Ημερίδα του ΚΚΕ: Η πρόταση του ΚΚΕ για την αποκομιδή και την διαχείριση των απορριμμάτων

Φίλες και φίλοι. Σ/σες και σ/φοι.

Το ΚΚΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και συχνά παρεμβαίνει στο κρίσιμο ζήτημα της αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων. Από το 1989 έχει διατυπώσει ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία έκτοτε την εμπλουτίζει συνεχώς.

Τόσο διαχρονικά όσο και σήμερα ιδιαίτερα, η διαχείριση των απορριμμάτων που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης παρουσιάζει την ακόλουθη εικόνα :

1ον. Αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς και για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Έχουμε την απαράδεκτη κατάσταση στον τομέα της δημοτικής καθαριότητας και ειδικότερα της αποκομιδής των απορριμμάτων, με σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε εξοπλισμό, σε υποδομές, σε συνθήκες εργασίας.

Έχουμε την παράνομη πλέον λειτουργία, του κατ’ όνομα ΧΥΤΑ, στην Ξερόλακκα, στην ουσία μιλούμε για ημιελεγχόμενη χωματερή. Η Ξερόλακκα έπρεπε να είχε κλείσει χθες, ο χρόνος ζωής της έχει εκπνεύσει προ πολλού. Συγκεκριμένα καταστρατηγούνται οι περιβαλλοντολογικοί όροι, αφού διαπιστωμένα έχει γίνει επέκτασή του σε βάρος δασικής έκτασης, υπέρβασης του ύψους των απορριμμάτων, χωρίς διάστρωση στο έδαφος κατάλληλων μεμβρανών, χωρίς συλλογή και καύση του βιοαερίου, χωρίς πυροπροστασία.

Οι απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας, άταφα σκουπίδια, λυμματολάσπη, διαρροή στραγγισμένων υγρών στο χείμαρρο Καραβά και από εκεί στην Πλαζ, οσμές κ.λπ. δημιουργούν οξυμένα προβλήματα υγείας στους κατοίκους του αρκτικού διαμερίσματος και κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ. Η κατολίσθηση τμήματος του ΧΥΤΑ δείχνει που μπορεί να οδηγηθεί η κατάσταση.

2ον. Έχει αναδειχθεί σε παράγοντα συνεχούς υποβάθμισης του Περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, εάν πετύχουν οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων για την ολοκληρωτική εκχώρηση της επεξεργασίας των απορριμμάτων στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και την αξιοποίηση των τεχνικών λύσεων με στόχο την κερδοφορία του.

3ον. Αποτελεί πόλο προσέλκυσης του μεγάλου κεφαλαίου για επενδύσεις με κριτήριο την μεγιστοποίηση των κερδών του και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σήμερα και της ΝΔ χθες προώθησαν νόμους που διευκολύνουν την δράση τους, που θα έχει ως αποτέλεσμα, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, εκμετάλλευση των φυσικών πόρων σε βάρος της δημόσιας υγείας και του πενιχρού εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας.

4ον. Τα προγράμματα ανακύκλωσης με Διαλογή στην πηγή χωλαίνουν σοβαρά. Με ευθύνη και των δημοτικών αρχών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκχωρήσει το αντικείμενο αυτό στην «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης Α.Ε.» (Ε.Ε.Α.Α. ΑΕ).

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ

Η κατάσταση στο Ν. Αχαΐας είναι οξυμένη γιατί την τελευταία 10ετία δεν έγιναν ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση επίλυσης του θέματος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η απαράδεκτη περιβαλλοντικά και υγειονομικά εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα, δεν οφείλεται σε έλλειψη επιστημονικής γνώσης και τεχνικών εργαλείων, ούτε σε ανικανότητα των τοπικών αρχών. Οφείλεται στις φιλομονοπωλιακές, αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχοντος στην σημερινή Δημοτική Αρχή ομονοεί με τις επιλογές τους. Η πολιτική τους έχει στο κέντρο την κερδοφορία του κεφαλαίου.

– Από το 2001 αρνούνται να προχωρήσουν σε σχεδιασμό που θα ικανοποιούσε τις λαϊκές ανάγκες. Η Δημοτική και Νομαρχιακή μας παράταξη με επανειλημμένες παρεμβάσεις, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, με δημόσια τοποθέτηση ήδη από το 2005 περιέγραψε με απόλυτη ακρίβεια που το πάνε, τις μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και των Τοπικών Αρχών τους, που δεν έλυναν, άφηναν τα πράγματα να οδηγούνται σε αδιέξοδο για να εκβιαστεί σαν υπερεπείγουσα ανάγκη, η άμεση δημοπράτηση με Σύμβαση Παραχώρησης ενός Εργοστασίου επεξεργασίας, και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, του συνόλου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (όταν δεν έχουμε καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τι σημαίνει;).

