Τα παιδιά μας δικαιούνται σωστή και υγιή ανάπτυξη στα σχολεία

Η αγωνία των γονιών για την υγεία των παιδιών τους με αφορμή τη «νέα γρίπη» είναι εύλογη, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με διασπορά σεναρίων, αλλά κυρίως βασίζεται σε μια εμπειρία χρόνων, που λέει ότι τα ζητήματα πρόληψης και υγείας των μαθητών εντός του σχολικού χώρου και τα ζητήματα υγιεινής των σχολείων είναι …ξεχασμένη υπόθεση για τις κυβερνήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν πυκνώσει κρούσματα μηνιγγίτιδας και φυματίωσης στα σχολεία. Τρανό παράδειγμα τόσο της απουσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όσο και των κακών συνθηκών υγιεινής σε πολλές περιπτώσεις. Και η πάγια τακτική των υπουργείων απέναντι σ’ αυτά είναι, αφού εκδηλωθεί το πρόβλημα, να παίρνουν μέτρα για να …«καθησυχάσουν» γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα, τα ατυχήματα που συμβαίνουν σε σχολικούς χώρους θα μπορούσαν στην πλειοψηφία τους και να αποφεύγονται – αν λύνονταν τα προβλήματα έλλειψης ασφαλών υποδομών – αλλά και να αντιμετωπίζονται άμεσα, αν υπήρχαν πλήρως στελεχωμένα ιατρεία σε κάθε σχολική μονάδα.

Σήμερα, μπροστά στην αύξηση της ανεργίας, της μαύρης εργασίας και της απασχολησιμότητας, το πρόβλημα των παιδιών που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη βρίσκεται σε ημερήσια διάταξη. Υπάρχουν γονείς άνεργοι, που δε συγκεντρώνουν τον αναγκαίο αριθμό ενσήμων και δεν έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίσουν τα παιδιά τους κι αυτό έχει κυλιόμενες συνέπειες μέσα στα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας, για παράδειγμα, γνωρίζει πως μεγάλο ποσοστό των μαθητών δεν εξασφαλίζει ούτε καν τα αναγκαία εμβόλια. Παρ’ όλα αυτά, έστειλε φιρμάνι στα σχολεία, ζητώντας από φέτος επιπλέον ιατρικές εξετάσεις για τους μαθητές που εγγράφονται στην Α’ Δημοτικού, χωρίς, όμως, να εξασφαλίζει πώς θα γίνονται αυτές οι εξετάσεις δωρεάν για όλα τα παιδιά.

Απέναντι σε όλα αυτά, η ΑΣΓΜΕ και οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής Αττικής, κινητοποιήθηκαν στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας συνολικότερο σχεδιασμό για την υγεία και τη σωστή ανάπτυξη των μαθητών:

  • Θεσμοθέτηση δημόσιων υπηρεσιών σχολικής υγείας σε δημόσια κέντρα υγείας, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ΠΦΥ και θα έχουν υπ’ ευθύνη τους όλα τα σχολεία της περιοχής, θα παρακολου­θούν τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού από την προσχολική ηλικία μέχρι το τέλος της σχολικής τους ζωής. Θα φροντίζουν μέσα από μια σειρά δωρεάν περιοδικών εξετάσεων να διασφαλίζεται τόσο η σωματική, όσο και η ψυχική, κοινωνική, πνευματική ανάπτυξη και η πρόληψη. Θα στελεχώνονται από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων (παιδίατρους, ψυχολόγους, οφθαλμίατρους, οδοντίατρους, αθλίατρους κτλ.).
  • Δημιουργία ιατρείων σε όλες τις σχολικές μονάδες στελεχωμένων με νοση­λευτικό προσωπικό, που θα φροντίζει σε συνεργασία με τις δημόσιες υπηρεσίες σχολικής υγεί­ας όχι μόνο για την πρόληψη, αλλά θα έχει συνολική εικόνα για την υγεία του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Θα προσφέρει υπηρεσίες ΠΦΥ (πρώτες βοήθειες, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής κλπ.). Θα ενημερώνει την κάρτα υγείας του μαθητή, θα μεριμνά για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Θα παρεμβαίνει για την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής στη σχολική μονάδα. Θα ασκεί υγειονομικό έλεγχο στα κυλικεία και στους χώρους εστίασης των μαθητών, θα φροντίζει για το δωρεάν εμβολιασμό όλων των μαθητών.
  • Σύνδεση των υπηρεσιών σχολικής υγείας με όλο το δημόσιο σύστημα υγείας (δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο).

Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.