπόν αντιλαμβάνονται αυτούς που έχουν ανάγκη; Ως μια «ουρά συσσιτίων»;

Ας μάθουν λοιπόν ότι όλοι όσοι δοκιμάζονται από τις πολιτικές των κομμάτων τους δεν έχουν ανάγκη την υποκριτική λύπησή τους.

Έχουν ανάγκη από αλληλεγγύη. Και η αλληλεγγύη καμία σχέση δεν έχει με τα ξεροκόμματα που πετάνε στους φτωχούς οι κυβερνήσεις τους και οι διάφοροι φιλάνθρωποι μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικοί φίλοι τους.

Όσοι προσφέρουν την αλληλεγγύη τους δεν προσπαθούν μόνο να εξασφαλίσουν να έχουν τρόφιμα, ρεύμα και νερό όσοι το έχουν ανάγκη, αλλά τους δίνουν το χέρι και παλεύουν μαζί τους για να ανατραπούν οι πολιτικές που τους οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Αυτό κάνει η Δημοτική Αρχή γιατί δεν μένει μόνο στο τεράστιο έργο κοινωνικής πολιτικής, αλλά πρωτοστατεί και συμμετέχει σε όλους τους αγώνες του λαού μας για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών των κομμάτων, των «σωτήρων» υποψήφιων δημάρχων.

Ενδεικτικά λοιπόν αναφέρω:

 • Στην Πάτρα λειτούργησαν συνολικά 17 τμήματα του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης, προσφέροντας διέξοδο σε μαθητές των λαϊκών στρωμάτων. Τη σχολική χρονιά 2018-2019 παρακολουθούν τα Λαϊκά φροντιστήρια 775 μαθητές/τριες. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι 57 από τους 63 μαθητές της Γ’ Λυκείου που παρακολούθησαν τα φροντιστήρια πέρυσι κατάφεραν να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια.
 • Δωρεάν Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών. Το Πρόγραμμα αφορά τις γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά. Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων καλύπτει την αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων για τους μαθητές.
 • Ο Δήμος διανέμει δεκατιανό σε μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Πέρυσι οι μαθητές που εντάχτηκαν στο πρόγραμμα ήταν 1600. Ο τρόπος διανομής γίνεται κατ’ οίκον.
 • Δημιουργήθηκαν και λειτουργούν δωρεάν δύο παιδικές κατασκηνώσεις στην Πλαζ και στα Ροΐτικα όπου απολαμβάνουν τις διακοπές 1300 πατρινόπουλα.
  Στην Πλαζ λειτουργεί όλο το χρόνο Το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων όπου χιλιάδες μαθητές εκπαιδεύονται από επιστήμονες σε διάφορες δραστηριότητες. Η λειτουργεία των κατασκηνώσεων του Δήμου Πατρέων είναι κάτι πρωτόγνωρο σε πανελλαδικό επίπεδο.
 • Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου φροντίζει για τη σίτιση χιλιάδων συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη ακόμη και ένα πιάτο φαγητό και τη διανομή τροφίμων σε δικαιούχους του ΚΕΑ. Έχει οργανώσει δίκτυο διανομής (delivery) σε ασθενείς, ΑμΕΑ, ηλικιωμένους και μοναχικούς.
 • Στον Δήμο Πατρέων δημιουργήθηκαν εκατοντάδες νέες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών απαλλάσσονται από τα τροφεία δίνοντας έτσι μια οικονομική ανάσα στα νέα ζευγάρια.
 • Με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια άποροι, ΑΜΕΑ, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, κάτοικοι γύρω από την Ξερόλακα και τον Βιολογικό απαλλάχθηκαν ή είδαν σημαντικές μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Συνολικά οι οικογένειες που επωφελούνται μέχρι σήμερα είναι 10.027!!!
 • Ο Δήμος Πατρέων άπλωσε ασπίδα προστασίας σε μικρο-οφειλέτες που κινδυνεύουν με κατασχέσεις εξαιτίας οφειλών τους προς τον Δήμο. Η Δ.Α. δεν θα επιτρέψει να βγει στο σφυρί η λαϊκή περιουσία.
 • Στην Πάτρα κανένα σπίτι δεν θα μείνει χωρίς νερό. Η Δ.Α. διευκολύνει με όλα τα μέσα τις λαϊκές οικογένειες να πληρώσουν τις οφειλές τους. Παράλληλα διεύρυνε τη βάση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου με αποτέλεσμα να ελαφρυνθούν ή να απαλλαγούν εντελώς από εισφορές 3.675 οικογένειες.
 • Η Δημοτική Αρχή μαζί με το λαϊκό κίνημα της Πόλης έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε εκατοντάδες οικογένειες που η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα απαιτώντας και καταφέρνοντας την επανασύνδεση, σε πολλές περιπτώσεις πιέζοντας να γίνουν διακανονισμοί αποπληρωμής των οφειλών με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι ενδιαφερόμενοι.
 • Άνεργοι, εθελοντές, άποροι κ.ά. παρακολουθούν δωρεάν παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ και συναυλίες του Διεθνούς Φεστιβάλ.
 • Στην Πάτρα λειτουργεί Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών ενώ το επόμενο διάστημα δημιουργείται Το Λαϊκό Εστιατόριο στα Ζαρουχλέικα και Ξενώνας Αστέγων. Για τον ξενώνα ο Δήμος Πατρέων έχει προχωρήσει σε ενοικίαση κτηρίου στο κέντρο της πόλης μας, όπου θα εγκατασταθούν όλες οι δομές του Κοινωνικού Οργανισμού.

Για την οικονομία του κειμένου θα πρέπει να σταματήσω εδώ.

«Η φιλανθρωπία είναι κατακόρυφη, άρα είναι ντροπιαστική. Πηγαίνει από πάνω προς τα κάτω. Η αλληλεγγύη είναι οριζόντια. Σέβεται τον άλλο και μαθαίνεις από αυτόν. Έχω πολλά να μάθω από άλλους ανθρώπους…» Eduardo Galeano…

Η Δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Κ. Πελετίδης και όλοι όσοι την στήριξαν έμαθαν και μαθαίνουν από τον δοκιμαζόμενο λαό γιατί είναι κομμάτι αυτού του λαού.

Η Δημοτική αρχή ,είναι ο εργάτης, ο νοσηλευτής, ο δάσκαλος, ο γιατρός, ο οικοδόμος, ο επιστήμονας που πριν αναλάβουν τη διοίκηση του Δήμου έδιναν μαζί με τον λαό τη μάχη για να ανατραπούν οι απάνθρωπες πολιτικές τους.

Πολιτικές που εφάρμοσαν και στήριξαν όλοι εκείνοι που τώρα αφ’ υψηλού και χέρι χέρι με αυτούς που θεωρούν την Πόλη τσιφλίκι τους τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» σε όσους φτωχοποίησαν.

Υπόσχονται ότι με τις πολιτικές που θα εφαρμόσουν η Πάτρα θα προοδεύσει, αναφέροντας ως παράδειγμα κάποιους άλλους Δήμους. Όλοι αυτοί θεωρούν πρόοδο ότι π.χ. στον Δήμο Περιστερίου ένα ζευγάρι με εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει στους παιδικούς σταθμούς τροφεία, ενώ στην Πάτρα απαλλάσσεται.

Είναι πρόοδος ότι η «έξυπνη» δημοτική αρχή των Τρικάλων έχει κάνει 5000 κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στον Δήμο από μικροοφειλέτες;

Είναι πρόοδος ότι στις πόλεις που αναφέρουν θερίζει η ανεργία και η φτώχεια;

Ο λαός της πόλης κατάλαβε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει δίπλα του μια Δημοτική Αρχή που νοιάζεται γι’ αυτόν, που αφουγκράζεται τις ανάγκες του και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της η ζωή μας στην πόλη να γίνει καλύτερη.
Η ενότητα του λαού θα ακυρώσει όλους τους σχεδιασμούς των λίγων που βλέπουν την πόλη σαν λάφυρο.

Και μπορεί να θέλουν να «εξαφανίσουν» τα συμφέροντα των λίγων, όμως τα συμφέροντα των πολλών είναι δύσκολο να τα καταφέρουν.

Θα πεισμώσουν οι πολλοί και θα αποδείξουν ότι έχουν και μνήμη και κρίση. Και θα απαντήσουν άμεσα χωρίς δεύτερες σκέψεις και «Β΄ γύρους»!!!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΛΑΡΜΑΣ