Παρέμβαση Νίκου Καραθανασόπουλου στην εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Μπροστά μας ανοίγονται μεγάλες προκλήσεις.

Είμαστε έτοιμοι με αισιοδοξία και ενθουσιασμό να αναμετρηθούμε με αυτές. Να αναμετρηθούμε με το μπλοκ των άλλων πολιτικών δυνάμεων, που οι όποιες μικροδιαφορές τους και ο κουρνιαχτός που σηκώνουν δεν μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία τους:

  • Στην πολιτική που θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο βωμό των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, του σάπιου συστήματός τους.

  • Στην πολιτική που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για το λαό μας και για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας και της μετατροπής της στο χρήσιμο μεντεσέ για την υλοποίηση των πολεμοκάπηλων σχεδιασμών των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών.

Μια συμφωνία που αποτελεί και τη σκυτάλη που ενώνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση του αστικού κράτους.

Που περνάει από τον Καλλικράτη στον Καποδίστρια και από αυτόν στον Κλεισθένη.

Ονομάζουν μεταρρυθμίσεις τις αναγκαίες για το κεφάλαιο προσαρμογές στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί, μαζί με τους δημάρχους και περιφερειάρχες τους, που είτε έχουν χρίσμα είτε φορούν τη μάσκα του ανεξάρτητου, ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ:

1) Στην προώθηση και στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Όχι μόνο αποδέχονται τους σχεδιασμούς και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά και τις υιοθετούν.

Αυτές προωθούν σε προτεραιότητα και χρηματοδοτούν από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ τα έργα και τις δράσεις που απαντούν στις ανάγκες τους, βάζοντας στο περιθώριο ή παραπέμποντας στις καλένδες έργα και υποδομές που μπορούν να ανακουφίσουν και να βελτιώσουν τη θέση της λαϊκής οικογένειας.

Διαπλέκεται όλο και περισσότερο η δράση και οι λειτουργίες τους με αυτές των επιχειρηματικών ομίλων. Εκχωρούν είτε άμεσα είτε μέσω συμπράξεων (ΣΔΙΤ) σημαντικούς τομείς βαθαίνοντας την εμπορευματοποίησή τους, καθιστούν πιο δύσκολη την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων σ’ αυτές.

2) Αποδέχονται τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, επιδιώκουν τη διεύρυνση των ανταποδοτικών λειτουργιών, μετατρέπουν ιδιαίτερα τους δήμους σε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας.

3) Προωθούν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος. Στο όνομα της «αποκέντρωσης» το απαλλάσσουν από τις ευθύνες του για την παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών στην Παιδεία, την Υγεία και ιδιαίτερα στην Πρόνοια, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Συμβάλλουν στη συρρίκνωση και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην κατατεμάχιση και εμπορευματοποίησή τους.

Αξιοποιούν αλλά και ενθαρρύνουν την ύπαρξη και λειτουργία των διάφορων ΜΚΟ και των λεγόμενων κοινωνικών συνεταιρισμών, οι οποίες και αποτελούν όχημα για τη διεύρυνση της εμπορευματοποίησής τους.

Αποτελούν τους μηχανισμούς, στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας για τη διαχείριση και αναδιανομή της φτώχειας αλλά και για την ανακύκλωση της ανεργίας χρησιμοποιώντας αναλώσιμους, φτηνούς και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους.

4) στο όνομα της βιωσιμότητας αποδέχονται τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τη μείωση των εργαζόμενων με σταθερή απασχόληση, τη φαλκίδευση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Προχωρούν στο ξεζούμισμα και στην εντατικοποίηση των εργαζόμενων που αποτελεί και τη μήτρα του πολλαπλασιασμού των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων.

5) Με πρόσχημα την αμεσότητα με τον πολίτη και με φληναφήματα του είδους «διεύρυνση της δημοκρατίας και βαθέματος της λαϊκής συμμετοχής» ισχυροποιείται όλο και περισσότερο ο ρόλος της ΤΔ ως θεσμός χειραγώγησης και ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όλα αυτά αποτυπώνονται στα έργα και τις ημέρες της Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφαρά, ο οποίος και αποδείχτηκε ο πιο καλός υπηρέτης όλων των αφεντάδων: της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και του 1ου Μνημονίου, της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και του 2ου Μνημονίου και τέλος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του 3ου Μνημονίου. Αποτέλεσε τον άξιο υποστηρικτή των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών στην περιοχή.

Δεν είπε πουθενά και σε τίποτα όχι, ήταν πάντα πιστός και πρόθυμος γι’ αυτό και επιβραβεύτηκε ως κοινός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και του μεταμορφωμένου ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝΑΛ. Κοινή υποψηφιότητα η οποία μπορεί να αποτελέσει και το πρόκριμα για την επόμενη μέρα.

Όσο για τα έργα του, μιλάνε από μόνα τους. Με τις πρώτες βροχές, πλημμύρες και κατολισθήσεις, με τις φωτιές, καταστροφές, όσο για τους σεισμούς, καλύτερα να μην τους μελετάμε.

Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα από τη στιγμή που δίνει το 73% του ΕΣΠΑ άμεσα για να χρηματοδοτηθούν οι προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και έμμεσα ένα ακόμα 17% για τη διαμόρφωση ενός φτηνού ή αναλώσιμου εργατικού δυναμικού όσο και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ανάπτυξής τους, δηλαδή τη διαχείριση του κοινωνικού αποκλεισμού και των φαινομένων της φτώχειας.

Άξιοι συμπαραστάτες στο έργο της Περιφερειακής Αρχής είναι οι υπόλοιπες παρατάξεις της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης. Κινούνται στην ίδια ρώτα, απλά αλλάζουν τους χρωματισμούς στα πουκάμισα που φορούν.

Προεκλογικά οξύνουν μια κούφια αντιπαράθεση για το βαθμό ικανότητας εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής, χρησιμοποιούν βολικά αναχώματα, τα οποία ενώ καλλιεργήσουν αυταπάτες για το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη για να σηκώσουν την κουρελού της αντίστασης.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Οι εκλογικές αναμετρήσεις πλησιάζουν, πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης, για τη χειραφέτηση της λαϊκής συνείδησης.

Για να συντριβούν οι αυταπάτες περί επιστροφής στην κανονικότητα και τη δίκαιη ανάπτυξη.

Για να συντριβούν τα πλαστά δίπολα.

Εμείς, οι κομμουνιστές, θα κάνουμε, ότι περνάει από το χέρι μας για να διευρυνθεί και να ισχυροποιηθεί το ρεύμα αμφισβήτησης και ριζοσπαστικοποίησης.

Δίνουμε το χέρι για κοινή δράση , για κοινή πορεία, για συσπείρωση όλων όσων εξακολουθούν και επιμένουν να μην υποτάσσονται στον ρεαλισμό του σήμερα, που εξακολουθούν και ελπίζουν ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάζουν.

Κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους όσους αισθάνονται αριστεροί, να ‘ρθούν μαζί μας, να συντονίσουν τα βήματά τους με εμάς τους κομμουνιστές.

Να ισχυροποιήσουμε παντού το ρεύμα της αντίστασης και μέσα από την….

Αποφασιστική ισχυροποίηση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στους δήμους. Στα οποία βρίσκουν την θέση τους πρωτοπόροι αγωνιστές και όχι γυρολόγοι της πολιτικής.

Η λαϊκή ψήφος να συμβαδίσει με την αναγκαιότητα για νίκη στο Δήμο της Πάτρας από την πρώτη Κυριακή.

Για να ισχυροποιηθεί αποφασιστικά το ρεύμα της λαϊκής αντιπολίτευσης.

Για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση.