Συνέντευξη Κώστα Πελετίδη στο PatrisNews: «Τα συμφέροντα στεναχωριούνται γιατί ο λαός σηκώνει το ανάστημά του»

Έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει την πενταετή σας αυτή θητεία ως Δήμαρχος Πατρέων τι θεωρείτε ότι αλλάξατε στον Δήμο;

Πιστεύουμε ότι στη θητεία μας έγινε από το Δήμο ένα πολύ σημαντικό έργο, αντιληπτό από τον κάθε καλόπιστο δημότη. Όταν αναλάβαμε δεσμευτήκαμε ότι θα είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση. Δεν ήμασταν του χεριού των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου και των εχθρών του λαού. Αμφισβητήσαμε με κάθε ευκαιρία τα πλαίσια και τις αντιδραστικές πολιτικές κράτους – κυβερνήσεων – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αποκαλύψαμε τι και ποιον υπηρετούν. Δεν διστάσαμε να απειθαρχήσουμε, εν γνώσει των συνεπειών. Πήραμε μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών και υλοποιήσαμε έργα απαραίτητα για την καθημερινή ζωή.

 

Ποιες μεγάλες αλλαγές και έργα θα θέλατε να μας αναφέρετε;

Χαράξαμε δρόμους ώστε να επιλυθούν μερικά σοβαρά θέματα υποδομών που αφορούν τον λαό της πόλης μας. Συγκεκριμένα τα ζητήματα των ελεύθερων χώρων, Νότιο Πάρκο, απόδοση παραλιακού μετώπου, Πλατανόδασος, Πλαζ, Κόκκινος Μύλος, των υποδομών που αφορούν τα παιδιά και τη νεολαία, παιδικοί σταθμοί, παιδικές κατασκηνώσεις σε πλαζ και Ροΐτικα, παιδικές χαρές, σχολεία, αθλητικοί χώροι και γήπεδα. Αστικές υποδομές, όπως νέες πλατείες, παιδικοί – βρεφικοί σταθμοί όπως Μανιακίου και στο Κάστρο (παλιά ΔΕΠΑΠ), έχει δρομολογηθεί η ανάπλαση ιστορικού κέντρου Άνω και Κάτω πόλης, σκάλες ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης δρομολογήθηκε ανάπλαση έλους Αγυιάς, ανάπλαση Ζαρουχλεΐκων, Γούβας, Καντριάνικα, Άνω Συχαινά, Αγία Αλεξιώτισσα, συνοικισμός Αγίας Αικατερίνης. Ανακατασκευάζονται και αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως εμβληματικά και άλλα κτίρια, Αρσάκειο, Παλαιό Νοσοκομείο, Παλαιά Σφαγεία, Λαδόπουλου, Εργοστάσιο Τέχνης, ανοιχτό θέατρο Κρήνης, αποθήκες ΑΣΟ στις Ιτιές, αθλητικά κτίρια και χώροι, Παμπελοποννησακό στάδιο, γήπεδο Πετρωτού, Σαραβάλι, Ροΐτικα. Πρόγραμμα συντήρησης δρόμων ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ και νέων δρόμων όπως προς τον Αρχαιολογικό χώρο Βούντενης. Έχουν ενταχθεί έργα ύδρευσης – αποχέτευσης – βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΠ προϋπολογισμού 75 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα παραπάνω και άλλα μικρότερα σαν σύνολο βελτιώνουν ριζικά τη λειτουργία και την όψη της Πάτρας και έγιναν με προγραμματισμό και χάριν της αγωνιστικής διεκδίκησης του πατραϊκού λαού και της ιδιαίτερα μεγάλης προσπάθειας των εργαζομένων του Δήμου.

 

Ποιες θεωρείτε ως δημοτική αρχή αυτοκριτικά ότι είναι οι αδυναμίες σας, σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι ανταποκριθήκατε στο σχεδιασμό της κατά την διάρκεια της πενταετίας;

Όποιος δεν αναγνωρίζει αδυναμίες και λάθη είναι αδιόρθωτος. Όποιες καθυστερήσεις ή ελλείψεις υπάρχουν, έχουν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη προσωπικού, οικονομικών πόρων καθώς και των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια, η πόλη μας έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Είμαστε θετικό παράδειγμα για όλη την Ελλάδα. Σαν Δημοτική Αρχή ξεκαθαρίσαμε εξ αρχής τις προτεραιότητές μας. Διαλέξαμε μετερίζι, είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους που καταστρέφονται, από τους μεγάλους καρχαρίες του κεφαλαίου, τους αγρότες που ξεκληρίζονται. Είμαστε “κερί αναμμένο” για τους εργαζόμενους και τον λαό, αυτό καθορίζει τη στάση μας και τις αποφάσεις μας.

 

Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στην επίτευξη ή μη επίτευξη των στόχων της Δημοτικής Αρχής;

Η Δημοτική Αρχή ήταν λαϊκή αντιπολίτευση, κινητοποίησε τις υπηρεσίες του Δήμου, συνεργάστηκε με όλους τους φορείς και συνομιλεί με τον λαό.

Δεν ήμασταν τα “καλά παιδιά’’ που θα υπηρετούσαν τα συμφέροντα των λίγων. Ήμασταν απέναντι σε κάθε αντιδραστική πολιτική, σε ΕΕ, σε κυβερνήσεις, σε Περιφερειακές Αρχές, ήμασταν σε “άλλο μήκος κύματος’’, στην “άλλη όχθη’’, δεν διστάσαμε να απειθαρχήσουμε εν γνώσει των συνεπειών, όταν μας καλούσαν να συμβιβαστούμε «ως προς τας υποδείξεις». Τους χαλάσαμε την πιάτσα, εδώ και πανελλαδικά.  Αυτή η πορεία δεν ήταν μοναχική, δεν ήταν πορεία μόνο της Δημοτικής Αρχής. Ήταν πορεία του πατραϊκού λαού, των φορέων του, των εργαζομένων του Δήμου. Αυτή η συνάντηση έδωσε εκπληκτικά αποτελέσματα, έκανε περήφανη την πόλη μας, έλυσε ζητήματα, σημείωσε νίκες, υποχρέωσε τους κυβερνώντες, διάφορους τοπικούς υποτακτικούς σε υποχώρηση από αρχικές επιλογές. Χρειάζεται να γίνουν κι άλλα, πράγμα που σημαίνει αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής των κυβερνήσεων, προς φιλολαϊκή κατεύθυνση.

 

Πώς θεωρείτε ότι έχει επηρεαστεί το λαϊκό κίνημα στην Αχαΐα από την εμπειρία σας ως τώρα με τη δημαρχία να αποτελείται από κομμουνιστές και συνεργαζόμενούς σας; Ποια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά; Το κίνημα μετρά περισσότερους συμμετέχοντες από νεολαία;

Κάνουμε ό,τι περνά από το δικό μας χέρι για να ανέβει το επίπεδό κινητοποίησης του λαού, αλλά πρωτίστως είναι ζήτημα του ίδιου του κινήματος. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του λαού της πόλης μας. Μπήκαμε μπροστά για την δουλειά, για το μεροκάματο, για το σύνολο των αναγκών της πόλης μας, του πατραϊκού λαού.

Η πορεία Πάτρα-Αθήνα με σύνθημα “Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα” αφορά κυρίως τους νέους. Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες στον αγώνα ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις, οι νέοι της πόλης μας έχουν διέξοδο σε δομές αθλητισμού και πολιτισμού, αδάπανα. Από το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου και τα Λαϊκά Φροντιστήρια καλλιεργείται στους νέους στάση ζωής με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια.

Τα συμφέροντα στεναχωριούνται γιατί ο λαός σηκώνει το ανάστημά του, ζητάει αυτά που δικαιούται και έχει νίκες και αποτελέσματα. Τον θέλουν βουβό, προσκυνημένο, γιατί καταλαβαίνουν ότι αν ο λαός είναι ενωμένος, αποφασισμένος, πει μέχρι εδώ και μην παρέκει, κατανοήσει ότι για τα βάσανά του υπεύθυνη είναι η οικονομική ολιγαρχία και τα πολιτικά στηρίγματά του, θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς. Φοβούνται ότι θα μείνουν στο περιθώριο, κουνούν το δάχτυλο σε χιλιάδες συμπατριώτες γιατί έκαναν την αμαρτία και δίνουν την μάχη της ζωής, έχοντας δήμαρχο κομμουνιστή μια δημοτική αρχή που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.

