ΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2019, ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μια ανεπανάληπτη νύχτα χαράς, συνύπαρξης πολιτισμών, φαντασμαγορίας, κεφιού, χορού, μουσικής και διασκέδασης, ήταν αυτή της Κυριακής 10 Μαρτίου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2019 ενώπιον ενός πρωτοφανούς σε έκταση πλήθους, των χιλιάδων Πατρινών και επισκεπτών, που γέμισαν ασφυκτικά τον Μόλο της Αγίου Νικολάου για να γιορτάσουν και να αποχαιρετίσουν τη μεγάλη φιέστα της Πάτρας, το Πατρινό Καρναβάλι του 2019.

Το Πατρινό Καρναβάλι έκανε ιδιαίτερο θόρυβο φέτος και απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο τους λόγους για τους οποίους μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στις καρδιές όλων.

Την κήρυξη της λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2019 έκανε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, που έχοντας στο πλευρό του τον Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού του Πεκίνου (περιοχή Chaoyang) Jim Rinsun, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκο Χρυσοβιτσάνο και μιλώντας στους χιλιάδες καρναβαλιστές, τόνισε:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι

Νιάτα της Πάτρας και της Ελλάδας

Αγαπητοί επισκέπτες

Το καλύτερο Καρναβάλι της χώρας μας έφτασε στο τέλος του.

Γέμισε ζωή και χαρά η πόλη μας.

Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, το Καρναβάλι μας έφτασε στις γειτονιές της πόλης μας.

Για μια ακόμα φορά χιλιάδες καρναβαλιστές μικροί και μεγάλοι, με έμπνευση και υψηλή τεχνική, κατασκεύασαν καρναβαλικά άρματα, στολές, μάσκες και καπέλα, αναδεικνύοντας την πόλη μας πρωτεύουσα του Καρναβαλιού.

Η Πάτρα του Καρναβαλιού και του Πολιτισμού, είναι εδώ.

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν για μια ακόμα χρονιά, ώστε εκατοντάδες εκδηλώσεις να διοργανωθούν με επιτυχία και ασφάλεια, αυτούς τους δύο μήνες.

Μπορούμε να συνεχίσουμε με σιγουριά και αισιοδοξία!

Έχουμε τη δύναμη!

Νέες και νέοι μην σκύβετε το κεφάλι.

Η ζωή είναι χαρά και όχι τιμωρία.

Μπορείτε να τα ανατρέψετε όλα και να υπάρχει χαρά όλο το χρόνο και όχι μόνο τις λίγες ημέρες του Καρναβαλιού.

Φίλες και φίλοι,

Φέτος είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τον Κινέζικο Δράκο, από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Να γνωρίσουμε τον πολιτισμό αυτής της μεγάλης χώρας. Ο Κινέζικος Δράκος, ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και επέλεξε την Πάτρα μας. Μια επιλογή, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας και των πολιτιστικών ανταλλαγών που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.

Αποδεικνύεται ότι μέσω του πολιτισμού οι λαοί γνωρίζονται και μπορούν να ζήσουν ειρηνικά.

Φίλες και φίλοι,

Ήρθε η στιγμή να αποχαιρετήσουμε το Καρναβάλι του 2019.

Καλή αρχή για το Καρναβάλι του 2020!

Και τώρα να καεί ο Καρνάβαλος!»

Ο Καρνάβαλος παραδόθηκε στη φωτιά υπό τους ήχους του τραγουδιού «Σαν τον Καραγκιόζη» του Διονύση Σαββόπουλου με ένα φαντασμαγορικό τρόπο στη θάλασσα και μαζί με την εντυπωσιακή ρίψη των πυροτεχνημάτων φώτισαν τον πατραϊκό ουρανό και πρόσφεραν ένα μοναδικό θέαμα υπό τους ήχους του τραγουδιού «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» και καταιγιστικής hard rock μουσικής προκαλώντας τις θερμές εκδηλώσεις του τεράστιου πλήθους των συγκεντρωμένων.

Πριν ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων Νίκος Χρυσοβιτσάνος στον χαιρετισμό του υπογράμμιζε:

«Καλησπέρα! Περάσαμε καλά;

Δύο μήνες τώρα, η πόλη μας γιορτάζει την μεγάλη της γιορτή.

Τα καρναβαλικά πληρώματα, οι σύλλογοι της πόλης και οι φορείς της, κοιτάζουν την ιστορία της μεγάλης μας γιορτής με σεβασμό και ατενίζουν το μέλλον του καρναβαλιού με αισιοδοξία.

Η χαρά του κεφιού και της δημιουργίας, ανήκει στους πρωταγωνιστές του καρναβαλιού, που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους καρναβαλιστές, τα πληρώματα και τους τεχνίτες, τους ανθρώπους που φτιάχνουν τις στολές, τις μάσκες, τα καπέλα, τους τεχνίτες στο Πετρωτό που μας χάρισαν φέτος αυτά τα υπέροχα άρματα.

Με σεβασμό απέναντι στην ιστορία του καρναβαλιού και τους ανθρώπους του, που το δημιούργησαν και το δημιουργούν αντιμετωπίσαμε το φετινό θέμα «Το Καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις» και υλοποιούμε στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων έναν σύγχρονο χώρο, που δεν θα είναι μόνο ένα καρναβαλικό μουσείο αλλά ένας χώρος καρναβαλικής δημιουργίας, μικρών κατασκευών, που θα είναι ανοιχτός, για όλους τους Πατρινούς όλο το χρόνο ώστε να ανοιχτούν νέοι ορίζοντες στο καρναβάλι μας.

