Το θέμα της απαξίωσης του κληροδοτήματος του Σκαγιοπουλείου από την Δημοτική Αρχή έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δ.Α.Σ. “Πάτρα Μπροστά”

ΠΡΟΣ

Την πρόεδρο του

Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία «ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» σας παρακαλεί να φέρεται στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα: « του Κληροδοτήματος του Σκαγιοπουλείου και την απαξίωση από την Δημοτική Αρχή».

Ένα μεγάλο και μοναδικής Αρχιτεκτονικής κτίριο με 20 περίπου στρέμματα περιβάλλοντα χώρο πρασίνου, αφού επισκευάστηκε από δωρητή, ρημάζει κυριολεκτικά επί σειρά πολλών ετών.

Τα Διοικητικά Συμβούλια του κληροδοτήματος, τα τελευταία 15 χρόνια με πρόεδρο κάθε φορά τον Δήμαρχο της Πάτρας ή εκπρόσωπό του, το μόνο το οποίο επίμονα επεδίωξαν ήταν να το παραχωρήσουν σε επιχειρηματία, που τότε το είχε ζητήσει για εγκατάσταση ιδιωτικού Κέντρου Επιστημών.

Τα Διοικητικά Συμβούλια, και το παρόν, με πρόεδρο το κ. Φούρα, απέρριψαν έμπρακτα επανειλημμένες προτάσεις μέλους του Δ.Σ. αλλά και της Δημοτικής μας Κίνησης για αξιοποίηση του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου συμβατών με τον προνοιακό χαρακτήρα του ιδρύματος. Την ίδρυση δηλαδή και εγκατάσταση Πολιτιστικού Κέντρου νεανικής και παιδικής Δημιουργίας μαζί με Βρεφονηπιακό σταθμό για δωρεάν φοίτηση παιδιών και βρεφών απόρων οικογενειών, με ταυτόχρονη αναβάθμιση ολόκληρου του κήπου, ανοικτού στους κατοίκους της περιοχής.

Σημειώνουμε ότι η υλοποίηση της πρότασης αυτής μπορεί να ξεκινήσει και να προχωρήσει σταδιακά και με την είσπραξη των οφειλόμενων 850 χιλιάδων ευρώ από το Δήμο και τους όμορους ιδιώτες, από την απαλλοτρίωση οικοπέδου 4 στρεμμάτων στο Μπεγουλάκι, που προβλέπεται για πλατεία, ποσόν που το 2006 το Δημοτικό Συμβουλίου αποφάσισε ομόφωνα να καταβάλλει με δόσεις. Με διάφορες αιτιολογίες, ακυρώθηκε στην πράξη η συμφωνία και το θέμα αυτό βρίσκεται στο σημείο που ήταν πριν το 2006. Ούτε το Σκαγιοπούλειο αξιοποιείται σε όφελος των απόρων παιδιών, όπως προβλέπει η διαθήκη, ούτε οι κάτοικοι στο Μπεγουλάκι έχουν πλατεία.

Για να υλοποιηθεί η πρόταση μας πρέπει το ΔΣ να καταθέσει πρόταση στα Υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας, και Κοινωνικών Υπηρεσιών για να διεκδικήσει χρηματοδότηση. Θα μπορούσαν να αποσπαστούν ειδικοί δάσκαλοι και καθηγητές από σχολεία, μπορεί να υπάρξει και μια αρχική συνδρομή από αντίστοιχα τμήματα του Δήμου. Την ίδια πρακτική άλλωστε ακολούθησε και ο Παναγιώτης Σκαγιόπουλος για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του ιδρύματος. Επίσης κάποια έσοδα θα προέρχονται από την πλήρη αξιοποίηση της περιουσίας του κληροδοτήματος. Λύσεις υπάρχουν, η πολιτική όμως των αρμόδιων Κρατικών και Δημοτικών παραγόντων είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση και όχι σε κατεύθυνση ζωτικών αναγκών της νεολαίας.

Θεωρούμε ότι ο εκπρόσωπος του Δήμου κ. Φούρας σαν πρόεδρος φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την απαξίωση.

Η παράταξή μας επαναλαμβάνει την πρόταση να γίνει το Σκαγιοπούλειο πολιτιστικό κέντρο νεανικής και παιδικής δημιουργίας σημείο αναφοράς για την πόλη ενώ στο βοηθητικό κτίριο να εγκατασταθεί βρεφονηπιακός σταθμός.

Στο Σκαγιοπούλειο Κέντρο παιδικής και νεανικής δημιουργίας να καλλιεργείται η παιδική και νεανική δημιουργικότητα στις καλές τέχνες και τον αθλητισμό. Να είναι χώρος συλλογικής δράσης και καλλιέργειας των αξιών της συλλογικής δημιουργίας και της αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης για την ελεύθερη ανάπτυξη των ταλέντων του κάθε παιδιού και εφήβου. Το κέντρο να αποτελέσει ένα πρότυπο χώρο όπου να ανθίσει η δημιουργικότητα των παιδιών και των νέων και της προβολής ενός άλλου τρόπου αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου που θα παράγει πολιτισμό. Το Σκαγιοπούλειο κέντρο να είναι φυτώριο αυριανού πολιτιστικού δυναμικού της Πάτρας.

Τα τμήματα του Σκαγιοπούλειου Κέντρου παιδικής και νεανικής δημιουργίας να είναι μουσικό – χορωδιακό –  χορογραφικό – χορού. Εικαστικό, Θεατρικό, Κινηματογραφικό – φωτογραφικό, Λογοτεχνικό, Τεχνολογικό, Αθλητικό.

Η δημιουργία του Σκαγιοπούλειου Κέντρου παιδικής και νεανικής δημιουργίας είναι απόλυτα συμβατή με την διαθήκη του Σκαγιόπουλου εφόσον θα δέχεται δωρεάν τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Κέντρα Παιδικής Μέριμνας και άπορα παιδιά κατά προτεραιότητα.

Ο χώρος να είναι ανοικτός στην κοινωνία που είναι ο τελικός αποδέκτης της νεανικής δημιουργίας, με την οργάνωση παραστάσεων, διαλέξεων, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων για την προβολή του έργου των νέων.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να διευθετήσει άμεσα τον τρόπο καταβολής της αποζημίωσης από την απαλλοτρίωση έκτασης του κληροδοτήματος στο Μπεγουλάκι, που θα είναι ένα από τα έσοδα για την ίδρυση και λειτουργία του Σκαγιοπούλειου Κέντρου παιδικής και νεανικής δημιουργίας, και την χρηματοδότηση από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών για το Κέντρο και το Βρεφονηπιακό Σταθμό.

Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία

«ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

ΠΑΤΡΑ 25 / 06 / 10

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.