Επίλυση του προβλήματος των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας

ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

Γιαννακόπουλο Δημήτριο

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σας παρακαλεί να φέρετε σε προ ημερήσιας διάταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα: ¨της επίλυσης του προβλήματος των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας¨.

Από χρόνια οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εγκαθιστούν ασύδοτα, παράνομα και καμουφλαρισμένα πλήθος κεραιών στην πόλη μας. Εξαιτίας δε αυτής της παράνομης, ασύδοτης εγκατάστασης έχουμε βλάβες στην υγεία του πατραϊκού λαού και ιδιαίτερα εκείνων, που ζουν σε μικρή απόσταση από αυτές τις κεραίες. Οι βλάβες της υγείας των ανθρώπων από τις ακτινοβολίες είναι απόλυτα επιβεβαιωμένες επιστημονικά.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός, ότι ο νευραλγικός χώρος των τηλεπικοινωνιών έχει απελευθερωθεί, με αποτέλεσμα πλήθος εταιριών να επιδιώκει την ανάπτυξη και την κερδοφορία τους. Συμπαράσταση δε στις επιδιώξεις τους έχουν βρει στις κυβερνήσεις, που γνωρίσαμε. Αυτές τους εξασφάλισαν θεσμική ασυδοσία – και όπου δεν έγινε αυτό κατορθωτό, διασφαλίζετε με την ανοχή των ιδίων πολιτικών δυνάμεων στο επίπεδο της Περιφέρειας, της Νομαρχίας παλαιότερα  ή του Δήμου.

Εξαιτίας της εν λόγω πολιτικής εγκαθιστούν οι πιο πάνω εταιρίες απρόσκλητα, όπου θέλουν, κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στο ίδιο τετράγωνο μπορεί να έχουν εγκαταστήσει όλες οι εταιρίες την κεραία τους, με πολλαπλή αύξηση των κινδύνων για την δημόσια υγεία.

Μέχρι σήμερα οι Δημοτικές Αρχές, όσο και η Περιφέρεια που στα λόγια είναι «κοντά στον πολίτη» αρνούνται να αναλάβουν την υπεράσπιση του Πατραϊκού λαού, από την αρνητική επίδραση των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας.

Δεν ξηλώνουν τις κεραίες που είναι παράνομες, δεν ελέγχουν αυτά που έχουν «νομιμότητα» αν προκαλούν προβλήματα υγείας.

Η Δημοτική Αρχή ως αντιπολίτευση στρεφόταν εναντίον του Κου Φούρα , που έμενε άπραγος γιατί δεν ήθελε να διαταράξει την ευτυχία των πολυεθνικών, σήμερα ακολουθεί τα βήματά του, με την σιωπή  και την απραξία της σιγοντάρει το έργο των πολυεθνικών.

Πολλές επιτροπές κατοίκων με την αποφασιστική συνδρομή του βουλευτή του ΚΚΕ  Νίκου Καραθανασόπουλου κατέβασαν παράνομες κεραίες. Άλλες συνεχίζουν την προσπάθειά τους. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει η Δημοτική Αρχή, είναι υποχρέωσή της.

Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να συμπαρασταθεί στους κατοίκους της πόλης μας που αγωνίζονται για το ξήλωμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Γνωρίζουμε ότι οριστική λύση του προβλήματος των κεραιών κινητής τηλεφωνίας θα υπάρξει, όταν θα δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις, που θα εντάξουν τις τηλεπικοινωνίες σε ένα πραγματικό δημόσιο τομέα, που θα ανήκει ολοκληρωτικά στο κράτος – όχι φυσικά κράτος των καπιταλιστών και των «μάνατζμεντ», αλλά στο κράτος του ελληνικού λαού.

Άμεσα μέτρα, που μπορούν να παρθούν, είναι:

  1. Όσες κεραίες είναι παράνομες ή έχουν εξασφαλίσει τυπική νομιμότητα, αλλά ουσιαστικά προκαλούν προβλήματα, να απομακρυνθούν.
  2. Η Διεύθυνση της ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
  3. Να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που επιτρέπουν την εγκατάσταση παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην ιδιοκτησία τους.
  4. Να υπάρχει σήμανση σε όλες τις πολυκατοικίες, που βρίσκεται κεραία κινητής τηλεφωνίας.
  5. Εφόσον δεν τηρηθεί άμεσα το χρονοδιάγραμμα κατεδάφισης των εντελώς ή μερικώς παράνομων κεραιών, η Δημοτική Αρχή με πρωτοβουλία της να αναλάβει το έργο αυτό, όπως συνέβη σε άλλους Δήμους της χώρας.
  6. Να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να επανασχεδιασθεί το δίκτυο κεραιών βάσει μελέτης, στην σύνταξη της οποίας θα συμμετέχουν και ειδικοί στις βιολογικές επιπτώσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, με στόχο πάντα το μηδέν. Μέχρι να επιτευχθεί δε αυτό, να τηρηθεί όριο ελάχιστης οριζόντιας απόστασης 300 μέτρα από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία κ.τ.λ.
  7. Να υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να καθορίζεται το σημείο κορεσμού κεραιών για κάθε περιοχή κ.τ.λ.
  8. Να ζητηθεί και να τεθεί υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου το αρχείο όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, για τις οποίες έχει δοθεί άδεια μέχρι σήμερα από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Πάτρα 01 / 07 / 2011