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΝΟΣ ΡΙΖΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ.

Από όσα προαναφέραμε δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τον πραγματικό ένοχο για την όξυνση του προβλήματος. Πρόκειται για την εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την αδυναμία στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της κεντρικά σχεδιασμένης επιστημονικής πρόληψης και αντιμετώπισης με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Όπως και στα άλλα προβλήματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, έτσι και στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη λύση, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με λαϊκή εξουσία και οικονομία μπορεί να εξασφαλιστεί.

Μιας εξουσίας και οικονομίας που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα, που δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργών του κοινωνικού πλούτου. Θα έχουμε τον κεντρικό σχεδιασμό, την κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, την κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, τον εργατικό λαϊκό έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό και η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων θα γίνει πράξη καθώς :

  • Θα αναπτυχθεί εγχώρια τεχνολογία σε όλες τις φάσεις διαχείρισης των αποβλήτων. Εκεί που αυτή ήδη υπάρχει (κάδοι αποθήκευσης, υπερκατασκευές απορριμματοφόρων, μέρος του εξοπλισμού μεταφόρτωσης και ανακύκλωσης, τεχνική υποδομή ΧΥΤΑ), θα δοθεί βάρος στην παραπέρα βελτίωσή της με την καλύτερη προσαρμογή στα δεδομένα της χώρας (σύνθεση απορριμμάτων και εποχική διακύμανση, εδαφομορφολογική ποικιλία, προσαρμογή δυνατότητας σιδηροδρομικής μεταφοράς, βελτίωση των δυνατοτήτων απορρόφησης στη λαϊκή οικονομία δευτερογενών προϊόντων κ.α.). Εκεί που δεν υπάρχει, θα σχεδιαστεί η ανάπτυξή της σε συνεργασία με ανώτατα ερευνητικά ιδρύματα της λαϊκής εξουσίας τεχνικού προσανατολισμού σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας.
  • Η γεωγραφική κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας καθώς και ολικής διάθεσης (ΧΥΤΑ), μεγαλύτερης κλίμακας και λιγότερων σε αριθμό απ’ ότι σήμερα, θα γίνει στο πλαίσιο των χρήσεων γης που θα έχουν ήδη θεσμοθετηθεί σε όλη την επικράτεια, βασική προτεραιότητα του εργατικού κράτους, σε κατεύθυνση συμβατή με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της λαϊκής εξουσίας. Η ακριβής «οροθέτησή τους, που θα πατάει σταθερά στην κοινωνική, κρατική ιδιοκτησία της γης, θα γίνεται απαρέγκλιτα με γνωστά από πριν, κατάλληλα σταθμισμένα κριτήρια που θα παίρνουν υπόψη το σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τα κριτήρια που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των κατοίκων των όμορων περιοχών θα αποκτούν υψηλό ειδικό βάρος. Περιοχές, ήδη επιβαρυμένες με ρύπους από άλλες οχλούσες εγκαταστάσεις, χωροθετημένες στο πλαίσιο ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας, θα αποτελούν περιοχές αποκλεισμού από την εγκατάσταση κεντρικών μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων.
  • Στο πλαίσιο της ισόμετρης ανάπτυξης και των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των λαϊκών στρωμάτων, θα αναλαμβάνονται από το κράτος, υπέρ των όμορων με τις εγκαταστάσεις κοινοτήτων, περιβαλλοντικές, χωροταξικές και κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, που θα αντισταθμίζουν με το παραπάνω κάθε όχληση, και γενικότερα επίπτωση, από την ύπαρξη και τη λειτουργία των κεντρικών μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων.
  • Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης. Επιπρόσθετα, ο εργατικός-λαϊκός έλεγχός τους θα οργανωθεί από τα κεντρικά και τοπικά όργανα της λαϊκής εξουσίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μηδενίζεται πρακτικά κάθε κίνδυνος αστοχίας, έστω και πρόσκαιρης.
  • Το κράτος της Λαϊκής Εξουσίας θα καταργήσει κάθε είδους τοπικούς φόρους και τέλη μαζί και τα «ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας. Θα καλύπτει με -κεντρικούς πόρους το σύνολο των δαπανών για το όλο κύκλωμα διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΗΣ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΚΚΕ

Προβάλλοντας τις παραπάνω θέσεις του, το ΚΚΕ δεν μεταθέτει για το μέλλον την πάλη για επί μέρους κατακτήσεις, που βελτιώνουν τους όρους διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας, για την περίοδο δηλ. που η εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα θα έχουν καταχτήσει τη λαϊκή εξουσία.