 

Βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις – ιδιαίτερα εκεί που οι δυνάμεις του ΚΚΕ είναι αντιπολίτευση μια σχετική «απαξίωση» αναφορικά με χρηματοδοτικά εργαλεία για υλοποίηση συγκεκριμένων έργων όταν αυτά προέρχονται από την Ε.Ε. Εσείς έχοντας μια εμπειρία στη διοίκηση ενός μεγάλου δήμου τι άποψη έχετε; Πρέπει να αξιοποιούνται τα συγκεκριμένα χρήματα και πως;

Αξιοποιούμε την οποιαδήποτε δυνατότητα μας δίνουν χρηματοδοτικά προγράμματα, γιατί αυτά τα λεφτά προέρχονται από τη φοροληστεία και την εκμετάλλευση του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης. Προέρχονται από την περικοπή και εμπορευματοποίηση στοιχειωδών κοινωνικών υπηρεσιών.

Ο Δήμος Πατρέων διεκδίκησε και πέτυχε την ένταξη και την χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» έργα αναγκαία για την πόλη μας. Η πόλη μας έχει μπει ολοταχώς στο δρόμο υλοποίησης έργων 150 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτά τα χρήματα θα γίνουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση ανακούφισης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται, αλλά και βελτιώσεις στις κοινωνικές δομές και τη λειτουργία της πόλης.

Γνωρίζουμε ότι η μερίδα του λέοντος των χρημάτων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα δίνεται, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, για τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές. Έτσι εξηγείται γιατί σήμερα είναι «μη επιλέξιμα» βασικά έργα, όπως η αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, οι ασφαλτοστρώσεις των δρόμων της πόλης μας, τα δημόσια συνδυασμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έργα που θα κάνουν τη ζωή του λαού μας καλύτερη. Ένα άλλο μέρος από τα ΕΣΠΑ δίνεται στα προγράμματα της λεγόμενης «ενεργητικής αντιμετώπισης της ανεργίας», που σημαίνει μετατροπή των εργαζομένων σε “ωφελούμενους” 5μήνων, 8μήνων, σε προγράμματα κατάρτισης κλπ. Υλοποιούνται ιδιαίτερες στοχεύσεις που αφορούν και το χτύπημα της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα και την επιτάχυνση των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

 

Το ΚΚΕ έχει μια κουλτούρα συνεργασιών που δεν του επιτρέπει ιδιαίτερες συγκλίσεις με δυνάμεις που έχουν διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό. Θεωρείτε ότι με αυτή τη πολιτική θέση μπορούν οι δυνάμεις του κόμματος να πετύχουν να ελέγξουν δήμους με βάση το νέο εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής;

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του πατραϊκού λαού, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, των μικρομεσαίων αγροτών που ξεκληρίζονται. Αυτό το γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, το έχουν βιώσει. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τον λαό με βάση την πολιτική του τοποθέτηση, αλλά αν ανήκει σε αυτούς που κτίζουν την πόλη μας ή σ’ αυτούς που ζουν από τον ιδρώτα άλλων. Αυτοί που κυριαρχούν στην οικονομία και τα πολιτικά στηρίγματά τους, θέλουν τον λαό να είναι διαιρεμένος, να μην έχει ενότητα, να μην βλέπει τη δύναμή του απέναντι σε αυτούς που κερδίζουν από το διαίρει και βασίλευε.  Κουνούν το δάχτυλο στο λαό, γιατί έκαναν την «αμαρτία» να μας ψηφίσουν και να μας εμπιστευτούν. Θέλουν οι πρωτοβουλίες μας, η δραστηριότητά μας που απευθύνεται σ’ αυτόν να συναντήσει «τοίχο». Θέλουν να δυναμώσουν τις προκαταλήψεις. Ο πατραϊκός λαός είναι έμπειρος. Μας γνωρίζει και στις εκλογές θα δώσει την απάντηση του. Το διαίρει και βασίλευε δεν θα περάσει. Ο Πατραϊκός λαός από την πρώτη Κυριακή πρέπει να επιλέξει ποια δημοτική αρχή θέλει, τι Δήμαρχο και με την ψήφο του να δώσει αποφασιστική στήριξη στη «Λαϊκή Συσπείρωση».