Καλώ στο βήμα τον Δήμαρχο Πατρών Κώστα Πελετίδη».

Η τελετή λήξης, την οποία παρουσίασε η Νατάσα Τραγουστή με την γνωστή ξεχωριστή παρουσία της, που έχει συνδεθεί με τις χρυσές σελίδες του Πατρινού Καρναβαλιού, άρχισε μέσω γενικής συσκότισης και με τον προβολέα να πέφτει στον Καραγκιόζη, που ανεβαίνει στη σκηνή. Ο Καραγκιόζης τραγουδούσε a capela «Είμαι εγώ ο Καραγκιόζης, ένας μεγάλος, ένας τρανός. Γενέτειρά μου είναι η Πάτρα, για αυτό είμαι αγαπητός και διασκεδάζω μικρούς και μεγάλους και είμαστε όλοι μια χαρά…» και ο Χατζατζάρης καλωσόρισε όλους τους λαούς στην τελετή: «Ακούσατε, Ακούσατε Πατρινοί, Πατρινές, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Κινέζοι και όλοι οι άλλοι … καλωσορίσατε στην τελετή λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2019» και βέβαια καλωσόρισε και στα κινέζικα και τον άκουσαν και οι εκλεκτοί Κινέζοι προσκεκλημένοι. Ο διάλογος των ηρώων του θεάτρου σκιών συνεχίστηκε:

-Χατζατζάρης: Βρε Καραγκιόζη μου για πες μου για ποιο λόγο ήρθαμε εδώ με όλη την παρέα;

-Μπαρμπαγιώργος: Άει λωποδύτη δεν πιστεύω να μου κάνεις καν χουνέρ;

-Καραγκιόζης: Ξέρετε γιατί σας φώναξα; Γιατί περιμένω τον Μεγαλέξανδρο με το μεγάαααλο φίδι.

(Ανέβηκε στη σκηνή ο Μεγαλέξανδρος μόνος του)

– Καραγκιόζης: Καλά, μόνος σου ήρθες;

-Μεγαλέξανδρος: Όχι Καραγκιόζη μου…Αντί για το φίδι όμως σου έφερα από τα βάθη της Ασίας λιοντάρια που χορεύουν!

– Καραγκιόζης: Ωχ μανούλα μου, κρυφτείτε…

(Η παρέα του Καραγκιόζη -Αγλαϊα, Πασάς με τις χανούμισσες, Νιόνιος με τον αδερφό του τον Άντζουλο- κρύφτηκε όπου μπορούσε να βρει. Υπό τους ήχους κινέζικης μουσικής ανέβηκαν στη σκηνή τα κινέζικα λιοντάρια και οι ακροβάτες του προσκεκλημένου κινέζικου θιάσου Flying Dragons and Dancing Lions Team of Cuigezhuang Township, που μας πρόσφεραν ένα εκλεκτό δείγμα της σπουδαίας τους δουλειάς με απίθανους σχηματισμούς και επιδέξια ακροβατικά).

-Καραγκιόζης (χωρίς να είναι φοβισμένος πλέον): Μεγαλέξανδρε σε ευχαριστώ που έφερες τους δυο πολιτισμούς μαζί … Μεγάλη μου τιμή! Ευχαριστώ (στα ελληνικά και στα κινέζικα)

Το δρώμενο της τελετής έφερε αντικριστά τους παμπάλαιους πολιτισμούς μέσα από τις εκφράσεις των παραδοσιακών μορφών τέχνης, του θεάτρου σκιών και της κινέζικης θεατρικής προσέγγισης. Οι δυο πολιτισμοί αντάμωσαν, έσμιξαν αρμονικά τις ιδιαιτερότητές τους, αγκαλιάστηκαν και έγιναν ένα, στο πλαίσιο της μεγάλης γιορτής της Πάτρας, του Πατρινού Καρναβαλιού. Μέσα από τη γιορτή της χαράς και της ελπίδας οι δυο λαοί ήρθαν πολύ κοντά.

Μετά την φαντασμαγορική καύση του Καρνάβαλου και τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, δράση ανέλαβε το δημοφιλές συγκρότημα των Locomondo, που πρόσφερε ένα απίστευτο πάρτυ προκαλώντας το αυξημένο ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών, που έμειναν ως αργά στον Μόλο και παρουσιάζοντας όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους με πρώτη το «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα».

Το θερμόμετρο παρέμεινε στα ύψη και το γλέντι συνεχίστηκε στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης μέχρι πρωίας. Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης στην οδό Όθωνος Αμαλίας είχαν παραταχθεί φωταγωγημένα τα φετινά άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού δίνοντας μια εντυπωσιακή φαντασμαγορική εικόνα στο παραλιακό μέτωπο.

Στο δρώμενο της τελετής λήξης πήραν μέρος

-Χρήστος Πατρινός (Ελληνικό Παραδοσιακό Θέατρο Δυτικής Ελλάδας) με την ευγενική συμμετοχή των Δημήτρη Γεωργόπουλου, Κωνσταντίνου Αναστασόπουλου, Φάνη Αναστασόπουλου, Χαράς Κοντου, Σοφίας Χαραλαμποπούλου, Βασίλη Ρούσου, Λεωνίδα Ευφραιμίδη και Γρηγόρη Γιαννόπουλου.

Ήταν η ιδανική κορύφωση της μεγάλης γιορτής και η πιο ελπιδοφόρα έναρξη της επόμενης.