Άμεσα προβάλλουμε τους παρακάτω στόχους στο μαζικό κίνημα για άμεση διεκδίκηση και πάλη :

1.Διαμόρφωση Περιφερειακού Σχεδιασμού, στα πλαίσια εθνικού σχεδίου

ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο

οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του

περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από

ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών που αποτελούν μια δεύτερη

φορολογία του λαού.

2. Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι: Η πρόληψη παραγωγής           απορριμμάτων και προώθηση της ανακύκλωσης. Τασσόμαστε υπέρ της  ευρείας εφαρμογής της Διαλογής στην Πηγή υλικών (χαρτί – χαρτόνι, κουτιά αλουμινίου, γυάλινες φιάλες, εφημερίδες και περιοδικά). Με βάση τα προγράμματα αυτά να απαιτήσει ο Δήμος τον αναγκαίο εξοπλισμό, απορριμματοφόρα και κάδους από την ΕΕΑΑ Α.Ε. το πρόσθετο κόστος των λειτουργικών εξόδων της ανακύκλωσης μέσω των πιο πάνω προγραμμάτων πρέπει να καλυφθεί επίσης, από την ΕΕΑΑ Α.Ε. Προώθηση «Συστημάτων Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης» (ΣΣΕΔ) για μια σειρά αποβλήτων «Ειδικών ρευμάτων» όπως τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, τα «καμένα λάδια» μηχανών εσωτερικής καύσης, οι άχρηστοι συσσωρευτές, οι άχρηστες μικρές ηλεκτρικές στήλες, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα φθαρμένα ελαστικά των οχημάτων, οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες.

Η όλη διαδικασία διαχείρισης των πιο πάνω αποβλήτων ανατίθεται σε «μη

κερδοσκοπικές» Α.Ε. Το κόστος διαχείρισης μεταφέρεται στις πλάτες των

λαϊκών στρωμάτων, θέση του κόμματός μας είναι να αναλάβει το

συνολικότερο σχεδιασμό και υλοποίηση ο οικείος ΦοΔΣΑ μέχρι να

λειτουργήσει ο ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποβλήτων..

3. Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά ενάντια σε κάθε προσπάθεια «δαιμονοποίησης» των χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) καθώς αποτελούν τον αναντικατάστατο τελικό υποδοχέα του ρεύματος των ανεπεξέργαστων (σύμμεικτων) απορριμμάτων και των υπολειμμάτων των μονάδων ανάκτησης. Θεωρεί χρήσιμο η μέθοδος της υγειονομικής ταφής να συνδυάζεται, όπου προσφέρεται τέτοια δυνατότητα με την αποκατάσταση τρωθέντος εδαφικού ανάγλυφου (ορυχεία, λατομεία) σε συνδυασμό με τη διαλογή και ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενους βιοαερίου των ΧΥΤΑ. Αυτό προϋποθέτει ενημέρωση, ενεργοποίηση των δημοτών και επενδύσεις σε κάδους, μηχανήματα, φορτηγά κ.λπ. Να διακοπεί η ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης.

4. Να κατασκευασθούν σταθμοί μεταφόρτωσης αφού χωροθετηθούν κατάλληλα, άμεσα, έπρεπε να είχαν γίνει χθες.

5. Η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών να γίνεται από κρατικό φορέα κατασκευής που θα υλοποιεί όλα τα απαραίτητα δημόσια έργα.

6. Μπροστά στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που διαμόρφωσαν κυβέρνηση, περιφέρεια, Δήμος απαιτείται η ανάγκη οριστικής διακοπής της λειτουργίας της ανεξέλεγκτης χωματερής της Ξερόλακκας για την προστασία της υγείας των κατοίκων.

7. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, δρώντας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, που θα επιτρέψουν την μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ του ΦΛΟΚΑ ο οποίος άμεσα να επεκταθεί και να πολλαπλασιαστεί η χωρητικότητά του. Να ολοκληρώσει την κατασκευή οδικής πρόσβασης για τον ΧΥΤΑ, να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα εξισορρόπησης των δυσμενών επιπτώσεων στου ΦΛΟΚΑ, μέτρα ενίσχυσης των υποδομών του πρώην Δήμου Ωλενίας. Ο Δήμος της Δύμης να έχει βασικό λόγο στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυστηρός έλεγχος τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία ώστε να εκμηδενισθεί ο κίνδυνος ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών νερών. Σύγχρονο σύστημα συλλογής του βιοαερίου ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι εκπομπές ρύπων και ενεργειακή αξιοποίηση του. Χρησιμοποίηση όλων των τεχνικών μέσων για να μειωθεί δραστικά ο χώρος των εργασιών. Λειτουργία επί τόπου εγκατάστασης αδροτεμαχισμού των εισερχόμενων στον ΧΥΤΑ αποβλήτων (τεχνική που επιτρέπει πολύ καλύτερη εκμετάλλευση του διαθέσιμου χώρου, βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του ΧΥΤΑ, βέλτιστη περιβαλλοντική ανταπόκριση και μείωση του τελικού ανά τόνο κόστους υγειονομικής ταφής).

8. Στον ΧΥΤΑ του ΦΛΟΚΑ θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει μονάδα βιολογικής αερόβιας επεξεργασίας, όχι σύμμεικτων απορριμμάτων αλλά των οργανικών, που θα είναι διαλεγμένα στην πηγή για το οποίο απαιτείται απλή τεχνολογία και εύκολα ελέγξιμη. Με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης και λειτουργίας τους από οργανισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Για τη Λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας

Προβάλλουμε τη θέση για τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα για τη λειτουργία όλων των μονάδων και προγραμμάτων διαχείρισης των απορριμμάτων, με μόνιμη σχέση εργασίας όλων των εργαζομένων, με την υπαγωγή των εκτεθειμένων σε απορρίμματα εργαζόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με ωράριο εργασίας στις 30 ώρες την εβδομάδα. Ειδικότερα η αποκομιδή να παραμείνει στις υπηρεσίες των δήμων, χωρίς δυνατότητα εκχώρησής της σε ιδιώτες, με πλήρη εκσυγχρονισμό του πάγιου και κινητού εξοπλισμού. Οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις θα κατασκευάζονται από τον Κρατικό Φορέα Κατασκευών που προτείνει το Κόμμα μας για το σύνολο των δημόσιων υποδομών, ενώ το κόστος διαχείρισης θα καλύπτεται από κεντρικούς δημόσιους πόρους.

Σχετικά με τη-Διαπάλη του Κεφαλαίου για το Μοίρασμα της «Πίττας»

Όπως από την αρχή αναφέραμε, τo αντικείμενο της διαχείρισης, της επεξεργασίας ιδιαίτερα, των απορριμμάτων προσφέρει μια σημαντική διέξοδο για κερδοφόρες επενδύσεις στα υπερσυσσωρευμένα κέρδη του κεφαλαίου, εγχώριου και διεθνικού. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη ενεργοποιηθεί τα κόμματα της άρχουσας τάξης, με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προχωράει στις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και σε μια σειρά μεθοδεύσεις. Η «πίττα» που ετοιμάζεται έχει κιόλας δημιουργήσει τα πρώτα επιχειρηματικά λόμπυ, τρία για την ώρα: Το «ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ», που ποντάρει στη μαζική καύση (απ’ ευθείας καύση χωρίς προ-επεξεργασία) των σύμμεικτων απορριμμάτων,    το «ΣΕΒΙΑΝ» που προωθεί τη  βιολογική  ξήρανση των σύμμεικτων απορριμμάτων με προοπτική την περαιτέρω  ενεργειακή  τους εκμετάλλευση,   είτε   αυτοτελώς   είτε   με   συναποτέφρωση   σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις και, τέλος, το λόμπυ της ανακύκλωσης – κομποστοποίησης, τόσο των σύμμεικτων όσο και των προ διαλεγμένων αποβλήτων, που τυγχάνει στήριξης από ΜΚΟ. Η εσωτερική σύγκρουση των λόμπυ αυτών και η δυνατότητα επηρεασμού που διαθέτουν σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με μοναδικό στόχο τo κέρδος, είναι αυτά που κατευθύνουν, σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στον τομέα της επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.   Μα   όλα   αυτά  χωρίς  τον   «ξενοδόχο»,   την οργανωμένη αντίσταση και πάλη του μαζικού κινήματος. Το ανασυνταγμένο λαϊκό κίνημα μπορεί και θα βάλει τη σφραγίδα του και στη λύση αυτού του οξυμένου λαϊκού προβλήματος.

Σε καμιά των περιπτώσεων δεν πρέπει να επιτραπεί το άγριο χαράτσωμα του Αχαϊκού λαού μέσο άχρηστων εργοστασίων, που φέρνει κέρδη 400 εκατομμυρίων ευρώ στα επιχειρηματικά λόμπι και πολλαπλασιασμό των ανταποδοτικών τελών. Με τα λεφτά αυτά θα μπορούσε να είχε αποκατασταθεί το νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα, να είχαμε πλήρη εξοπλισμό και υποδομές για την διαχείριση των απορριμμάτων. Λύση φιλολαϊκή υπάρχει μπορούμε να την επιβάλλουμε.

Κώστας Πελετίδης,

Μέλος ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

ΠΑΤΡΑ 20/06/11